گریدهای کبد چرب در سونوگرافی و نحوه تشخیص آنها
یکی از بیماری های شایع در جوامع امروزی، کبد چرب است. بسیاری از افراد به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، اما علائم خاصی را مشاهده نمیکنند. همین موضوع باعث میشود تا این دسته از افراد برای درمان بیماری کبد چرب اقدام نکنند. اگر این بیماری تشدید شود، میتواند باعث آسیب به کبد شده و مشکلات بزرگتری را ایجاد کند و حتی بر ظاهر شخص نیز تاثیرگذار باشد.
در این بیماری، میزان تری گلیسیریدها در بدن افزایش پیدا میکند. افزایش وزن شدید و مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی باعث بروز این بیماری میشود و روشهای مختلفی برای تشخیص بیماری کبد چرب وجود دارد. به عنوان مثال، از آزمایش تصویربرداری سونوگرافی برای تشخیص بیماری کبد و گریدهای مختلف آن استفاده میشود که در این مطلب به بررسی آن می پردازیم.
گرید کبد چرب چگونه مشخص می شود؟
همانطور که گفته شد، از روشهای مختلف مثل آزمایش و سونوگرافی میتوان برای تشخیص گرید کبد چرب استفاده کرد. اما مطمئنترین روش انجام سونوگرافی است. زیرا میتواند تصاویر درستی در اختیار پزشک متخصص قرار دهد و تشخیص گرید کبد چرب را آسان کند. به طور کلی، از روشهای زیر برای تشخیص گرید کبد چرب استفاده میشود:
·سونوگرافی شکمی اولتراسوند
همانطور که در اینجا گفته شده، یکی از موارد استفاده از سونوگرفی، برای تشخیص بیماری های کبد چرب است. هنگام بروز این بیماری، کبد ظاهر غیر سالمی پیدا میکند و متخصصین به راحتی میتوانند با تصویربرداری و مشاهده ظاهر کبد، متوجه گرید کبد چرب شوند. معمولا پزشکان از سونوگرافی به عنوان اولین روش تشخیص بیماری کبد چرب استفاده میکنند. در وهله بعد ممکن است انجام آزمایش یا برخی روشهای دیگر برای بیمار تجویز شود.
·آزمایش خون
یکی دیگر از روشهای تشخیص گرید کبد چرب، انجام آزمایش خون است. در آزمایش خون ابتدا تعداد گلبولهای خون مورد بررسی قرار میگیرد و سپس آزمایشاتی برای بررسی ابتلا به بیماری هپاتیت انجام میشود. همچنین ممکن است برای تشخیص گرید کبد چرب، آزمایش هموگلوبین یا کلسترول و تری گلیسیرید انجام شود.
·الاستوگرافی گذرا
این روش میزان سفتی و نرمی کبد را مورد بررسی قرار میدهد. زمانی که کبد بیشتر از حد معمول سفت باشد، پزشک میتواند حدس بزند که نوعی فیبروز در داخل کبد یا اطراف آن وجود دارد.
·الاستوگرافی با تشدید مغناطیسی
در این روش از امواج صوتی برای بررسی بافتهای سخت بدن استفاده میشود. زمانی که امواج صوتی از سمت بدن بازتاب میشوند، روی صفحه نمایشگر نشان داده شده و به شکل دقیق تفاوت بین اندامهای سفت و نرم را نشان میدهند. به این ترتیب میتوان به راحتی گرید کبد چرب را مشخص کرد.
·بیوپسی بافت کبد
معمولاً پزشکان در ابتدا روشهای ساده مثل سونوگرافی برای تشخیص کبد چرب را تجویز میکنند. ولی در صورتی که سایر روشها نیز نتوانند گرید دقیق کبد چرب را مشخص کنند، از بیوپسی بافت کبد استفاده میشود. در این روش نمونه بسیار کوچکی از بافت کبد برداشته میشود و سپس برای آزمایشگاه ارسال خواهد شد. این نمونه در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته و نوع بیماری کبد چرب و گرید آن مشخص خواهد شد.
انواع گرید کبد چرب
برای اینکه درک بهتری از درجات بیماری کبد چرب داشته باشید، در ادامه هر کدام از گریدهای کبد چرب را برای شما بیان میکنیم:
·گرید یک
گرید یک، نوعی بیماری کبد چرب کاملا خفیف است که در آن چربیها در خارج از کبد تجمع پیدا میکنند. به همین دلیل این بیماری نمیتواند بر عملکرد کبد تاثیر نامناسبی داشته باشد. ولی بهتر است خیلی زود برای درمان کبد چرب گرید یک اقدام شود. در غیر این صورت، ممکن است بیماری کبد چرب شدت پیدا کرده و اثرات نامناسبی بر بدن داشته باشد.
·گرید دو
کبد چرب درجه ۲ خطرات بیشتری نسبت به کبد چرب درجه یک دارد و باید زودتر تحت کنترل قرار بگیرد. اگر این بیماری به سرعت درمان نشود، ممکن است به بیماریهای خطرناک مثل سیروز تبدیل شود. برای کنترل این بیماری باید از مصرف بیش از حد غذاهای سرخ شده و روغنی خودداری کنید. همچنین از میوهها و سبزیجات در وعدههای غذایی خود استفاده کنید. یکی دیگر از روشهای مناسب برای کنترل کبد چرب درجه دو، انجام تمرینات ورزشی مثل ورزشهای هوازی است.
·گرید سه
کبد چرب درجه سه، زمانی اتفاق می افتد که روی سطح کبد و رگهای خونی اطراف آن بافت زخم به وجود آید. این بیماری بسیار خطرناک است و در صورتی که نادیده گرفته شود، ممکن است فعالیت کبد را از کار بیندازد. در این نوع بیماری کبد چرب، ممکن است کبد تا حدودی ملتهب شود. در صورتی که سریعتر برای درمان اقدام کنید، از التهاب بیشتر کبد جلوگیری میشود.
·گرید چهار
کبد چرب درجه ۴ به بیماری سیروز کبدی معروف است و در این حالت، فعالیت کبد به طور کامل مختل میشود. در کبد چرب درجه ۴، سلولهای کبدی تغییر شکل میدهند و به صورت سلولهای فیبروتیک مشاهده میشوند. در کبد چرب درجه ۴ لازم است پیوند کبد انجام شود.
کدام گرید کبد چرب خطرناک است؟
خطرناکترین گرید کبد چرب، کبد چرب گرید ۳ است. در این گرید کبد چرب، علائم مختلفی در بدن بیمار مشاهده میشود. این نوع بیماری کبد چرب باید سریعاً درمان شود. زیرا در این حالت زخم روی تمامی قسمتهای کبد مشاهده میشود و چربی زیادی روی نواحی مختلف کبد وجود دارد. این مقدار چربی اضافه میتواند با علائم خطرناک مثل زرد شدن صورت و از کار افتادن کبد همراه باشد.
در موارد شدیدتر، کبد ملتهب میشود و میزان خون رسانی به آن افزایش پیدا میکند. افزایش میزان خون رسانی به سمت کبد، در واقع نوعی واکنش دفاعی بدن است. کبد چرب گرید ۳ به حدی خطرناک است که حتی با افزایش خون رسانی و تغذیه رسانی کبد نیز بهبود پیدا نمیکند. این بیماری تا جایی تشدید پیدا میکند که شخص تمامی علائم حیاتی خود را از دست میدهد یا بیهوش میشود. کنترل و درمان کبد چرب درجه ۳ اهمیت بسیار زیادی دارد. سونوگرافی کبد با استفاده از جدیدترین دستگاه های تصویربرداری پزشکی، میتواند تا حد زیادی در تشخیص محل تجمع چربی روی سطح کبد موثر باشد.
بیماری کبد چرب در بسیاری از افراد بروز میکند، اما معمولا به شکل خفیف مشاهده میشود. به عنوان مثال، ممکن است باعث بروز آکنه یا جوش روی سطح پوست شود.
افرادی که دارای درجه خفیفی از بیماری کبد چرب هستند، باید از طریق طب سنتی یا روشهای جدید پزشکی برای درمان آن اقدام کنند. در غیر این صورت ممکن است گرید بیماری کبد چرب روز به روز افزایش پیدا کند. در موارد شدید نمیتوان با استفاده از روشهای عادی، بیماری کبد چرب را درمان کرد و باید حتماً پیوند کبد انجام شود. بهترین ابزار برای تشخیص این بیماری، انجام سونوگرافی است. زیرا تصاویر دقیقی از وضعیت کبد در اختیار پزشکان قرار میدهد. در نتیجه پزشکان میتوانند به راحتی محل تجمع اسکار یا چربی روی سطح کبد را شناسایی کنند.
دیدگاه تان را بنویسید