مشاور وزیر صنعت توضیح داد: ضوابط جدید قیمتگذاری خودروهای وارداتی چگونه است؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
در همین رابطه محمود دودانگه، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین اظهار داشت: «این موضوع دو بعد دارد و شما فقط با عینک انحصار نمیتوانید به صنعت خودرو یا هر صنعت دیگری وارد شوید و بگویید چون انحصاری هست یا نیست، پس این کارها را انجام دهیم.»
وی با بیان اینکه کشور ما مانند کشورهای غربی یا شرقی نیست، افزود: «ما یک بعد دیگر جدا از انحصار داریم و آن، بحث فضای کسبوکار است.»
صنعت خودرو درجهای از انحصار را دارد
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: «به نظر من در کشور ما با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از بازار خودرو در اختیار دو بنگاه بزرگ است و در مقابل نیز یکی دو بنگاه بزرگ کار واردات را انجام میدهند، درجهای از انحصار وجود دارد، منتها فضای کسبوکار کشور به حدی سخت و سنگین است که نیاز داریم بخش خودرو و صنعت را بیشتر حمایت کنیم.»
دودانگه عنوان کرد: «ما نمیتوانیم صنعتی را که در طول دهههای گذشته سرمایهگذاریهای قابل توجهی روی آن شده است و اشتغال قابل توجه و وزن زیادی در اقتصاد ملی و رشد اقتصادی دارد، یکدفعه رها کنیم و بگوییم از یک طرف تعرفه را پایین میآوریم و از طرف دیگر نیز حمایت لازم را از آن نمیکنیم و شما هر کاری دوست دارید، انجام دهید. منطق و عقل این موضوع را نمیپذیرد.»
وی متذکر شد: «باید یک برنامهای را دنبال کرده و پیشبینی کنیم که شورای رقابت به عنوان یک نهاد حاکمیتی تکلیف کند که وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرف 5 سال آینده برنامهای بدهد که بازار خودرو از انحصار خارج شود. برای مثال، اگر در حال حاضر دو خودروساز وجود دارد که 70 درصد بازار خودرو کشور را در اختیار دارند، تعداد آنها افزایش یابد تا رقابت ایجاد شود؛ اگرچه به نظر من هماکنون این رقابت وجود دارد.»
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: «همچنین شورای رقابت به عنوان یک نهاد حاکمیتی که باید زیرساختهای ایجاد رقابت و رفع انحصار را پایش کند، میتواند به وزارت صنعت تکلیف کند که شما که متولی واردات هستید، برنامهای ارائه دهید که برای مثال، ظرف 5 سال تعداد واردکنندگان عمده افزایش یابد.»
دودانگه یادآور شد: «با قیمتگذاریای که هماکنون شورای رقابت انجام میدهد، نهتنها انحصار از بین نمیرود، بلکه مشکلی به مشکلات صنعت و بخش خودرو اضافه میکند، زیرا وقتی قیمتگذاریها واقعی و درست نباشد، صنعتی که در طول سالهای گذشته یک سرمایهگذاریهای عظیمی روی آن شده، وارد زیانهای آنچنانی خواهد شد که اصلا دیگر نمیتواند روی پای خود بلند شود.»
وی متذکر شد: «صنعت خودرو کشور با این قیمتگذاریها دچار چالش جدی شده و زیانهای بسیار گستردهای را داده است.»
بازار باید قیمتها را تعیین کند
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه من موافق افزایش یا کاهش قیمت خودرو نیستم، گفت: «من معتقدم که باید بازار قیمتها را تعیین کند. بازار هم مطمئن باشید با توجه به تولید و واردات خودروهای مختلف، حدی از باز بودن را دارد که هر قیمتی را خودروساز نتواند روی محصول خود بگذارد.»
دودانگه افزود: «اگر یک خودروسازی بخواهد قیمت محصول خود را تعیین کند، حتما به محصولات شرکت رقیب و شرکتهایی که کار واردات را انجام میدهند، توجه خواهد کرد.»
وی عنوان کرد: «خودروساز اگر قیمت را به درستی تعیین نکند، مطمئن باشید بازار پس میزند. یعنی ما اگر اجازه دهیم مکانیزم بازار وارد سازوکار تعیین قیمت خودرو شود، هم به نفع مردم، هم به نفع خودروساز و هم به نفع اقتصاد کشور خواهد بود.»
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: «در حال حاضر شورای رقابت قیمت یک محصول را برای مثال 30 میلیون تومان میگذارد، ولی قیمت این محصول بهدلیل فضای نامناسب کسبوکار و محدودیتهایی که وجود دارد، در بازار 40 میلیون تومان است. شما فکر میکنید این اختلاف 10 میلیون تومانی دست چه کسی میرسد؟ اصلا دست مصرفکننده و تولیدکننده نمیرسد. آن 10 تومان گیر واسطهها میافتد.»
دودانگه متذکر شد: «عملا این سازوکار باعث شده که واسطهها تقویت شوند. در واقع نه مصرفکننده به حق و حقوق خود میرسد و نه تولیدکننده. در صورتی که اگر بگذاریم مکانیزم واقعی و شرایط طبیعی بازار دنبال شود، آن زمان قیمت محصول را اگر شوای رقابت 30 میلیون تومان تعیین کرده، مطمئن باشید که در بازار 32، 33 میلیون تومان میشود و همه مصرفکنندگان میتوانند خودرو را راحت ثبتنام و استفاده کنند.»
ابهام در مکانیزم قیمتگذاری شورای رقابت
وی ادامه داد: «من میخواهم بگویم اگر قیمتگذاری شورای رقابت درست بود، چرا این همه زیان در حساب و کتاب خودروسازها ثبت شده است؟ قبول دارم که مشکل بهرهوری و بعضا مشکلات مدیریتی وجود دارد، اما این مشکلات در همه صنایع و بخشهای اقتصادی دیده میشود و بخشی از آن، ناشی از فضای کسبوکار است.»
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ما نمیتوانیم بگوییم بازار خودرو انحصار ندارد یا صددرصد انحصار دارد، گفت: «به طور قطع درجهای از انحصار وجود دارد، ولی باید قبول کنیم که شرایط اقتصادی کشور نیز شرایط مناسبی نیست و باید کاری کنیم که صنعت حمایت شود تا بتواند با برنامههایی که پیشبینی و با الزاماتی که تعیین میشود، کا خود را دنبال کند.»
دودانگه افزود: «ما نمیتوانیم از یک خودروساز بخواهیم که انحصار نداشته باش. خودوساز یک بنگاه است و فلسفه بنگاه این است که تولید و سودآوی بیشتری داشته باشد و بتواند در بازار سهم بیشتری را از آن خود کند.»
وی تصریح کرد: «دغدغه بازار را باید حاکمیت داشته باشد و شورای قابت باید چارچوبی را مشخص کند تا شرایطی اعمال شود که بعد از 4 سال دیگر این شرایط را نداشته باشیم.»
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: «ما نهتنها در مورد خودرو، بلکه بعضا در محصولات دیگر نیز انحصار داریم. این انحصارها باید شکسته شود.»
دودانگه با بیان اینکه اگر شورای رقابت وارد قیمتگذاری شود، انحصارها شکسته نخواهد شد، متذکر شد: «اصلا به نظر من سطح شورای رقابت این نیست که وارد قیمتگذاری خودرو شود. یعنی ما با قیمتگذاری عملا خودمان را در یک سطح بسیار نازلتری قرار میدهیم و از آن دغدغههای اصلی که خارج کردن اقتصاد از انحصار است، عملا فاصله گرفتیم.»
وی یادآور شد: «کاری که در حال حاضر شورای رقابت برای قیمتگذاری انجام میدهد، سازمان حمایت با شرایط و مکانیزمهای بهتر انجام میدهد. در واقع شورای رقابت برای سیاستگذاری و رفع انحصار از اقتصاد کشور ایجاد شده است.»
انحصار در واردات کالاهای اساسی را فراموش کردیم
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: «هماکنون واردات کالاهای اساسی در اختیار تعداد بسیار محدودی است. نباید دغدغه شورای رقابت این باشد که چرا اینها انحصار ایجاد میکنند؟! باید مطالبه کند و مکانیزمهایی ایجاد شود که به جای اینکه دو واردکننده فقط وجود داشته باشند، تعدادشان افزایش یابد، یا روالها و قوانینی ایجاد شود که انحصار شکسته شود.»
دودانگه خاطرنشان کرد: «به طور قطع با قیمتگذاری انحصار از بین نمیرود و درست هم نیست که ما از یک بنگاه بخواهیم انحصار خود را کم کند. این اصلا نقض غرض و بیمعناست؛ چراکه بنگاه باید تولید بیشتر و سهم بازار بیشتری داشته باشد.»
دیدگاه تان را بنویسید