ماموریت چینی برای علی لاریجانی؟
دیدار اخیر سفیر چین در ایران با علی لاریجانی گمانه ها بر سر بازگشت وی به مسئولیت گذشته خود و در دست گرفتن پرونده چین را تقویت کرده است
خراسان نوشت: زونگ پیوو سفیر جمهوری خلق چین در جمهوری اسلامی ایران، با علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب اسلامی به تازگی دیدار کرد. دیداری که به باور برخی تحلیلگران مهم بوده و می تواند گامی رو به جلو در جهت اجرایی شدن قرارداد همکاری ۲۵ ساله میان تهران و پکن باشد، قراردادی که خود علی لاریجانی نقش بسزایی در امضای آن داشت. از دیگر منظر، این دیدار این احتمال را تقویت کرده که شاید قرار است بار دیگر پرونده چین به لاریجانی واگذار شود.
مسیر پرفراز و نشیب قرارداد ۲۵ ساله
باید گفت که سنگ بنای قرارداد راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین به سفر سال ۹۴ شی جین پینگ به ایران بازمیگردد. دراین سفر ضمن انعقاد ۱۷ سند همکاری میان دو کشور مقرر شد طرفین پیگیر انعقاد قراردادی استراتژیک و طولانیمدت باشند اما در فضای پس از برجام نگاه غربگرایانه دولت روحانی باعث کاهش روابط میان ایران و چین و تاخیر ۵ ساله پیگیری توافق نامه ۲۵ ساله میان این دو کشور شد. سردی روابط میان دولت روحانی و چین به قدری زیاد بود که سال ۹۷ پس از آن که آمریکا از برجام خارج شد، چین حاضر به همکاری با دولت روحانی نشد. سال ۹۷ در دوران خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران، ایران بار دیگر خواهان گسترش روابط با بلوک شرق شد اما چینیها که رفتار سرد دولت روحانی با این کشور را در سالیان گذشته تجربه کرده بودند حاضر به همکاری با دولت وی نشدند. چینیها در این دوران جدید حاضر به تعامل با نظام جمهوری اسلامی ایران بودند اما با دولت روحانی نه! نگاه تک بُعدی دولت روحانی به سیاست خارجه و همچنین بیتمایلی چینیها مبنیبر تداوم همکاری با دولت روحانی باعث شد بعد از چند سال معطل ماندن سند راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین از سوی رهبر انقلاب، علی لاریجانی بهعنوان مجری این توافق نامه از سمت ایران انتخاب شود. آغاز فصل جدیدی اجرایی شدن قرارداد میان ایران و چین به اسفند ۹۷ و سفر ظریف و لاریجانی به پکن بازمیگردد. در واکنش به این سفر، ظریف در توئیتی تلویحا به نقش لاریجانی در پیگیری قرارداد ایران و چین اشاره کرد و نوشت: «آقای لاریجانی رئیس مجلس را در سفر به پکن برای انجام گفتوگوهای مهم با رئیسجمهور شی و رهبران چین درخصوص شراکت جامع راهبردی دو ملت همراهی کردم.» چند ماه بعد از این سفر نیز پیشنویس نهایی برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بعد از ۴ سال به تصویب هیئت دولت رسید و بعد از آن، پس از چند ماه بررسی و گفتوگو درباره مفاد این سند راهبردی درنهایت ۷ فروردین ۱۴۰۰ به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید. این سند در ابعاد مختلف میتواند برای ایران مهم و استراتژیک باشد. در ادامه اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم علی لاریجانی از سمت خود در راهبری این توافق نامه گویا کنار رفت تا پیگیری فرایندهای مربوط به این سند راهبردی ۲۵ ساله به دست تیم دولت و معاون اول رئیسجمهور وقت سپرده شود. حالا و در پی این دیدار به نظر می رسد که علی لاریجانی در دولت چهاردهم بار دیگر مسئولیت پرونده چین را به عهده گرفته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید