کد خبر: 681436
تاریخ انتشار :

عزم جهان عرب برای مهار شبکه‌های اجتماعی

شورای وزیران رسانه‌ای کشورهای عربی ساختاری زیرنظر اتحادیه‌ی عرب و محملی برای این کشورها است تا برای نزدیک تر شدن افق‌ها و درک بهتر واقعیت رسانه‌های نوین هم اندیشی و سیاست گذاری کنند.

عزم جهان عرب برای مهار شبکه‌های اجتماعی
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش مشرق، محمد حسین قنبری طی یادداشتی نوشت: پنجاه و سومین نشست این شورا از روز دوشنبه تا چهارشنبه ۱۹ تا ۲۱ ژوئن در رباط مغرب برگزار شد. أردن در نشست گذشته‌ مأموریت‌یافته‌بود راهبرد مشترک کشورهای عربی برای تعامل با شبکه‌های اجتماعی را تنظیم‌کند؛ این کشور با بهره‌گیری از تجربه‌ی اتحادیه‌ی اروپا، آلمان و استرالیا سندی را فراهم و در نشست رباط ارائه‌کرد.

در چارچوب این سند، گروه فنی عربی به‌ ریاست أردن و با حضور کشورهایی چون عربستان، امارات، مصر و عراق شکل‌خواهدگرفت که وظیفه‌ی مذاکره با شرکت‌های گوناگون بین‌المللی را بر عهده خواهدداشت.

در چارچوب این راهبرد، شبکه‌های اجتماعی موظف خواهندبود در مسئله‌ی فلسطین جانب انصاف را رعایت‌کنند و به قوانین بین‌المللی توجه‌داشته‌باشند. هم‌چنین آن‌ها باید با نفرت‌پراکنی درباره‌ی عرب‌ها و مسلمانان مقابله‌کنند. افزون بر این موارد، «پاسداری از حقوق خردسالان» و «همکاری با دولت‌ها در بحران‌های امنیتی و بهداشتی» نیز از وظایف سکوها به‌حساب‌می‌آید.

طبق این سند مواردی چون «پخش اخبار دروغ»، «تبلیغ انجمن‌های ممنوع»، «پوشش پویش‌های انتخاباتی برنامه‌ریزی‌شده و پشتیبانی‌شده»، «تبلیغ کنش‌های ضد امنیت‌ملی و برهم‌زننده‌ی آرامش اجتماعی»، «پخش اسناد و آمار دست‌کاری‌شده»، «تبلیغ سازمان‌های جنایت‌کار، تروریستی و تندرو»، «توهین به تمدن عربی و اسلامی، و دیگر ادیان»، «برانگیختن تنش‌های مذهبی، نژادی و فرقه‌ای»، «مرتبط‌دانستن عرب‌ها و مسلمانان با تروریسم، و ترویج اسلام‌هراسی»، «تشویق به تندروی، خشونت و جنایت»، «تجاوز به حریم خصوصی» و «پخش محتوای مستهجن و بهره‌کشی جنسی از کودکان» غیرقانونی و جرم به‌حساب‌می‌آیند.

این راهبرد مشترک عربی شبکه‌های نمایش خانگی و تلویزیون‌های تعاملی، مانند نتفلیکس، اپل‌تی‌وی، آمازون‌پرایم‌ویدیو، هولو و دیزنی‌پلاس، را هم شامل‌می‌شود. ولی سکوهای پخش زنده که به اخبار، نشست‌های خبری و رسانه‌ای می‌پردازند، از شمول این راهبرد بیرونند.

سکوهای متخلف یا دچار جریمه‌ می‌شوند یا تا زمان برطرف‌کردن مشکل‌ها بسته خواهندماند. جریمه‌ی این شرکت‌ها رقمی میان ۱۰۰هزار تا ۲میلیون دلار خواهدبود؛ البته اگر ۶درصد درآمد سالانه‌ی شرکت متخلف بیش از رقم پیش‌گفته باشد، همین ۶درصد به جریمه‌ی آن‌ها تبدیل‌می‌شود. دولت‌های عربی موظف خواهندبود این جریمه‌ها را برای آفرینش محتواهای مناسب به‌زبان عربی، بهبود وضعیت رسانه‌ها و رویارویی با اخبار دروغین هزینه‌کنند.

این تلاش مشترک نشانگر میزان اهمیت پایش پیوسته و دقیق شبکه‌های اجتماعی و نمایش خانگی برای کشورهای عربی منطقه‌ی غرب‌آسیا است؛ ما نیز در ایران اگر در جزئیات فرایند پایش و نظارت اختلاف‌نظر داشته‌باشیم، نباید در بایستگی اصل نظارت بر کنش‌های سکوها و لزوم پاسخ‌گویی آن‌ها تردیدی به خود راه‌دهیم.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها