فرمالین یا فرمالدهید؛ چالش ها و راهکارهای جایگزین کردن آن
فرمالدهید(فرمالدئید) یک ترکیب آلی و سادهترین شکل آلدهید است. این ماده میتواند پیشماده اصلی بسیاری از ترکیبات شیمیایی دیگر، به ویژه پلیمرها باشد.
فرمالدهید در تولید رزین های فرمالدهید، تخته خرده چوب، کاغذ، تخته سهلایه و فوم اوره-فرمالدهید استفاده میشود. با توجه به کاربرد گسترده آن، قرار گرفتن در معرض فرمالدهید به دلیل سمیت حاد و مزمن برای سلامتی انسان قابل توجه است.
فرمالین چیست؟
فرمالدهید (Formaldehyde)، با فرمول شیمیاییHCHO متانال نیز نامیده میشود، یک ترکیب آلی، ساده ترین آلدئید، که به مقدار زیاد در انواع فرآیندهای تولید مواد شیمیایی استفاده میشود. از این محلول، به عنوان فرمالین ضدعفونی نیز یاد میشود و در شکل های قرص فرمالین، محلول فرمالین و گاز فرمالین در بازار موجود می باشد. در دماهای معمولی، فرمالدهید خالص یک گاز بی رنگ با بوی تند و خفهکننده است. این ماده اساساً توسط اکسیداسیون فاز بخار متانول تولید میشود و معمولاً به عنوان فرمالین (Formalin)، محلول آبی 37 درصدی فروخته میشود.
فرمالین ممکن است به تری اکسان، یک اصلاحکننده کریستالی، یا به یک پلیمر آمورف، پارافورمالدئید، که منبع مناسبی از فرمالدهید گازی است، کاهش یابد. این محلول دارای 10 تا 12 درصد متانول جهت جلوگیری سریع پلیمریزاسیون، به اضافهی مقداری ناخالصی مانند آلومینیوم و مس است.
کاربردهای فرمالدهید/فرمالین
فرمالدهید یک ماده شیمیایی برای فرآیندهای صنعتی متعدد و همچنین نگهدارنده، ضدعفونیکننده و زیست کش می باشد. این امر به ویژه در صنایع شیمیایی بسیار مهم است، زیرا ماده اولیه ارزان قیمت برای شماری از واکنش های شیمیایی است. این ماده، گستره کاربردی وسیعی دارد که در زیر به شماری از موارد کاربرد آن اشاره شده است:
- فرمالین ضدعفونی کننده
- رزین های مورد استفاده در تولید محصولات چوبی کامپوزیت
- مصالح ساختمانی و عایق بندی محصولات خانگی
- به عنوان یک جزء از چسب های حرارتی
- مواد نگهدارندهای برای برخی از داروها، مواد آرایشی و سایر محصولات مصرفی مانند مایعات ظرفشویی و نرم کننده های پارچه
- کودها و سموم دفع آفات کشاورزی
- صنایع غذایی
- شیلات
- فرمالین در پزشکی و دندانپزشکی
- فرمالین جسد
- فرمالین مرغداری
همچنین از فرمالدهید در ذخیره نمونه های بیولوژیکی و مومیایی استفاده میشود، زیرا پروتئین ها را سفت و محکم کرده و از تجزیه آنها جلوگیری میکند.
فعالیت ضدمیکروبی فرمالدهید
فرمالین به عنوان ضد عفونی کننده استفاده میشود، زیرا غلظتهای مختلف محلولهای آبی فرمالدهید، باعث از بین رفتن طیف گسترده ای از حشرات و بسیاری از میکروارگانیسم ها میشود. غیرفعال سازی ویروس فلج اطفال در 10 دقیقه به غلظت 8 درصد فرمالین نیاز دارد، اما سایر ویروسهای آزمایش شده با 2 درصد فرمالین غیرفعال شدند. چهار درصد فرمالدهید یک عامل سل کش است،4 10 میلیگرم سل را در 2 دقیقه غیرفعال میکند و 5/2 درصد فرمالدهید حدود 7 10 سالمونلا تیفی( Salmonella Typhi) در 10 دقیقه در حضور ماده آلی غیرفعال میکند.
فرمالین ضدعفونی کننده
فرمالدهید یک ماده ضدعفونی کننده سرد است که در صورت استفاده در غلظت مناسب و زمان تماس کافی، کلیه میکروارگانیسم ها از جمله اسپورها و ویروس های مقاوم را از بین میبرد. چندین گزارش از سپتی سمی جدی تا کشنده وجود دارد که در آن از محلولهای آبی فرمالدهید (1٪ -2٪) برای ضدعفونی مسیرهای مایع داخلی دستگاههای دیالیز استفاده شده است. برای به حداقل رساندن خطر بالقوه سلامتی برای بیماران دیالیزی، تجهیزات دیالیز باید قبل از استفاده کاملاً شستشو داده شود و از نظر باقیمانده فرمالدهید آزمایش شود. این رایج ترین ضد عفونی کننده دوره ای است که برای سیستم های انتقال مایعات استفاده می شود و یک راه حل ارزان و پایدار با ماندگاری طولانی است. فرمالدهید در محیط های بهداشتی برای تهیه واکسن های ویروسی (به عنوان مثال، ویروس فلج اطفال و آنفلوانزا)، به عنوان یک عامل نگاهدارنده در فرآیند مومیایی کردن، برای حفظ نمونه های آناتومیک و در طول تاریخ برای استریل ابزارهای جراحی مورد استفاده قرار می گرفته است (به ویژه هنگامی که با اتانول مخلوط شود).
فرمالدهید دارای هیچ خاصیت تمیزکنندگی نیست، پروتئین را دناتوره کرده و بیشتر بقایای سلولی را رفع میکند. بنابراین، قبل از استفاده از آن، مسیر مایع نیاز به شستشوی آب و استفاده از ماده شیمیایی دیگری برای از بین بردن بقایای سلولی و رسوبات موجود دارد. مسیر مایع ماشین های رساننده مایعات پس از تمیز کردن با فرمالدهید پر میشود تا همه میکروارگانیسم ها را از بین ببرد. به طورکلی، فرمالدهید برای مدت زمان تماس موثر یک شب در دستگاه باقی میماند.
اثرات منفی فرمالدهید
اگرچه فرمالدهید-الکل یک ماده ضدعفونی کننده شیمیایی است و فرمالدهید یک ضد عفونیکننده سطح بالا است، اما استفاده از فرمالدهید در مراقبت های بهداشتی با بخارات تحریککننده و بوی تند آن حتی در سطح بسیار پایین 1 ppm < محدود میشود. اثرات معمول قرارگیری در معرض فرمالدهید علائم مختلفی است که در اثر تحریک مخاط در چشم و دستگاه تنفسی فوقانی ایجاد میشود.
حلالیت بالای فرمالدهید در آب باعث جذب سریع دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش میشود. در نتیجه میتوان آن را اکسید کرد و به صورت دیاکسیدکربن به صورت فرمات درآورده و خارج کرد یا در ماتریسهای بیولوژیکی گنجاند. نیمه عمر بیولوژیکی در حدود 1 دقیقه، بسیار کوتاه است. به عنوان یک الکتروفیل، فرمالدهید میتواند با ترکیبات بیوژنیک نوکلئوفیلیک در بدن واکنش نشان دهد. خود فرمالدهید از طریق آنزیم الکل دهیدروژناز (ADH) در مقادیر کمی از متانول تولید میشود.
با این تفاصیل، فرمالدهید توسط موسسه بین المللی تحقیقات سرطان در سال 1995 به عنوان یک عامل سرطان زا طبقه بندی شده است. در نتیجه مطالعات، گزارش شده است که فرمالدهید در پیشرفت سرطان بینی و مجاری تنفسی فوقانی و سرطان پوست نقش دارد.
دو جایگزین مناسب برای فرمالین
خطرات فرمالین، بالاخص گاز فرمالین که در مرغداری ها و کشتارگاه ها کاربرد گسترده ای دارد، لزوم جایگزینی این ماده را بیش از پیش برجسته نموده است. برای جایگزینی فرمالین، ضد عفونیکننده های جدید باید از همان شرایط لازم به لحاظ کارکرد و مکانیزم اثرگذاری پیروی کنند. پراکسید هیدروژن و پر استیک اسید به دلیل اثرات ضد میکروبی و تجزیه سریع و سازگاری با محیط زیست، برای جایگزینی فرمالین مناسب هستند.
پراکسید هیدروژن(H2O2) مایعی بیرنگ و در دمای اتاق دارای طعمی تلخ است. مقادیر کمی پراکسید هیدروژن گازی به طور طبیعی در هوا به وجود می آید. یکی از رایج ترین کاربردهای آب اکسیژنه برای ضدعفونی میباشد. پراکسید هیدروژن ناپایدار است و با آزاد شدن گرما به راحتی به اکسیژن و آب تجزیه میشود. مقدار pH آن در غلظت خالص آن، در دمای اتاق 2/6 میباشد.
پراستیک اسید با فرمول شیمیایی (C۲H۴O۳)، ترکیبی متعادل از اسید استیک (CH۳COOH) و پراکسید هیدروژن (H۲O۲) در یک محلول آبی است.
پراستیک اسید مایعی روشن، بیرنگ است. در غلظت حدود یک دهم میلی گرم در لیتر یا ppm 1/0 بویی مشابه سرکه خانگی و در غلظتهای بالاتر دارای بویی تند و سوزشآور خواهد شد. مقدار pH آن پایین(8/2) است. ضدعفونی کننده سطح بالاست و از خاصیت میکروب کشی بالایی برخوردار است.
سخن نهایی:
فرمالدهید به عنوان ماده ای سمی، مشکوک به سرطان زایی، تراتوژن و ترکیب جهش زا دسته بندی شده و به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده میشود. سالانه میلیون ها تن فرمالدهید در محیط آزاد میشود. جمع آوری دانش کافی در مورد آلاینده های رایج مانند فرمالدهید که به طور مکرر در محیط زیست آزاد میشود. شناسایی جایگزینهای مناسب برای آنها، میتواند نقش بسزایی در بهبود کیفیت محیط زیست و کاهش خسارت های جبران ناپذیر زیست محیطی داشته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید