نگاه تحلیلگر | گفتوگوی «نامهنیوز» با امیرعلی ابوالفتح
زلنسکی یا شرایط ترامپ را میپذیرد یا آمریکا او را حذف میکند
یک کارشناس مسائل آمریکا گفت: واقعیت این است که هیچ تضمینی جز عضویت در ناتو برای اوکراین وجود ندارد، اما ترامپ این مسئله را نمیپذیرد زیرا معتقد است که عضویت اوکراین در ناتو یعنی وقوع جنگ جهانی سوم.

نامهنیوز - دیدار اخیر ترامپ و زلنسکی جهان را متحیر کرد. دو رئیسجمهور در مقابل دوربینها و دیدگان جهانیان با یکدیگر مشاجره کردند و البته ترامپ و معاون اولش سعی کردند تا میتوانند زلنسکی را تحقیر کنند اما دلیل رویکرد اینگونه ترامپ در برابر زلنسکی چیست؟
امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر مسائل آمریکا، در گفتوگو با «نامهنیوز» گفت: «بهطور معمول، چنین مشاجراتی در پشت درهای بسته رخ میدهد و چهبسا ممکن است لحن مقامات حتی تندتر هم باشد اما اینبار، مشاجره در برابر دیدگان جهانیان، بین دو رئیسجمهور اتفاق افتاد. دلیل اصلی این تنش، ثروت اوکراین است. منابع غنی این کشور، از جمله معادن آن، بهعنوان یک کیک اقتصادی مطرح است که روسیه تاکنون ۲۰ درصد آن را تصاحب کرده است. ترامپ معتقد است که هنوز ۸۰ درصد باقی مانده و باید برای بازسازی اوکراین اقدامی سریع کرد. او باور دارد اگر جنگ ادامه پیدا کند، ممکن است روسیه و چین به توافقی دست یابند و در نتیجه، معادن اوکراین به دست این دو کشور بیفتد. در واقع، اکنون شاهد جنگ بر سر لیتیوم اوکراین هستیم. تلاش ترامپ این است که قبل از آنکه دیر شود، راهحلی پیدا کند. او بر این باور است که باید از ۲۰ درصدی که روسیه تصرف کرده، چشمپوشی کرد و در عوض، ۸۰ درصد باقیمانده را تحت کنترل گرفت».
او ادامه داد: «زلنسکی پذیرفته است که معادن اوکراین در اختیار آمریکا قرار گیرد اما در مقابل، تضمینی میخواهد که روسیه بار دیگر حمله نکند و واقعیت این است که تنها تضمین واقعی، عضویت اوکراین در ناتو است. با این حال، ترامپ بر این باور است که عضویت اوکراین در ناتو یعنی وقوع جنگ جهانی سوم. در این میان اروپاییها به عنوان حامیان زلنسکی نمیتوانند کاری از پیش ببرند زیرا توانی ندارند و فقط بودجه نظامی آمریکا به قدر بودجه کل دنیاست. اکنون زلنسکی در برابر یک دوراهی قرار دارد؛ یا باید طرح ترامپ را بپذیرد، یا با اقداماتی مانند کودتا، براندازی یا حتی ترور از صحنه سیاسی حذف خواهد شد. اگر زلنسکی مقاومت کند، آمریکا برای حذف او فکری میکند. زلنسکی اگر حاضر به توافق با ترامپ باشد باید به همان شکلی که ترامپ میگوید پیش برود و عملا هیچ تضمینی به دست نمیآورد».
این کارشناس مسائل آمریکا همچنین بیان کرد: «اگر زلنسکی شرایط ترامپ را نپذیرد، آمریکا این توانایی را دارد که جریان سیاسی مخالف زلنسکی را تقویت کند و او را به اشکال مختلف حذف کنذ. در عین حال، واقعیت این است که هیچ تضمینی جز عضویت در ناتو برای اوکراین وجود ندارد، اما ترامپ این مسئله را نمیپذیرد زیرا معتقد است که عضویت اوکراین در ناتو یعنی وقوع جنگ جهانی سوم. رفتار اخیر زلنسکی در برابر ترامپ ممکن است محبوبیت او را در میان مردم اوکراین افزایش دهد، زیرا آنها احساس میکنند که او ایستادگی کرده است. اما مسئله تنها به خواست مردم اوکراین محدود نمیشود. آمریکا سرمایهگذاری زیادی در این جنگ کرده و اجازه نخواهد داد که منابع مالی و استراتژیک خود را بهسادگی از دست بدهد. بخش مهمی از معادن مهم شرق اوکراین در اختیار روسیه قرار گرفته است. ترامپ میگوید نباید اجازه داد که ضرر گستردهتر شود».
ابوالفتح در پایان گفت: «بایدن و ترامپ در یک موضوع اشتراک نظر داشتند؛ اینکه آمریکا نباید از نفوذ خود در اوکراین چشمپوشی کند. سیاست بایدن مبتنی بر جنگ اقتصادی برای به زانو درآوردن روسیه بود و تا حدودی هم موفق عمل کرد، زیرا روسها از برخی مناطق اوکراین عقبنشینی کردند. اما ترامپ معتقد است که اثرگذاری جنگ اقتصادی زمانبر است و در این فاصله، اوکراین ممکن است بهطور کامل نابود شود. تفاوت اصلی بین این دو نگاه در دیدگاه آنها نسبت به جایگاه آمریکا در جهان نهفته است. بایدن به نظم جهانی و جایگاه آمریکا در آن اهمیت میداد و معتقد بود ایالات متحده باید برای حفظ جایگاه خود بهعنوان رهبر جهانی هزینه بپردازد. در مقابل، ترامپ معتقد است که آمریکا نیازی به احترام جهانیان ندارد و همین که جهان از آمریکا بترسد، کافی است».
دیدگاه تان را بنویسید