حماس از ایران فاصله خواهد گرفت
نکته جالب و عجیبی که کمی هم غیرمنتظره بود، این است که رهبر جدید حماس رسما اعلام کرد، مشتاق است با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا ملاقات کند. از این ابراز تمایل میتوان اینگونه برداشت کرد که حماس از ایران فاصله خواهد گرفت تا به سمت دنیای غرب قدمهای بلندی بردارد.
علی بیگدلی، تحلیلگر روابط بینالملل با اشاره به تبعات جنگ غزه بر مناسبات سیاسی خاورمیانه گفته است: جنگ ۷ اکتبر برنامه ریزی جامعی بود که شکل گرفت و تصور میرود بخشی از آنچه در منطقه اتفاق افتاده است، به زیان ایران تمام شود.
به گفت این کارشناس امور بین الملل، هدف چیزی جز کوتاه شدن دست ایران از منطقه نبود تا به زعم خودشان خاورمیانه را به سمت آرامش و عدم تنش هدایت کنند تا از این طریق سرمایه پذیری بالایی داشته باشد.
در واقع باتوجه به اینکه اروپا با تورم سرمایه و کالا مواجه است و اشتغال کم و توسعه در آن منطقه متوقف شده است، خاورمیانه که منطقهای ثروتمند است، باید به سمت آرامش میرفت تا از این طریق ظرفیت پذیرش سرمایه و کالاهای غربی را داشته باشد.
استاد تاریخ روابط بینالملل در ادامه گفت: نکته جالب و عجیبی که کمی هم غیرمنتظره بود، این است که رهبر جدید حماس رسما اعلام کرد، مشتاق است با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا ملاقات کند. از این ابراز تمایل میتوان اینگونه برداشت کرد که حماس از ایران فاصله خواهد گرفت تا به سمت دنیای غرب قدمهای بلندی بردارد.
این حالت به طور ملموسی ایران را در انزوای سیاسی و همچنین انجماد اقتصادی بیشتری قرار خواهد داد. آنهم در شرایطی که رویکرد به شرق و حتی منعقد کردن قرارداد با روسیه هیچ تغییری در راستای بهبود فضای اقتصادی ایجاد نکرده است.
به هرحال روسیه با بحران اقتصادی روبهرو است و چین هم دلیلی نمیبیند، مبادله بالا با آمریکا را به خاطر داد و ستد محدود با ایران رها کند.
او افزود: شرح این شرایط موید این است که مذاکره ایران با سه کشور مهم اروپایی فرانسه، آلمان و انگیس اهمیت فوق العادهای دارد که در این موضوع هم دشواری زیادی پیش روی خود میبینیم.
در واقع اروپا در موضوع رعایت حقوق بشر، عدم همراهی تسلیحاتی به روسیه و همچنین توقف فعالیتهای هستهای را مطالبه میکند که ایران تقریبا به هیچ کدام از این سه مورد نمیتواند تن بدهد.
با این توضیح که ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ که قرارداد ۲۲۳۱ به پایان میرسد، اگر اروپا مکانسیم ماشه را فعال کند، کار بسیار مشکل خواهد شد.
البته ایران فعال شدن مکانیسم ماشه را همزمان با خارج شدن از ان پی تی عنوان کرده است که چنین حالتی بسیار_بسیار خطرناک است و به اروپاییها اجازه حمله نظامی میدهد؛ بنابراین بهترین حالت ممکن «کنار آمدن ایران با اتحادیه اروپا» است.
بیگدلی یادآور شد: اگر نتوانیم با آمریکا به طور مستقیم مذاکره کنیم، دچار تحریمهای سنگینتری خواهیم شد که این تحریمها، تحریمهای شورای امنیت را هم علیه ما فعال میکند و پرونده ایران مجددا در خطر رفتن ذیل اصل هفتم شورای امنیت قرار میگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید