اعلام حضور نیروهای واگنر روسیه در مالی
یوگنی پریگوژین، سرکرده نیروهای شرکت نظامی خصوص روسیه «واگنر» دو ماه بعد از شورش علیه کاخ کرملین روسیه با انتشار ویدیوئی، از حضور نیروهای تحت امر خود در مالی خبر داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، یوگنی پریگوژین، سرکرده نیروهای شرکت نظامی خصوص روسیه «واگنر» بامداد امروز سه شنبه با انتشار ویدیوئی، از حضور نیروهای تحت امر خود در مالی خبر داد.
پریگوژین در این ویدئو میگوید نیروهایش عظمت را برای روسیه و آزادی را برای قاره سیاه به ارمغان خواهند آورد. نیروهای واگنر دو ماه پیش با سرپیچی مشکوک از دستورات فرماندهان نظامی به سمت مسکو حرکت کردند و قصد تصرف این شهر را داشتند که با وساطت بلاروس، از ادامه تلاش برای رسیدن به پایتخت روسیه دست برداشتند و نهایت در بلاروس مستقر شدند.
اعلام حضور واگنر در مالی به گمانه زنیها درباره اعزام این نیروها به آفریقا و غرب این قاره که اخیرا شاهد تنش رو به افزایش بوده، پایان داد و حضور این نیروها در مالی در حالی اعلام میشود که این کشور اخیرا با افزایش احتمال مداخله نظامی در نیجر، بارها از حاکمیت، تمامیت و تغییرات در این کشور حمایت کرده و درباره این مداخله هشدار داده است.
اخیرا کاخ ریاست جمهوری روسیه (کرملین) از تماس تلفنی پوتین با حاکم نظامی «مالی» و تاکید بر لزوم حل مسالمت آمیز بحران «نیجر» خبر داده بود.
بنا به بیانیه کرملین، رئیس جمهور روسیه در این تماس که دو هفته پیش انجام شد، گفته بود که مسکو از راه حل مسالمت آمیز برای بحران پیش آمده در نیجر استقبال و از آن حمایت میکند.
خبرگزاری فرانسه نیز هفته گذشته به نقل از ارتش مالی گزارش داد که هئیتی از این کشور و بورکینو فاسو به نیامی، پایتخت نیجر رفته و با شورای نظامی نیجر ابراز همبستگی کرده است.
مالی و بورکینا فاسو هفته اخیرا بعد از جدی شدن حمله و مداخله نظامی در نیجر، در بیانیهای مشترک هشدار دادند هرگونه مداخله نظامی در نیجر به مثابه اعلان جنگ علیه این دو کشور است. مالی و بورکینافاسو دو همسایه جنوبی و غربی نیجر هستند و نظامیان در این کشور حکومت را به دست گرفتهاند.
افسران واحد گارد ریاست جمهوری نیجر در تاریخ 26 جولای (4 مرداد)، محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت و اعلام کردند که او برکنار شده است. ژنرال عبدالرحمن چیانی روز جمعه (6 مرداد) خود را حاکم جدید شورای انتقالی معرفی کرد.
جامعه اقتصادی غرب آفریقا «اکواس» بعد از برکناری رئیس جمهور نیجر، طی نشستی فوری به این تحولات واکنش نشان داد و آن را کودتا خواند و طی تصمیماتی، اموال نیجر در کشورهای عضو اکواس را بلوکه کرد و مرزها و آسمانش را به روی نیجر بست.
شورای انتقالی نیجر که خود را «شورای نظامی حفاظت از میهن» میداند، در واکنش به تحریمهای اکواس گفت: مردم نیجر به شدت تحت تاثیر تحریمهای غیرقانونی، غیرانسانی و توهین آمیز اِکُواس هستند، این تحریمها به معنای محرومیت کشور از تجهیزات دارویی، غذایی و برق است.» فردای برکناری محمد بازوم شمار زیادی از حامیان کودتا در نیجر علیه غرب و فرانسه دست به تظاهرات زده و حتی به سفارت این کشور در نیامی، پایتخت نیجر یورش بردند که این مسئله منجر به تشدید تنش بین نیامی و پاریس شد.
یک هفته بعد از آنکه هشدارها و ارعابهای فرانسه، آمریکا و از همه مهمتر گروه اکواس علیه نظامیان در نیجر بینتیجه ماند، رؤسای ستاد کل ارتشهای کشورهای عضو این گروه در نشستی که برای بررسی اوضاع و تحولات نیجر داشتهاند، با تجهیز 25 هزار نیروی نظامی برای حمله احتمالی به نیجر موافقت کردهاند.
نیجریه همسایه جنوبی نیجر گفته است که حتی حاضر است نیمی از نیروهایی را که قرار است در مداخله نظامی در این کشور مشارکت کند، تأمین کند. در مقابل مالی، بورکینافاسو و چاد از شورای نظامی حمایت کرده و درباره پیامدهای مداخله نظامی در نیجر هشدار داده و هیئتهایی به پایتخت این کشور فرستادهاند. در مقابل نیجر واسطهها و هیئتهای نیجریه و اکواس را به نیامی راه نداد.
تصمیم اکواس برای حمله به نیجر به بهانه بازگرداندن دموکراسی در حالی است که روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا اخیرا به نقل از یک فرمانده نظامی در یکی از کشورهای عضو اکواس که نخواست نامش فاش شود، در جدیت و عملی بودن این مداخله تشکیک کرد و گفت: آماده سازی برای دخالت نظامی با هدف پایان دادن به کودتا در نیجر، ممکن است 6 ماه طول بکشد.
دیدگاه تان را بنویسید