مسیر رهایی اقتصاد از درآمدهای نفتی
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
دکتر ابراهیم رزاقی: طی ماه های اخیر و در حالی که قیمت نفت در قانون بودجه سال 93 کل کشور 100 دلار تعیین شده بود از مرز 110 دلار به محدوده 45 دلار رسیده و این موضوع بیش از گذشته آسیب های وابستگی بودجه کشور به منابع نفتی را مشخص می کند.
در این شرایط دلایل مختافی درباره کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی مطرح می شود که اصلی ترین آنها اقدامات سیاسی عربستان در راستای همکاری با آمریکا است و علی رغم زیان گسترده عربستان، وزیر نفت این کشور از ادامه دار بودن این سیاست خبر داده است که این موضوع به نوعی خودکشی این کشور محسوب می شود.
در حالی که قیمت نفت در محدوده 45 دلار قرار گرفته است پیش بینی می شود با توجه به اظهارات مقامات عربستانی، افت قیمت نفت در کوتاه مدت ادامه داشته باشد؛ اما تغییرات گسترده سیاسی در این کشور به دلیل نامطلوب بودن وضعیت پادشاه این کشور ممکن است روند حرکتی نفت در بازارهای جهانی را تغییر دهد. اما در شرایط کنونی با توجه به اظهارات وزیر نفت عربستان این احتمال وجود دارد که قیمت نفت تا محدوده 25 دلار نیز کاهش یابد.
اما در این شرایط علاوه بر عربستان کشورهای تولیدکننده نفت همچون ایران، روسیه و ونزوئلا که در مقابل مواضع سیاسی عربستان ایستادگی می کنند نیز با آسیب هایی همراه هستند و به دنبال استقلال خود هستند. در صورتی که این 3 کشور از مواضع خود عقب نشینی کنند شرایط دیگری ایجاد می شود و ممکن است آسیب هایی که به اقتصاد این کشورها وارد می شود بیشتر شود.
بر همین اساس ایران باید به دنبال راهکاری باشد که علاوه بر تاکید بر مواضع وخد در حوزه نفت، آسیب های احتمالی وارده به اقتصاد کشور از کاهش درآمدهای نفتی را کاهش دهد. برای این موضوع نیز در شرایط کنونی دولت تنها یک راه پیش روی خود دارد و آن هم تجدیدنظر کامل درباره فروش ارز است.
هم اکنون ذخایر ارزی کشور مطلوب است و دولت باید با تجدیدنظر در زمینه فروش ارز، تنها برای واردات کالاهای ضروری ارز ارزان در اختیار واردکنندگان قرار دهد و برای امور دیگر قیمت ارز را آزاد کرده و با ارزش بالاتری به فروش برساند.
در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد از واردات بسیاری از کالاهای غیر ضروری جلوگیری می شود و در نهایت به صرفه جویی ارزی منجر می شود. همچنین در کنار این موضوع دولت باید به تولید و کشاورزی یارانه حمایتی بدهد و با این کار در مدت زمان 2 تا 3 سال نیاز کشور به واردات محصولات کشاورزی و صنعتی تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. البته در این مدت دولت باید روی صنایعی سرمایه گذاری کند که بتوانند نیاز کشور به ماشین آلات صنعتی را برطرف کند.
در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد نیاز ارزی کشور تا حد قابل توجهی کاهش می یابد و دولت می تواند از این موضوع و همچنین اخذ مالیات اصولی از طریق شناسایی افراد ثروتمندان امور جاری خود را اداره کند.
استاد دانشگاه
دیدگاه تان را بنویسید