بودجه 96 و ابهامی به نام قانون هدفمندی یارانه ها
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) : نمایندگان مجلس این روزها مشغول بررسی لایحه بودجه سال آینده کل کشور هستند و طبق سنوات گذشته یکی از پرحاشیه ترین مباحث مطرح در جریان بررسی لایحه بودجه، قانون هدفمندی یارانه ها است که از آذرماه 89 اجرا شده است.
به گزارش نامه نیوز، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیشب و در بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال آینده، با تصویب تبصره ۱۴، سقف درآمد ناشی از هدفمندی یارانه ها را برای سال آینده تعیین کردند.
بر این اساس، «در اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها مصوب ۱۵/۱۰/۱۳۸۸ به دولت اجازه داده میشود در سال ۱۳۹۶ از محل درآمدهای حاصل از اصلاح قیمت کالاها و خدمات موضوع قانون مذکور تا مبلغ چهارصد و هشتاد هزار میلیارد (۴۸۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال و ردیفهای یارانهای این قانون اقدام کند.»
این اتفاق در شرایطی رخ داد که دولت مخالف تصویب این رقم است و به گفته محمدباقر نوبخت درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها و مبلغی که در اختیار سازمان هدفمندی قرار میگیرد، رقمی حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان است و اعدادی که در مورد درآمد این سازمان مطرح میشود خلاف واقع است.
به گفته نوبخت براساس قانون هدفمندسازی یارانهها باید تعدادی از اقلام اصلاح قیمت شود که آب، برق، گاز و بنزین از جمله این اقلام بود که درصدی از این منابع حاصل از این افزایش قیمت در اختیار سازمان هدفمندی قرار میگیرد و باز هم براساس قانون از این مبلغ ۵۰ درصد بین خانوارها به عنوان یارانه نقدی توزیع میشود. ۳۰ درصد نیز برای یارانه تولید اختصاص مییابد و ۲۰ درصد هم به عنوان درآمد دولت صرف طرحهای عمرانی و هزینههای جاری میشود و بنابراین منابع و مصارف درآمدهای سازمان هدفمندی روشن است و نحوه هزینه کرد آن روشن است.
این اظهارات در شرایطی از سوی معاون رئیس جمهور مطرح می شود که حمیدرضا حاجی بابایی نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی می گوید با بررسیهای صورت گرفته، درآمد دولت از محل هدفمندی در سال جاری حدود ۸۷ هزار میلیارد تومان است که دیوان محاسبات بدون خالص صادراتی که ۱۴ هزار میلیارد تومان بود و به غیر درآمدهای حوزه آب که ۲.۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده است، درآمد از محل هدفمندی را حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.
وی تصریح کرد: حال این سوال مطرح میشود که آیا درآمد ۸۷ هزار میلیارد تومانی هدفمندی در بودجه سالانه مجلس دیده میشود؟ در جواب باید گفت که قطعاً تمام آن ذکر نشده و قسمتی از آن در بودجه آمده است. از طرف دیگر این سوال مطرح میشود که آیا این مبلغ به حساب خزانهداری کل واریز شده است؟ در پاسخ باید گفت که در بررسیهای صورت گرفته مشخص است که همه این اعتبارات به خزانه واریز نشده است.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: کمیسیون تلفیق بودجه درآمدهای مذکور از این حوزه را حدود ۴۸ هزار میلیارد تومان اعلام کرده که حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان از درآمدهای هدفمندی به خزانهداری کل واریز نشده و به تصویب نمایندگان نمیرسد. از طرف دیگر حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان از بودجه دولت را یا اوراق مشارکت میفروشیم یا سود اوراق سال قبل را پرداخت می کنیم. همچنین حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برداشته شده حدود ۱۱۱ هزار میلیارد تومان به صورت سالانه نفت فروخته میشود.
این اظهارات نماینده همدان واکنش رئیس مجلس را به همراه داشت. لاریجانی اعلام کرد: آنچه که روشن است، رقم نهایی که حاصل از هدفمندی کسر میشود رقمی است که دولت اعلام کرد و صحبت دولت خلاف نیست و همه منابع حاصل از هدفمندی نیز به خزانه واریز میشود و جداول خاص خود را دارد و میشود در ردیفهای هزینهای لایحه بودجه جداول از سوی کمیسیون تلفیق دقیقتر تدوین شود و بحثهای بعدی مرتبط با این موضوع را نیز میتوان در زمان خود تکمیل کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کل درآمدهای ناخالص هدفمندسازی یارانهها ۸۷ هزار میلیارد تومان اعلام میشود. اما آیا شرکتهای مذکور نباید هزینههایشان را کسر کنند و بقیه درآمد را به حساب خزانه واریز کنند؟ وقتی مجلس چنین مصوبهای را تصویب کرد، درآمد خالص یارانهها همان عددی است که دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها اعلام کردند.
در شرایطی که مجلس درآمد دولت از محل اجرای هدفمندی برای سال آینده را 48 هزار میلیارد تومان تصویب کرده و نوبخت می گوید در سال جاری درآمد دولت 36 هزار میلیارد تومان بوده، باید دید چه سرنوشتی در انتظار قانون هدفمندی یارانه ها در سال آینده خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید