چه شد که روسیه جای ایران را در بازار جهانی فولاد گرفت؟
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در واکنش به اینکه فولاد روسیه بازار ایران را گرفته است، عنوان میکند که به اشتباه آمدند و بدون هیچ مطالعه و مشورتی، یک شبه تعرفه سنگینی روی کالاهای معدنی و پتروشیمی گذاشتند که یکی هم بخش فولاد بود که با عوارض سنگین، صادراتش هیچ توجیهی نداشت. این باعث شد که روسیه از همین فرصت استفاده کند و با تخفیفیهای سنگینی که دادند، ما یک رقیبی برای خودمان ایجاد کردیم.
رضا شهرستانی درباره جایگزین شدن فولاد روسیه در بازار ایران، به خبرنگار «انتخاب» گفت: «به دلیل تحریمهایی که داریم مقدار بازار ما محدود است. یعنی شرکتها و کشورهایی که تمایل دارند با کشورهای تحریمی کار کنند، شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد؛ بنابراین تعداد کسانی که میتوانیم با آنها معامله کنیم، محدود است. از آن سو بازار فولاد هم بازار خاصی است، ریسک بالایی دارد و میتوانند به لیست سیاه امریکا و UN بروند.»
وی ادامه داد: «در ایران بعد از چند سال توانستند این بازار را پیدا و اعتماد سازی ایجاد کنند. با همین شرایط و معضلاتی که داریم، به طور کلی بیست درصد قیمتهایمان زیر قیمتهای لیست سیاه است و به سختی این بازار را در دستمان گرفتیم. با محدودیتهایی که در بخش برق و گاز، شاهدش بودیم پیکی که سال به سال افزایش داشتیم و تا سال ۹۹ به ۳۰ میلیون تن رسیدیم، در سال ۱۴۰۰ متاسفانه یک افت ۳ میلیون تن داشتیم.»
شهرستانی ادامه داد: «حدود ۲۷ میلیون تن تولید داشتیم که از این مقدار حدود ۱۰ میلیون تنش را صادرات کردیم. متاسفانه الان به اشتباه آمدند و بدون هیچ مطالعه و مشورتی، یک شبه تعرفه سنگینی روی کالاهای معدنی و پتروشیمی گذاشتند که یکی هم بخش فولاد بود که با عوارض سنگین، صادراتش هیچ توجیهی نداشت. این باعث شد که روسیه از همین فرصت استفاده کند و با تخفیفیهای سنگینی که دادند، ما یک رقیبی برای خودمان ایجاد کردیم.»
این عضو انجمن فولاد، اظهار کرد: «الان شاهد افزایش هزینهها هستیم در صورتی که میبینیم به شدت فولاد افت کرده است، آن هم به دلیل تخفیفات سنگینی که روسها میدهند و در این موضوع یک رقیبی برای ما ایجاد شده است. همچنین با قطعی برقی که صورت میگیرد و کاهش برقی که برای صنایع و مخصوصا برای فولاد اعمال میکنند، به نظر میآید که صادارت ما محدودتر خواهد شد. کما اینکه عواقبش را هم دیدیم که یکی از دلایل بالا رفتن قیمت ارز، بعد از قطعنامه شورای حکام، این بود که کل اجناسی که صادر میکردیم چندین میلیارد کاهش پیدا کرد. به دنبال آن تقاضای ارز بالا رفت و از ۲۸ هزار تومان به ۳۳ تومان رسید.»
وی در پایان افزود: «همان طور که آنی عوارض را گذاشتند، آنی هم آن را برداشتند و الان ارز دوباره به کانال ۳۲ هزار تومان افت پیدا کرد. با این سعی و خطاها و تصمیمات غلطی که این دولت میگیرد، آینده بد و احساس خطری برای کل صنایع و ازجمله صنعت فولاد، میبینیم. به باور من دست یافتن به ۵۵ میلیون تن که رویای ما بود، هیچ، حتی آن ۳۰ میلیون تنی که تا کنون رکورد زدهایم، احتمالا چندین سال طول بکشد تا به آن برگردیم.»
دیدگاه تان را بنویسید