طرح پکن برای ارتقای همکاری ایران، روسیه، پاکستان و چین در حل بحران افغانستان
وزرای امور خارجه چین، روسیه، پاکستان و دستیار وزیر امور خارجه ایران روز پنج شنبه در حاشیه نشست شانگهای دیداری غیر رسمی درباره مسئله افغانستان داشتهاند که در آن وزیر خارجه چین طرحی شامل پنج بند را به منظور تقویت تعامل و همکاری این چهار کشور در راستای حلوفصل بحران افغانستان ارئه داده است.
مقامات ارشد چین، روسیه، پاکستان و ایران روز پنجشنبه بر سر تعامل و همکاری درباره مسئله افغانستان توافق کردند.
وانگ یی وزیر امور خارجه و نخست وزیر چین، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان و سید رسول موسوی دستیار وزیر امور خارجه ایران در نشستی غیر رسمی درباره موضوع افغانستان در دوشنبه پایتخت تاجیکستان به این توافق رسیدند.
وانگ گفت که لازم است این چهار کشور تعامل و همکاری خود را تقویت کرده، یک صدا شده و تاثیر مثبتی بر این موضوع بگذارند تا نقشی مثبت در انتقال قدرت روان در افغانستان ایفا کنند. او طرحی پنج بخشی برای تعامل و همکاری این چهار کشور در گام بعدی در زمینه موضوع افغانستان ارائه کرد که به شرح زیر است:
اول، از آمریکا خواسته شود با جدیت تعهداتش را عملی کرده و مسئولیت خود را قبول کند. این چهار کشور با کشورهای همنظر دیگر باید از آمریکا بخواهند زیر بار اصلی ترین مسئولیت در بازسازی افغانستان برود و کمکهای اقتصادی، معیشتی و بشردوستانه به افغانستان ارائه دهد.
دوم، همکاری با افغانستان و راهنمایی این کشور. این چهار کشور با احترام به یکپارچگی، استقلال و تمامیت ارزی افغانستان از مردم این کشور در انتخاب مستقل مسیر پیشرفتشان حمایت می کنند، افغانستان را ترغیب می کنند که یک ساختار سیاسی گسترده و فراگیر ایجاد کند، سیاست داخلی و خارجی تعدیل شده و محتاطانهای را به کار ببندد، به دنبال روابط دوستانه با کشورهای همسایه باشد و به حقوق بنیادین اقلیتها، زنان و کودکان احترام بگذارد.
سوم، ایجاد حفاظت در برابر خطرات امنیتی. انتظار میرود که دولت جدید افغانستان به تعهداتش پایبند باشد و خود را کاملا از نیروهای تروریستی جدا کند، به ویژه با نیروهایی که کشورهای همسایه را هدف قرار میدهند قاطعانه مبارزه کند.
چهار، تشویق تمامی طرفها به تلاشهای هماهنگ برای کمک به افغانستان. این چهار کشور به عنوان همسایگان مهم افغانستان باید نه تنها کمکهای فوری برای برطرف کردن نیازهای آن ارائه دهند، بلکه کشورهای منطقه و سازمانهای بینالمللی را هم تشویق کنند تا به مردم افغانستان در غلبه بر این سختیها کمک کنند.
پنج، کمک به افغانستان در پیوستن به همکاری منطقهای. این چهار کشور در طولانی مدت میتوانند با حفظ ثبات کلی و پیشرفت منطقه، به افغانستان کمک کنند که به تدریج ظرفیتش برای توسعه مستقل و پایدار را افزایش داده و به منظور از بین بردن فقر و رسیدن به پیشرفت اقتصادی، به همکاری اقتصادی منطقه و شبکه اتصالات آن بپیوندد.
طبق گفته وانگ یی، کشورهای منطقه سه درخواست عمده از دولت جدید افغانستان دارند: جامعیت، مبارزه با تروریسم و همسایگی خوب.
دیگر شرکت کنندگان در این نشست گفتند این چهار کشور باید نظراتشان را بگویند و سیگنال ثابت و شفافی به مردم افغانستان، کل منطقه و جامعه جهانی بفرستند، محیط خارجی مطلوبی را برای مردم افغانسان فراهم کنند تا آنها بتوانند سرنوشت افغانستان را در دست خود بگیرند و آن را به سمت شکل دادن به دولتی جامع و متشکل از گروههای مختلف قومی و مذهبی پیش برانند.
آنها همچنین ابراز امیدواری کردند که طالبان گسست کاملی از تمامی تشکیلات تروریستی داشته باشد، همچنین از جامعه جهانی، به ویژه آمریکا و متحدانش خواستند مسئولیتشان در قبال حلوفصل بحران انسانی در افغانستان را بر عده بگیرند.
دیدگاه تان را بنویسید