واکنش داعش به جنگ غزه
به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اشراق در مطلبی با عنوان واکنش داعش به جنگ غزه که برگرفته از یادداشت ایل آنا وین تر، کارشناس برنامه «ضدتروریسم» در «اندیشکده واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» است نوشت:
ایلانا وینتر، کارشناس برنامه «ضدتروریسم» در «اندیشکده واشنگتن برای سیاست خاورنزدیک» مورخ ۲۰ بهمن ۱۴۰۲ به ارزیابی واکنش داعش به عملیات طوفانالاقصی پرداخته است.
نویسنده بیان میکند برخلاف القاعده که از این عملیات استقبال کرده و در کنار تحریرالشام و طالبان، همبستگی خود را با اعلام «جهاد علیه اسرائیل و یهودیان» بیان کرده و خواستار اخراج یهودیان از «مناطق اسلامی» شدند، ولی داعش واکنش مثبتی نشان نداد زیرا «آرمان فلسطین را در اولویت خود نمیداند» و به همین دلیل بارها حماس را به دلیل «ایدئولوژی ملیگرایانه و ارتباط با ایران» مورد انتقاد قرار داده است. به اذعان نویسنده، یکی دیگر از دلایل واکنش منفی داعش به عملیات حماس، این است که داعش فاقد پایگاه و ظرفیتی در فلسطین اعم از غزه و کرانه باختری است و «گروههای ملیگرا و اسلامگرای فلسطینی» مانع حضور داعش در فلسطین شدهاند.
طبق این گزارش، داعش در اولین واکنش، طی سرمقالهای مورخ ۱۲ اکتبر در نشریه النبأ، صرفاً بر «حمایت از مسلمین در هنگام رنج» تأکید داشت و ۱۹ اکتبر نیز طی سرمقالهای بیان داشت که اولویت نبرد باید «دولتهای مرتد عربی» باشند که به عنوان «قلعه و دیوار» اسرائیل عمل میکنند. با این حال، هنوز هم دستور جهادی صادر نکرد تا اینکه ۴ ژانویه سخنگوی داعش باز هم نه علیه اسرائیل بلکه «مسیحیان و یهودیان و مسلمانان مرتد نظامی و غیرنظامی» حمله کنند. دستوری که به گفته نویسنده، با عملیات تروریستی شاخه خراسان داعش در مراسم سالگرد سردار سلیمانی در کرمان، نمود یافت که به شهادت بیش از ۹۰ تن انجامید. داعش در توجیه این عملیات، در شرایطی که مردم غزه تحت بمباران اسرائیل هستند، گفت که «ایران رهبر فرضی محور مقاومت، مهمترین دشمن اسلام سنّی است».
در این گزارش آمده که هفته آخر دسامبر ۲۰۲۳ نیز ۸ عضو یک سلول شاخه خراسان داعش در وین آلمان به اتهام تلاش برای بمبگذاری در کلیسای جامع کلن و کلیسای جامع سنتاستفان دستگیر شدند. در ۲۵ دسامبر، ۲ نوجوان عضو این شاخه در قرقیزستان به دلیل برنامهریزی برای بمبگذاری در یک میدان مرکزی و یک کلیسا در جلالآباد دستگیر شدند. ۲۹ دسامبر، ۳۲ عضو این شاخه در ترکیه به دلیل توطئهای برای بمب گذاری در یک کلیسای کاتولیک و دو کنیسه در استانبول دستگیر شدند. پس از این، در ۲۸ ژانویه، داعش با موفقیت حملهای را به کلیسایی در استانبول انجام داد که در آن ۱ نفر کشته و ۱ نفر دیگر زخمی شد.
بررسی عملیاتهای تروریستی داعش نشان میدهد که جنگ غزه، تغییری در الگوی عملیاتی این گروه بنیادگرای تروریستی به وجود نیاورده و همچنان با ادبیات ضدشیعی و تکفیری خود ادامه داده و تصور میکند که میتواند از فضای پدیدآمده برای افزایش مانور عملیاتی خود بهرهمند شود. گرچه احتمالاً با پیامدهایی برای فقدان توجیهی برای عملیاتهای خود، در بین حامیان دیدگاههای جهادی در اهلسنت روبرو خواهد شد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.
دیدگاه تان را بنویسید