کد خبر: 752315
تاریخ انتشار :

پیش‌بینی مهم یک کارشناس از نرخ ارز

چرا قیمت دلار کمتر از ۷۰ هزار تومان نخواهد شد؟

بدون شک توافق می‌تواند وضعیت اقتصادی کشور را بهبود ببخشد. حداقلِ آن کاهش قیمت ارز و نیز به تبع آن نرخ تورم در کوتاه‌مدت است.

چرا قیمت دلار کمتر از ۷۰ هزار تومان نخواهد شد؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

کاهش قابل توجه نرخ دلار در بازار ارز ایران، در آستانۀ آغاز مذاکرات ایران و آمریکا و به ویژه پس از انتشار اخبار مثبت از دور اول این مذاکرات، رویداد اقتصادی هیجان‌آوری برای بسیاری از مردم ایران بوده. اینکه این روند تا کجا ادامه خواهد یافت و چه تبعات مثبتی می‌تواند داشته باشد، موضوعی است که در مصاحبۀ کوتاه عصر ایران با منصور بی‌طرف، روزنامه‌نگار باسابقۀ حوزۀ اقتصاد، مطرح شده است. آقای بیطرف در سال‌های اخیر سردبیر روزنامۀ اقتصادی تعادل، دبیر گروه اقتصادی روزنامۀ ایران و عضو شورای سردبیری این روزنامه بوده و اکنون ساکن استانبول است.

***************

با توجه به کاهش چشمگیر نرخ ارز پس از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا، سؤال این است که این سیر نزولی تا کجا پیش خواهد رفت و انتظار می‌رود که نرخ دلار بویژه پس از توافق احتمالی، سرانجام حول‌وحوش چه قیمتی تثبیت شود؟

کاهش چشمگیری نداشته است. شما فقط کافی است قیمت دلار آمریکا در بازار را در حدود ۲ ماه پیش در نظر بگیرید که تقریبا ۸۰ هزار تومان بود؛ بنابراین اگر در حال حاضر به حدود ۸۵ هزار تومان رسیده، هنوز نسبت به دو ماه پیش بالاتر است چه برسد به شش ماه قبل. اما اینکه تا چه سطحی کاهش خواهد یافت باید بگویم با توجه به قیمت تسعیر ارز در بودجه ۱۴۰۴ که حدود ۶۵ هزار تومان است، احتمالا پایین‌تر از ۷۰ هزار تومان نخواهد رفت.

آیا این کاهش نرخ ارز صرفا ناشی از واکنش طبیعی بازار است یا اینکه عواملی خارج از بازار هم، بویژه دولت، در این روند نقش دارند؟

واکنش طبیعی بازار است و بعید است عوامل خارج از بازار مانند دولت در آن دخیل باشند.

ارزش ذاتی دلار در اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ تقریبا چقدر است و نرخ بالای ۱۰۰هزار تومان چقدرش حباب بوده؟

نرخ ۱۰۰ هزار تومان را نمی‌توانیم حباب فرض کنیم. بلکه بهتر است آن را در راستای انتظارات تورمی دلار ببینیم. سه عامل در این افزایش دخیل بوده‌اند. اول، حضور ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا؛ دوم، تحریم‌هایی که اعمال می‌شد و فرصت‌های صادراتی ایران را می‌گرفت و سوم، تهدید‌های نظامی. اگر این سه عامل را در کنار هم بگذاریم متوجه می‌شویم که خزانۀ کشور به سمت خالی شدن از ارز‌ها می‌رود و جایگزینی هم یافت نمی‌شود. از طرف دیگر، سمت تقاضا را داریم که روز به روز هم بالا می‌رود چه از سمت مردم که به دنبال حفظ ارزش دارایی خود هستند و چه از سمت خود دولت و نیز بخش خصوصی.

اما دربارۀ ارزش ذاتی ارز: قیمت دلار بدون هیچ اتفاقی – مانند تداوم یا افزایش تحریم‌ها – و نیز بدون مذاکره، حول‌وحوش همان ۱۰۰ هزار تومان است.

ریالِ ناشی از فروش ارز و طلا در شرایط فعلی، احتمالا در کدام بازار‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود؟

در شرایط فعلی که دلار فروش می‌رود – طلا را بعید می‌دانم به اندازۀ دلار فروش برود - که ناشی از استرس و تنش‌های مذاکره است، بهترین حالت سمت و سوی آن در مسکن است.

توافق احتمالی بین ایران و آمریکا چه تاثیراتی بر اقتصاد ایران می‌گذارد؟ آیا شاهد بهبود محسوس وضعیت اقتصادی خواهیم بود؟

بدون شک توافق می‌تواند وضعیت اقتصادی کشور را بهبود ببخشد. حداقلِ آن کاهش قیمت ارز و نیز به تبع آن نرخ تورم در کوتاه‌مدت است. در درازمدت تداوم کاهش نرخ تورم و افزایش ارزش پول ملی به سیاست‌های اقتصادی دولت بستگی دارد.

در صورت تداوم و تثبیت روند اقتصادی امیدوارکنندۀ کنونی، نتایج مثبت این روند بیشتر در کدام صنایع ظاهر خواهد شد؟

در بخش صنعت نفت و پس از آن خودروسازی.

منبع: عصر ایران

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

Markets

نیازمندی ها