روابط اوکراین و بریتانیا در دوران حزب کارگر بدتر شده است
مقامات کییف به رسانه انگلیسی گفتند که روابط اوکراین با بریتانیا از زمان روی کار آمدن دولت کارگر در ژوئیه «بدتر» شده است. آنها از آنچه ناکامی بریتانیا در تامین موشکهای دوربرد اضافی خواندند، ابراز ناامیدی کردهاند.
به گزارش مشرق، «کر استارمر» نخستوزیر بریتانیا چهار ماه پس از روی کار آمدن هنوز به اوکراین سفر نکرده است و کییف ناامید گفته است که سفر او بیارزش خواهد بود، مگر اینکه استارمر متعهد به پر کردن ذخایر سیستم موشکی «استورم شدو» باشد.
یکی از شخصیتهای ارشد دولت «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، در شرایطی که کشورش به شدت نگران تأثیر پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات آمریکا بر تلاشهای جنگی این کشور است، به گاردین گفت: «آمدن استارمر بهعنوان گردشگر فایدهای ندارد.»
به گزارش گاردین، اوکراین به طور فزایندهای از لندن ناراضی است زیرا نیروهای روسیه در شرق این کشور با سریعترین سرعت ممکن از سال ۲۰۲۲ پیشروی میکنند و مقامات آمریکایی به این نتیجه رسیدهاند که دیگر خطوط مقدم جنگ را نمیتوان ساکن و بدون تغییر در نظر گرفت. فرماندهان اوکراینی هم میگویند که به شدت با کمبود تسلیحات مواجه هستند.
در عین حال، پیروزی ترامپ در انتخابات روز چهارشنبه این نگرانی را ایجاد کرده است که ایالات متحده ممکن است کمک نظامی به اوکراین را متوقف یا آهسته کند و کییف را مجبور به مذاکره برای صلح «تحقیرآمیز» با روسیه کند.
شکایت اصلی اوکراین از بریتانیا این است که هیچ موشک اضافی از ذخایر «سایه طوفان» خود ارائه نکرده است، حتی برای استفاده علیه اهدافی در کریمه و دیگر مناطق که از سال ۲۰۱۴ در اختیار روسیه است.
این مقام گفت: این اتفاق نمیافتد. استارمر به ما سلاحهای دوربرد نمیدهد. وضعیت مانند زمان نخستوزیری ریشی سوناک نیست. رابطه بدتر شده است.
سوناک در نوامبر ۲۰۲۲ یک ماه پس از نخستوزیری از کییف بازدید کرد. «بوریس جانسون» سلف او، اما یک رابطه نزدیک با زلنسکی داشت و مدت کوتاهی پس از اینکه روسیه حمله خود را در فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد، از سوی اوکراین منبع حیاتی حمایت محسوب میشد.
استورم شدو یک موشک کروز بسیار دقیق با بردی در حدود ۱۵۵ مایل است که از طریق همکاری انگلیس و فرانسه ساخته شده است. ایتالیا هم سهام آن را دارد. اگرچه این جزو موشکهای گران است و هر بار یک میلیون دلار هزینه دارد، اما این موشکها در برابر اهداف ساکن موثر است و برای حمله به تجهیزات دریایی روسیه در کریمه استفاده شده است.
بریتانیا و فرانسه در سال ۲۰۲۳ اعلام کردند که موشکهای سایه طوفان را که فرانسویها آن را «اسکالپ» مینامند، تامین خواهند کرد، اما تعداد حملات در طول سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است.
این مقام ارشد اوکراینی افزود: «اگر بریتانیا موشکهای جدید سایه طوفان را در اختیار ما قرار میداد، شما مطلع میشدید زیرا ما از آنها برای ضربه زدن به اهداف روسیه استفاده میکردیم. اما اینطور نشده است.»
آخرین حمله ادعایی ارتش اوکراین با استفاده از سامانه موشکی سایه طوفان، در ۵ اکتبر بود که کییف میگوید پستهای فرماندهی روسیه را هدف قرار داد. پیش از آن، تصور میشد در ماه مارس سال جاری از پنج موشک یا بیشتر علیه پایگاه دریایی سواستوپل استفاده شده باشد.
استارمر روز پنجشنبه در یک نشست سیاسی اروپا در بوداپست با زلنسکی ملاقات کرد. نخستوزیر انگلیس گفت که حمایت کشورش از اوکراین «تزلزلناپذیر» است و اذعان کرد که «ما باید گام برداریم.» استارمر گفت: «خیلی مهم است که ما در کنار شما باشیم.»
اما رئیسجمهور اوکراین در پستی در شبکههای اجتماعی، با ارسال تصویری از خود در کنار استارمر به ناامیدی خود اشاره کرد.
زلنسکی گفت: «یکی از عناصر مهم طرح پیروزی، ارائه تسلیحات دوربرد به اوکراین و اعطای مجوز برای استفاده از آن علیه اهداف نظامی در خاک روسیه است.»
به طور خصوصی، منابع آگاه در کییف با ابراز نارضایتی خودشان گفتند که نشست مجارستان منجر به «هیچ پیشرفتی» در مورد موضوع موشکی نشد. آنها افزودند تا زمانی که تحویل موشکهای سایه طوفان از سر گرفته نشود، سفر استارمر به کییف اهمیت چندانی نخواهد داشت.
این مقام گفت: «ما از ماه اوت در مورد دیدار احتمالی استارمر بحث میکنیم. تاریخ های مختلفی ذکر شده است. استارمر این سفر را چندین بار به تعویق انداخته است. هیچ فایده ای در آمدن او بهعنوان توریست وجود ندارد. در حال حاضر او تمایلی به اتخاذ تصمیمات ضروری ندارد.»
این در حالیست که دفتر نخستوزیری انگلیس مدعی است که «حمایت بریتانیا از اوکراین قاطع است» و استارمر با تأکید بر تعداد ملاقاتهای بین ۲ رهبر از زمان به قدرت رسیدن حزب کارگر در ماه ژوئیه، میگوید: «واضح است که دولتم تا هر زمانی که طول بکشد در کنار اوکراین خواهد ایستاد.»
زلنسکی همچنین بارها از بریتانیا خواسته است که محدودیتهای استفاده از موشکهای سایه طوفان علیه سایتهای نظامی در عمق روسیه را لغو کند. به گزارش گاردین، تصور میشود که داونینگ استریت با این درخواست موافق است، اما به دلیل مخالفت ریشهدار دولت بایدن، این ممنوعیت را لغو نکرده است.
این مقام ارشد اوکراینی با اشاره به «طرح صلح» زلنسکی گفت این طرح با «هیچ واکنش بزرگی» از سمت لندن مواجه نشد. آنها میگویند که استارمر تمایلی به اتخاذ تصمیمات استراتژیک بدون تأیید واشنگتن ندارد، آن هم علیرغم تضمینهای خصوصی او به زلنسکی مبنی بر اینکه بریتانیا آزادی عمل مستقل دارد.
دیدگاه تان را بنویسید