مناظره پنجم| پورمحمدی:
دولت الکترونیک مشکلگشاست
کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: حضور دولتیها و شبه دولتیها در اقتصاد، امکان رقابت را گرفته است.
به گزارش نامهنیوز، حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی امروز سهشنبه پنجم تیر ۱۴۰۳ در پنجمین مناظره انتخابات ۱۴۰۳ با موضوع «کارآمدسازی دولت» در فرصت ۵ دقیقه اول بخش اول مناظره اظهار کرد: صداوسیما از مردم نظرخواهی کرده که مهمترین مشکل شما چیست و پاسخ ۷۳.۵ درصد مسائل اقتصادی اعلام شده است. خود این عدد مهم است و اکثریت قریب به اتفاق مردم دغدغه اقتصادی دارند.
وی افزود: ما باید روی رشد اقتصاد یک تمرکز ویژه داشته باشیم. من چهار اولویت و برنامه بافوریت خودم را در این زمینه چنین اعلام میکنم که زیرساخت رشد اقتصاد و پیشرفت، تولید است و در همهجای دنیا هم یک شاخص برای سنجش آن وجود دارد که همان بازار سرمایه یا بورس است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: رشد اقتصادی در اقتصادهای مدرن و دماسنج هر اقتصاد همین شاخص بورس است. در انتهای دولت دوازدهم بورس رشد داشت و دچار حباب شد و بسیاری از مردم به آن اشتیاق پیدا کردند اما متأسفانه فروریخت و ضرر شد.
پورمحمدی یادآور شد: اما متاسفانه در دولت سیزدهم اصلا بورس افت کرد. در گذشته عملیات معاملات بورس و گردش مالی به ۲۸ هزار همت رسید و دیروز که بازار بورس را بررسی کردم این میزان به ۳۳۵۵ رسیده است که معنایش صفر است.
وی تاکید کرد: در گذشته ۴ میلیون فعال بورسی داشتیم و الان زیر ۲۰۰ هزار نفر، در گذشته سود بنگاههای تولیدی ۳۲ درصد بود و امروز به ۱۳ درصد رسیده است. این شاخص اقتصاد است؛ حواسمان باشد.
پورمحمدی ادامه داد: نکته بعدی این است که ویژگی بازار بورس چیست؟ یکی از این ویژگیها عدم دخالت دولت است. هنوز ۶۰ درصد بازار بورس در اختیار دولت است. در امر شفافیت، هنوز انتشار آزاد اطلاعات بورس کامل نیست. در رقابت نیز حضور دولتیها و شبهدولتیها و نهادها اصلأ امکان رقابت را گرفته است. در امر تعارض منافع هم در شورای بورس هم بانک مرکزی، هم وزیر اقتصاد و هم وزیر صمت حضور دارند و آنان خیلی باهم تعارض دارند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: یکی میخواهد قیمت پایین بیاورد و دیگری میخواهد قیمت را بالا ببرد. این تعارض منافع برای بازار بورس، ثبات ایجاد نمیکند. همه مردم ما میدانند و میفهمند و درگیر بورس هستند و مثل روز برایشان روشن است و نبض اقتصاد را میسنجند.
وی تصریح کرد: اگر مدام ادعا کنیم وضع اقتصاد درست است، زیرساختها درست است و هیچ مشکلی نداریم و در حال حل همه مشکلات هستیم و از رکود خارج شدیم که وضعیت بازار بورس به عنوان یک شاخص، روشن است و جای فرار ندارد.
پورمحمدی یادآور شد: چند راهکار اصلی باید در این زمینه اعمال شود؛ یکی اینکه ثبات متغیرها در اقتصاد مثل نرخ سود بانکی، نرخ خوراک پالایشگاهها و نرخ تعرفهها که تا این موارد درست نشود، تولید و بازار سرمایه و بورس رونق نخواهد گرفت.
وی تصریح کرد: کاهش اختلاف ارز نیمایی که کلا بازار را بهم زده و به یک سود کلان و رانتخواری بسیار بسیار گسترده انجامیده باید اصلاح شود. ما وظیفه داریم پایههای تولید و موانع تولید را برطرف کنیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خطاب به مردم، تاکید کرد: به مردم میگویم اگر میخواهید بفهمید وضعیت اقتصاد چطور است به بورس نگاه کنید. هر علامت دیگر غیرتخصصی، غیرکارشناسی و شعار است. تلاش ما این است که در دولت آینده، بورس شاخص روشن و شفاف و گزارش بابرنامه و آیندهدار اقتصاد ایران باشد.
پورمحمدی اظهار کرد: فکر میکنم حداکثر ظرف یک سال ما جهش کلی و تراز کاملاً مثبت را به بازار بورس اعطا خواهیم کرد.
دولت الکترونیک مشکلگشاست
پورمحمدی در فرصت ۵ دقیقه دوم بخش اول این مناظره خطاب به مردم یادآور شد: اگر شما بالاترین درآمد نفتی را داشته باشید، بهترین برنامه و برنامهنویسان را داشته باشید، بهترین مدیران در خدمت شما باشند با ساختار اداری و نظام معیوب اداری همهچیز زمینگیر خواهد شد. بهرهوری به صفر میرسد، منابع هرز میرود و اصطکاک و بحران روانی در جامعه ایجاد میشود.
وی یادآور شد: یکی از مهمترین گرفتاریهای چنددهه اخیر، مسئله نظام اداری و بروکراسی معیوب و شبهمدرنی است که از بیرون آمده است. مدیران ارشد ما به این موضوع توجه ندارند و علتش این است که ناآگاه هستند. من به کسی اهانت و جسارت نمیکنم اما مدیر ارشد باید از زوایای نظام اداری نه تنها اطلاع داشته باشد که باید در آن ریز شده باشد و اطلاع مبسوط و دقیق داشته باشد.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: من ۴۵ سال در همه حوزههای اداری کشور حضور مستقیم و کارشناسی داشتم. وقتی از دولت چابک و متناسب حرف میزنیم، راهکارش چیست؟ از خودمان هم حرف درنیاوریم. دنیا خیلی تجربه دارد. الان تجربههای بسیار موفقی جلوی چشم ماست، برویم و بیاوریم.
پورمحمدی تاکید کرد: دولت الکترونیک امروز مشکلگشاست اما توجه کنیم که نه دولت الکترونیک ظاهری و صوری که کامیپوتر جلویمان باشد و دفترهای خدمات الکترونیک داشته باشیم. اینها دولت الکترونیک نیست. دولت الکترونیک یعنی مراجعه به هیچ دفتر و دستگاه دولتی نداشته باشید. هیچ کاغذی ننویسید، منتظر نمانید، هزینه زیاد نکنید. نسل آینده فهمی از روابط اداری ندارد و هوش مصنوعی و دولت الکترونیک میتواند پاسخگوی آنان باشد.
وی افزود: دولت الکترونیک دولتی است که بدون دنگوفنگهایی که ما برایش درست کردهایم، یک ظاهری را بزک کردیم و متاسفانه نه گزارشگیری میکنیم، نه شفافیت دارد، نه مردم تکلیف خود را میدانند که باید به سامانه مراجعه کنند یا باز کاغذ بفرستند و با پرونده زیربغل دنبال واسطه باشند یا ناچار باشند زیرمیزی هم بدهند. با این نظام اداری راه به جایی نمیبریم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: من به کارمندان و مدیران احترام میگذارم، بسیاری متعهد، وفادار و سختکوش هستند اما این وظیفه مدیر ارشد است که ساختار را اصلاح کند. مردم نیاز نیست دردسر تحمل کنند تا کارشان حل شود و آخر هم به نتیجه نرسد و مجبور به پرداخت زیرمیزی شوند.
پورمحمدی افزود: کسانی که اکنون در عریضهنویسی و کارهایی شبیه آن هستند میتوانند در نظام اداری اصلاحشده مشاور حقوقی، اداری و قضایی شوند و دنیا این موضوع را حل کرده است. ما باید از تجربه دنیا در زمینه دولت الکترونیک استفاده کنیم. ما در وزارت اطلاعات بزرگترین طرح سامانه اطلاعات داخلی و خارجی کشور را ۲۵ سال پیش تجربه کردهایم.
او ادامه داد: هر دولتی با هر توان و بودجه و برنامهای اگر چند مساله اساسی را حل نکند وضعیت همین خواهد بود.مقوله تامین اجتماعی یعنی ثبات و آرامش اجتماع. یعنی اگر فردی بیمار شد یا از کار افتاده بود و بیکار شد آیا کسی هست که او را رسیدگی کند؟الان نظام تامین اجتماعی و سازمانهای بازنشستگی ما جزو ضعیفترین بخشهای ما هستند متاسفانه. بازنشستگان این را با پوست و خون و گوشتشان این را حس میکنند. الان تمام بنگاههای دراختیار بازنشستگی و تامین اجتماعی حیات خلوت شده است. در ستادها زنبیل گذاشته اند برای شرکت های این مجموعه ها. که ۴۰ درصد سرمایه دولت در این مجموعه هاست. ستاد من خلوت است چون به کسی قول ندادهام.
پورمحمدی در ادامه مطرح کرد: همه بازنشستگان لشگری و کشوری و تامین اجتماعی زیر چرخدندههای ناکارآمدی دارند له میشوند. تمام بنگاههای تامین اجتماعی و بازنشستگی کشوری و لشگری باید یک جا جمع شوند به مالکیت سهام داران؛ یعنی خانواده تامین و بازنشستگان باشد. اینطور دست دولت و نهادها و بنگاههای وابسته به دولت، از اینها برداشته می شود. مدیریت بنگاه های تامین اجتماعی باید مثل بنگاههای خصوصی از دستورات تکلیفی دولت خارج شود. مردم اینها که می گویم حرفهای شعاری شش ماهه و یکساله و دوساله نیست؛ من برنامه ریزی کردم و با بسیاری از مشاوران برجسته در داخل و خارج (ایرانیان خارج کشور) صحبت کردم، برنامه دو ساله وضع کرده ام برای زیرساختها و برنامه چهارساله برای تحقق اینها. برخوردهای سنتی و قدیمی دیگر حریف فسادهای امروز نیست.
او همچنین مطرح کرد: دنیای مبارزه با فساد و روشهای مبارزه با فساد عوض شده و ما از آن غافلیم. روشهای فساد عوض شده و ما از ان غافل هستیمم. فسدان برای فساد وزیر و قاضی را میخرند. دولت الکترونیک و تبدیل سازمان مالیاتی به پلیس مالی کشور مهمترین راه کارهای مبارزه با فساد است.
پورمحمدی در زمان جمعبندی مناظره گفت: مردم عزیز! هرکجا که باشم تمام من سرشار از عشق شماست. نه سایهنشینم و نه بیقرار منصب و مقام. نه دکترم و نه آیتالله. من از دل گفتمان اصیل انقلاب اسلامی بر آمدهام. من هم خستهام از سخنان دوپهلو هستم. من هم خشمگین هستم از آنجا که به جای شرمساری طلبکارند. مردمان شریف ایران سالهای طولانی تحریم و تهدید را با صبوری تحمل کردید در این سالها بر شما چه گذشت. من هم خستهام از سخنان دوپهلو و رفتارهای دوگانه آنها که در خلوت غصه مردم را نداشتند. مردم ایران نگرانم مانند هزاران پدری که دلهره شغل دارند برای فرزاندنشان. با همه وجود میگویم سوی ناامید نرو امیدهاست سوی تاریکی نرو خورشیدهاست. با خردمندی و وفاق ملی در سایه گفتمان اسلام ناب محمدی علوی حسینی و مهدوی میتوانیم فلک را سخت بشکافیم و طرحی نو طرح اندازیم. پل میزنم بین اخلاق و سیاست و عزت و مصلحت. نشستن دیدن و شعار دادن راه حل نیست. این طلبه سرقرار آمده است نه فرار.
دیدگاه تان را بنویسید