دولت قبل اقتصاد کشور را ربع قرن به عقب برگرداند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
مهدی پازوکی استاد دانشگاه و اقتصاددان با بیان این مطلب افزود: مفهوم اقتصاد مقاومتی نخستین بار در اجلاس داووس پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۷ از سوی اقتصاددانان، سیاستمداران و صاحبان صنایع با هدف حفظ اقتصاد کشورها در برابر شوکهای خارجی مطرحشد.
به گزارش نامه نیوز ، وی تصریحکرد: ایشان به دنبال راهحلهایی بودند تا بتوانند شرایطی را فراهم کنند که مانع آسیب دیدن اقتصاد کشورها در اثر بحرانهای احتمالی شوند.
پازوکی با یادآوری اینکه دولتهای نهم و دهم اقتصاد کشور را ربع قرن به عقب برگرداندند، اظهارداشت: در آن سالها در حالیکه تمامی شاخصهای کلان اقتصادی رشد منفی داشت، هیچ کدام از منتقدان امروز نه تنها انتقادی به وضعیت نامناسب اقتصادی نداشتند که از دولت وقت حمایت نیز میکردند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامهداد: این در حالی است که سیاستهای اصلاحی دولت یازدهم در حوزه اقتصاد به نتیجه رسیده و بنا بر آمار نهادهای رسمی کشور که مورد تأیید سازمانهای معتبر جهانی است، اقتصاد کشور رشد ۷ درصدی را تجربه کرده، افزایش جهشی نرخ تورم متوقفشده و نرخ سرمایهگذاری افزایش نسبی داشتهاست.
وی با اشاره به اینکه بیشک برجام دستاورد ارزشمند دولت تدبیر و امید است، گفت: در اثر سیاستهای دولت دهم صادرات نفت ایران به یک میلیون و ۵۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود و در صورتیکه دولت تحت فشارهای گروههای تندرو برجام را نپذیرفتهبود، با تداوم تحریمها این عدد به ۲۵۰ هزار بشکه در روز کاهش مییافت وسیاست نفت در برابر غذا بر ایران تحمیل میشد، در حالیکه در نیمه اول سال جاری در هر روز ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه نفت از کشور صادرشده است.
پازوکی با اشاره به سهم ایران از میدان نفتی مشترک جزیره مجنون توضیحداد: در حالیکه نیمی از کشور عراق در تصرف داعش بود، این کشور روزانه ۲۸۰ هزار بشکه نفت از این میدان صادر میکرد و سهم ایران به دلیل توقف سرمایهگذاری که حاصل سیاستگذاری دولت قبل بود تنها ۱۴۰ هزار بشکه بود و امروز متأثر از برنامهریزیهای توسعهای دولت یازدهم سهم ایران به ۳۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافتهاست.
وی خطاب به منتقدانی که در نهایت بیانصافی دولت را تخریب میکنند، گفت: در شرایطی که هزینه جراحی قلب در بیمارستانهای خصوصی قریب به ۴۰ میلیون تومان است، با اجرایی شدن طرح بیمه سلامت هزینه این جراحی در بیمارستانهای دولتی کمتر از ۲ میلیون تومان است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه کارمندان، کارگران و طبقات آسیبپذیر از خدمات بیمارستانهای دولتی استفاده میکنند، تأکیدکرد: فراهم شدن امکان استفاده از خدمات پزشکی با هزینه حداقلی و کاهش قیمت دارو نسبت به دولت قبل برای عموم افراد کشور اگر از مصادیق اقتصاد مقاومتی نیست چه نامی میتوان بر آن نهاد.
وی با اشاره به بازگشت نمودار صادرات غیرنفتی به مسیر صعودی، افزود: ثبات نرخ ارز و افزایش ارزش پول ملی به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای سیاست اقتصادی دولت یازدهم را غیر از الگوی اقتصاد مقاومتی در چه چارچوبی میتوان تعریف کرد.
پازوکی با بیان اینکه البته به عملکرد دولت انتقاداتی نیز وارد است، توضیحداد: موضوع یکی از این انتقادات، ادامه فعالیت اقتصادی گروههای تندرویی است که به عنوان یک طبقه جدید در دولت گذشته ایجاد شدند و با استفاده از رانت و رابطه مالیات پرداخت نمیکردند و از بازپرداخت وامهای کلانی که گرفته بودند شانه خالی میکردند که متاسفانه همچنان به این روند ادامه میدهند.
وی گفت: این گروه تندور مخالف برجام هستند چراکه بازگشت ثبات به اقتصاد کشور با منافع ایشان در تضاد است و از این رو با تندورهای کشورهای آمریکا و اسرائیل و همچنین کشورهای مرتجع منطقه که نگران قدرت گرفتن ایران هستند، در مخالفت با برجام هم نظر هستند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به بار سنگین یارانهها که دولت قبل برای دولت تدبیر و امید به ارث گذاشتهاست، اظهارداشت: در کدام کشور دنیا به تمامی افراد کشور یارانه نقدی پرداخت میکنند و در حال حاضر دولت نمیتواند پرداخت یارانه را متوقف کند چراکه موجب قدرت گرفتن تندروها میشود.
وی ادامه داد: بهترین زمان حذف یارانهها در نیمه دوم سال ۹۶ پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است، چراکه تنها باید اقشار ضعیف جامعه یعنی خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد خمینی و بهزیستی باید یارانه دریافت کنند.
این اقتصاددان با تأکید براینکه دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی موفق عمل کرده، اظهارداشت: اما در برخی موارد از سیاستهای اقتصاد مقاومتی تخطی شدهاست که از آن جمله تصویب بودجه سال آینده است که البته بودجه را مجلس تصویب کردهاست.
وی توضیحداد: اینکه برخی نهادها مانند شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی خارج از بودجه مصوبَشان به ترتیب ۲هزار و ۵۰۰ میلیون و ۴۰ هزار میلیون تومان ردیف بودجه برای کمک به افراد حقیقی و حقوقی در اختیار داشته باشند، مغایر اقتصاد مقاومتی است.
پازوکی گفت: شورای نگهبان و مجلس، کمیته امداد و بهزیستی نیستند که برای کمک به افراد بودجه داشتهباشند، بودجه کمک به افراد علاوه بر دو نهاد مذکور تنها باید در اخیتار رئیسجمهور باشد و غیر از این به معنی تخطی از سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
وی در پایان در مقام یک شهروند ایرانی این سؤال را مطرحکرد: کسانی که دولت را به عدم اجرای اقتصاد مقاومتی متهم میکنند، گزارش دهند که بودجهای را که از بیتالمال با عنوان کمک به افراد حقیقی و حقوقی در اختیار داشتهاند در کجا هزینه کردهاند.
عملکرد قابل قول دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی
حسین محمودی اصل، کارشناس ارشد اقتصادی نیز در باره انتقادهای اخیر از دولت در باره عمل به اقتصاد مقاومتی در گفتگو با جهان اقتصاد گفت: اقتصاد مقاومتی، اقتصادی پویا و توانمند است که با نگاه به درون شکل می گیرد و به بخش تولید نگاه صادرات محور دارد. بدین جهت دولت فعلی برای رسیدن به اقتصاد پویا وتوانمند به دنبال ثبات اقتصادی بوده است و این ثبات در اقتصاد ایران عملیاتی شده است.
محمودی اصل تاکید کرد: در اقتصاد مقاومتی برای رسیدن به اقتصاد پویا و توانمند باید اقتصاد قابل پیشبینی باشد، در دولت یازدهم اقتصاد قابلیت پیشبینی اقتصادی افزایش یافته است زیرا در این دولت تصمیمات خلقالساعه صورت نمیگیرد و قوانین زائد کاهش یافته است. از طرف دیگر دولت یازدهم در روابط بینالملل نمره قابل قبولی را کسب کرده است. تمام این موارد موجب شده رشد اقتصادی مثبت شود و تورم از ۳۵ درصد در دو لت قبل به ۹ درصد کاهش بیابد.
این کارشناس ارشد اقتصادی بیان داشت: در مجموع عملکرد اقتصادی دولت خوب بوده است، اما متاسفانه عملکرد دولت در رسانه بازتاب مناسبی نداشته است و ضعف در انعکاس عملکرد دولت موجب شده تا چنین به ذهن بعضیها برسد که دولت عملکرد مناسبی نداشته است.
دیدگاه تان را بنویسید