دور جدید مذاکرات وضعیت اقتصادی ایران را دگرگون میکند؟
حسین پیرموذن نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: حال با توجه به آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا پیشبینی میشود که این اقدام اثرات مثبتی بر روی وضعیت اقتصادی کشور در کوتاهمدت و میانمدت داشته باشد.

اطلاعات نوشت: درحالی که دور جدید مذاکرات ایران وآمریکا در مسقط پایتخت عمان کلید خورده ومذاکرات به مرحله فنی وعملیاتی خود واردشده، فعالان بخش خصوصی با خوشبینی به نتایج این مذاکرات می نگرند وآن را برای اقتصاد ایران راهگشا می دانند.
به نظر آنان به ثمر نشستن این مذاکرات علاوه برکاهش قابل توجه ریسک سیاسی کشور می تواندباعث ورود سرمایه وفناوری به کشور شده ورونق بیشتری به اقتصاد ملی ببخشد.آنان همچنین مولفه مهم ثبات اقتصادی رایکی از دستاوردهای نتایج احتمالی مذاکرات ایران وآمریکا ارزیابی می کنند.
دراین باره، حسین پیرموذن، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، از ضرورت احیا و تقویت سطح روابط اقتصادی با کشورهای مختلف دنیا سخن گفته و تأکید می کند: بخش خصوصی همواره بر بهبود روابط اقتصادی ایران در سطح بینالمللی تأکید کرده است. حال با توجه به آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا پیشبینی میشود که این اقدام اثرات مثبتی بر روی وضعیت اقتصادی کشور در کوتاهمدت و میانمدت داشته باشد.
پیرموذن تصریح می کند: یکی از آثار محوری شروع مذاکرات ایران و آمریکا در کوتاهمدت، مربوط به ارز میشود. همانطور که شاهد هستیم، نرخ ارز روند نزولی پیدا کرده که بیانگر بازگشت آرامش به بازار است. همانطور که مشخص است، اقتصاد در محیطی آرام و بدون تنش، توان حرکت دارد و تلاش برای برقراری روابط اقتصادی با کشورهای مختلف این آرامش را به اقتصاد برمیگرداند.
او خاطرنشان می کند: فعالان اقتصادی احیای امید و اعتماد در صحنه اقتصادی را یکی از محوریترین شاخصهایی میدانند که برای تحقق شعار سال، نیاز است. اگر قرار باشد در جذب سرمایهگذاری برای تولید، توفیقی داشته باشیم باید در قدم اول افق امیدبخشی را برای اقتصاد کشور ترسیم کنیم که شروع مذاکرات بین ایران و آمریکا و در به نتیجه رسیدن آن میتواند موثر باشد و زمینهساز تقویت روابط تجاری و سرمایهگذاری ایران در منطقه و دیگر بازارهای هدف به شمار آید.
پیرموذن، جلب اعتماد سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای ورود به بازار ایران را از آثار میانمدت مذاکرات ایران و آمریکا دانسته و می گوید: مذاکرات، امنیت، ثبات و آرامش را به اقتصاد برمیگرداند و به دنبال آن شاهد بهبود ارزش پول ملی کشور خواهیم بود. چنانچه این شرایط مهیا شود، به تدریج سرمایهگذاری در کشور نیز افزایش پیدا میکند. همانطور که میدانیم در ایران ظرفیتهای بسیار قابل توجهی برای سرمایهگذاری و تولید ارزشافزوده وجود دارد که به دلیل فضای نامساعد اقتصادی، انگیزهای برای سرمایهگذاری در آنها وجود نداشته است.
او ادامه می دهد: به نظر میرسد در آینده نزدیک شاهد کاهش آثار ناشی از شرایط نامساعد اقتصادی خواهیم بود و علاوه بر رونق تجارت در کشور، سرمایهگذاری نیز رونق پیدا کند. اقتصاد ایران در سالهای گذشته شاهد خروج سرمایه بوده است. چنانچه امید بهوجود آمده در نتیجه این مذاکرات، تقویت شود، روند خروج سرمایه نیز در کوتاهمدت متوقف میشود و در بلندمدت شاهد جذب سرمایههای خارجی خواهیم بود. سرمایهگذاری هم به معنای تولید بیشتر و در نتیجه تقویت صادرات است. بنابراین حرکت چرخ اقتصاد ایران سرعت پیدا میکند.
همچنین رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران دراین باره اظهار می کند: برای بهبود وضعیت زیرساختهای اقتصاد کشور، راهی بهجز برقراری ارتباط بینالمللی و دسترسی به بازارهای متنوع بینالمللی وجود ندارد. اقتصاد ایران برای رفع ناترازی ارزی، توسعه تجارت خارجی، رشد اقتصادی و رشد تراز تجاری و رونق صادرات نیازمند توسعه تجارت خارجی است .
مرتضی حاجیآقا میری ادامه می دهد: بهبود شاخصهای کلان اقتصادی در گرو برقرار ارتباط بینالمللی است. فرآیندهای تولید از تأمین مواد اولیه تا صادرات محصولات تولیدشده، نیازمند سرمایهگذاری خارجی است.
وی تصریح می کند: برای حل ناترازیهای مختلف نیازمند همکاری با اقتصاد جهانی هستیم. همچنین دراین باره به سرمایه خارجی نیاز است و این مسئله به توفیق در مذاکرات بستگی دارد.
او اظهار می کند: یکی از موانع اصلی تولید در کشور بالا رفتن هزینهها تحت تأثیر تحریمها است. در این شرایط رقابتپذیری تولید ما پایین آمده است.لذا اگر در نتیجه مذاکرات، تحریمها رفع شود و بتوانیم از خدمات بانکی، تکنولوژی، سرمایه و حملونقل در سراسر دنیا استفاده کنیم، قطعاً این مسئله در رونق اقتصاد کشور مؤثر خواهد بود.
او می گوید: مذاکره ایران و آمریکا اثرات بلندمدت و کوتاهمدت زیادی بر اقتصاد ایران خواهد داشت. با انجام این مذاکرات، شاهد ثبات نسبی در بازار ارز کشور خواهیم بود؛ کما اینکه در چند ساعت بعد از مذاکرات تاکنون نرخ ارز کاهشی شده است. البته ممکن است کسانی هم باشند که در مقابل مذاکرات مانعتراشی کنند ولی امیدواریم با تکیه بر عقلانیت، موانع موجود در مسیر توسعه اقتصادی، رفع شود. با رفع تحریمها در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت میتوانیم رشد اقتصادی را تجربه کنیم.
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران تاکید می کند: ایران فرصت زیادی برای رشد و توسعه دارد و این ظرفیتها به رفع تحریم و برقرار روابط با کشورهای مختلف دنیا و آمریکا بستگی دارد.
حاجیآقا میری ادامه می دهد: بخش خصوصی باید یکصدا از منافع ملی دفاع کند و پیام خود را بهصورت واضح به گوش سیاستگذاران برساند که راهی بهجز مذاکره برای اقتصاد کشور، وجود ندارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران هم می گوید: مذاکره ایران و آمریکا اثرات بلندمدت و کوتاهمدت زیادی بر اقتصاد ایران خواهد داشت. با انجام این مذاکرات، شاهد ثبات نسبی در بازار ارز کشور خواهیم بود. بخشی از افزایش قیمت ارز، نتیجه پرداختن به شایعات جنگ و ناامنی است و با شروع مذاکرات این شایعات کنترل خواهد شد.
آرش نجفی ادامه می دهد: ۳۵ درصد قیمت ارز در بازار آزاد، حباب است و با شروع مذاکرات این حباب شکسته شده ومیشود و ارزش پول ملی ایران بالاتر خواهد رفت.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح می کند: با ادامه مذاکرات، شرایط سرمایهگذاری آمریکا در ایران فراهم خواهد شد. گفته میشود آمریکا میخواهد هزار میلیارد دلار در ایران سرمایه گذاری کند. در صورت انجام چنین سرمایه گذاریای تولید رونق پیدا خواهد کرد. صرف جذب سرمایهگذاری بنگاههای آمریکایی در ایران نهتنها فرآیند برداشته شدن تحریمها را تسریع خواهد کرد، بلکه به خودی خود گام مهمی در تأمین نیازهای مالی و تکنولوژی کشور در شرایط کنونی خواهد بود.
نجفی می افزاید : توافق ایران با امریکا در ابعاد مختلف اقتصادی تأثیر دارد. امکان حضور ایران در بازارهای جهانی بهخصوص بازار منطقه، بالاتر خواهد رفت. لذا امیدوارم استمرار این مذاکرات به رونق تولید در ایران بینجامد.
او تاکید می کند: شعار سال ۱۴۰۴ سرمایهگذاری برای تولید است؛ هر گونه سرمایهگذاری در کشور، نیازمند فراهم شدن چند شرط ازجمله ثبات قیمت ارز، ثبات در قوانین و مقررات، تعامل و حضور در اقتصاد جهانی و امنیت اقتصادی است.
نجفی ادامه می دهد: فراهم شدن این موارد، پیش شرط سرمایهگذاری در کشور است. آنطور که به نظر میرسد اراده دو کشور ایران و آمریکا بر توافق و مذاکره است نه تقابل سیاسی و تداوم این مسیر به توسعه اقتصادی کشور کمک میکند.
فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق ایران نیز درباره تاثیرات کوتاهمدت و بلندمدت این مذاکرات می گوید: مهمترین تأثیر مذاکره ایران و آمریکا در کوتاهمدت افزایش امید به آینده است. بدون تردید یکی از اولویتهای ایران در مذاکرات، برداشته شدن تحریمهای اقتصادی است. با رفع تحریمها و یا تلاش در جهت رفع تحریمهای اقتصادی، امید اجتماعی در جهت سرمایهگذاری اقتصادی بالاتر میرود.
دیدگاه تان را بنویسید