اقدامات پیشگیرانه لبنان برای جلوگیری از تغییر ماموریت «یو نی فل»
درحالی که زمان زیادی تا نشست جدید شورای امنیت برای تمدید ماموریت یونیفل در لبنان نمانده، این کشور اقدامات خود را برای جلوگیری از تکرار سناریو سال گذشته در تغییر ماموریت نیروهای بینالمللی و نیز لغو این تغییرات آغاز کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در پایان ماه جاری میلادی شورای امنیت سازمان ملل همانند هر سال نشستی برای تمدید ماموریت «یونیفل» (نیروهای موسوم به حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان» برگزار خواهد کرد و در همین راستا لبنان اقدامات دیپلماتیک خود را برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل آغاز کرده است.
روزنامه الاخبار با انتشار یادداشتی در این زمینه اعلام کرد، طی چند روز آینده یک هیئت رسمی به ریاست «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه دولت موقت لبنان به همراه «منیر شحاده» هماهنگ کننده دولت این کشور با یونیفل به نمایندگی از وزارت دفاع لبنان به نیویورک میرود تا در جلسات تدارکاتی و مشورتی که پیش از نشست شورای امنیت درباره تمدید ماموریت یونیفل در لبنان برگزاری میگردد، شرکت کند.
اقدامات دیپلماتیک لبنان برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل
بر اساس این گزارش، لبنان به طور رسمی طی سه هفته گذشته یک کمپین دیپلماتیک بی سروصدا با کشورهای عضو شورای امنیت به ویژه روسیه و چین راهاندازی کرده که طبق آن لبنان بر رد هرگونه تغییر در ماموریت نیروهای بینالمللی در جنوب این کشور تاکید دارد و همچنین تغییراتی که سال گذشته تحت فشارهای رژیم صهیونیستی و آمریکا اضافه شده بود را رد میکند و این تغییرات باید لغو گردند. بر اساس این تغییرات که سال گذشته اعلام شد و مورد اعتراض لبنان قرار گرفت، نیروهای یونیفل میتوانند آزادانه و بدون هماهنگی قبلی با ارتش لبنان اقدام به تفتیش و گشتزنی در منطقه جنوب لیتانی کنند.
این تغییرات به پیشنهاد آمریکا و با همکاری فرانسه و انگلیس اضافه شده بود و بدون اعتراض چین و روسیه و درحالی که بین وزارت خارجه و نمایندگی لبنان در سازمان ملل اختلاف نظر وجود داشت، به تصویب رسید. اما اکنون ارتش لبنان در تلاش است با همکاری وزارت خارجه این اشتباه را جبران کرده و مانع ارتکاب اشتباه بزرگتر احتمالی که به نفع رژیم صهیونیستی است، شود.
تغییرات صورت گرفته در ماموریت یونیفل باید لغو شود
یک منبع نظامی در این راستا به روزنامه الاخبار اعلام کرد که هیئت دیپلماتیک لبنان در شورای امنیت بر اصلاح بند آزادی تردد نیروهای یونیفل بدون هماهنگی با ارتش لبنان، تاکید دارد. ارتش لبنان پیش از این نمایندگان کشورهای مشارکت کننده در یونیفل را دعوت و با آنها درباره سازوکار فعالیت میدانی و همکاری بین ارتش لبنان و نیروهای بینالمللی طبق قطعنامه 1701 گفتگو کرد.
این منبع نظامی ادامه داد، ما با شاهد و مدرک به نمایندگان کشورهای مذکور نشان دادیم که چگونه برخی از نیروهای یونیفل ارتش لبنان را دور زدند. بنابراین ما فرمول جدیدی برای فعالیتهای یونیفل ارائه خواهیم داد که طبق آن، تحرکات این نیروها در خارج از چارچوب هماهنگی با ارتش لبنان نباشد. ارتش لبنان نگران تصویب بندهای جدید در جلسه آتی شورای امنیت است که احتمال دارد موجب تغییر ماموریت یونیفل شود.
به گفته منبع مذکور، از دیگر عواملی که موجب نگرانی ارتش لبنان میشود، احتمال تحمیل یک طرح مرزبندی جدید بین لبنان و رژیم صهیونیستی در راستای منافع این رژیم میباشد. مرزهای ما از سال 1923 ترسیم و در توافق آتش بس 1949 ثبت شده است. در زمان آزادسازی لبنان از شر اشغالگری اسرائیل نیز لبنانیها هنگام ترسیم «خط آبی» بر سر 3 نقطه حرف داشتند. بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان در سال 2006 این 3 نقطه به 13 نقطه افزایش یافت و ما درباره هیچ یک از آنها کوتاه نمیآییم.
این منبع تاکید کرد، ارتش لبنان از طریق وزارت خارجه نامهای را به شورای امنیت فرستاده و خواستار حذف اصطلاح «ترسیم مرزها» و جایگزین کردن عبارت « مشخص کردن مرزها» و تغییر نام «بخش شمالی منطقه الغجر» به «خراج شهرک الماری» شد.
لبنان پیش از این نیز شکایتی را علیه رژیم صهیونیستی به دلیل افزایش حضور اشغالگرانه خود در بخش لبنانی از روستای مرزی الغجر تنظیم و تسلیم شورای امنیت کرده بود.
بیشتر بخوانید
رسانه عبری: گشتی ما در جنوب لبنان هدف موشک قرار گرفته بود
ارتش لبنان: خط آبی که مزارع شبعا در آن جزو لبنان نباشد را به رسمیت نمیشناسیم
اسرائیل از ترس حزبالله دست به دامن یونیفل و آمریکا شد
چرا آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تغییر ماموریت یونیفل در لبنان دست و پا میزنند؟
نیروهای یونیفل در سال 1978 به موجب قطعنامه 425 شورای امنیت سازمان ملل متحد وارد لبنان شدند. این نیروها از نیروهای نظامی چندین کشور از جمله چین، هند، نپال، اندونزی، فرانسه، ایتالیا، ایرلند و لهستان تشکیل شدهاند. هدف این نیروها نظارت بر مرزهای لبنان با سرزمینهای اشغالی و حفظ صلح در این مرزها و ارسال گزارش به شورای امنیت است. به همین دلیل نیز به این نیروها، صلح بانان سازمان ملل متحد گفته میشود. نکته قابل توجه اینجاست که مأموریت اصلی این نیروها در لبنان محافظت از صلح و جلوگیری از بروز جنگ و تجاوز به لبنان بود؛ اما از آن زمان تاکنون رژیم صهیونیستی 2 جنگ را در سال 1982 و 2006 بر لبنان تحمیل کرد.
این جنگها و همچنین اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی نشان میدهد که عملاً حضور نیروهای یونیفل سبب ممانعت از بروز جنگ در دورههای اخیر در لبنان نشده؛ بلکه این قدرت حزبالله است که به ویژه پس از جنگ جولای موجب شده تا رژیم اشغالگر صهیونیستی تاکنون جرات حمله به لبنان را نداشته باشد.
علاوه بر آن تاکنون نیز واکنش چشمگیری از یونیفل در برابر نقض حریم هوایی، زمینی و آبی لبنان توسط رژیم صهیونیستی ندیدهایم و همین موضوع نشان میدهد این نیروها به شکل کامل در هماهنگی با آمریکا و اسرائیل فعالیت میکنند. به همین دلیل گاهی درگیریهایی میان مردم لبنان و این نیروها به وجود میآید و اغلب لبنانیها نسبت به عملکرد یونیفل در کشورشان معترض هستند.
با وجود اینکه عملکرد نیروهای یونیفل اغلب در جهت جانبداری از رژیم صهیونیستی بود، اما آمریکا و رژیم صهیونیستی به خصوص در سال 2019 تلاش زیادی انجام دادند تا عملکرد این نیروها را تغییر دهند. اکنون ایالات متحده و رژیم صهیونیستی به دنبال این هستند که ابتکار عمل یونیفل در لبنان را کاملاً در دست گرفته و هدف سنتی خود یعنی تضعیف و در نهایت نابودی حزبالله را تحقق بخشند.
کارشناسان معتقدند که واشنگتن میخواهد یونیفل دستورات دولت آمریکا را در لبنان اجرایی کند. «شارل ابی نادر» کارشناس امنیتی و راهبردی لبنانی در این باره اظهار داشت، هدف از این فشارها درباره تغییر نحوه کار یونیفل آن است که عملکرد آن مطابق با خواست واشنگتن باشد٬ گرچه اکنون هم خیلی دور از این وضعیت نیست؛ به بیان دیگر آمریکاییها میخواهند یونیفل از اتاق عملیات آمریکا و اسرائیل اداره شود.
دیدگاه تان را بنویسید