مسابقهای که ناهید کیانی را به تراپی برد!
ناهید کیانی بی برو برگرد ققنوس ورزش ایران نام دارد که از خاکستر آتش المپیک توکیو، پروازش را برای شکار طلای ٢٠٢٤ پاریس آغاز کرده است.
به گزارش "ورزش سه" تنها دختر ورزشکار کشورمان که در سال ٢٠٢٣ میلادى موفق شد سکوى قهرمانى جهان را به نام خود سند بزند و اولین مدال طلاى تاریخى دختران و زنان سرزمینمان را در قهرمانى تکواندوى بزرگسالان دنیا به گردن آویزد، کسى نیست جز ناهید کیانى ققنوس ورزش ایران زمین، دخترى بختیارى و زاده شهر اصفهان، ناهید کیانى در ٢٠٢٠ توکیو در دور اول رقابتهاى وزن ٥٧ کیلوگرم، با قرعهاى عجیب روبرو شد که او را ققنوسوار در آتش سوزاند و خاکستر کرد تا از دل خاکستر رقابت با کیمیا علیزاده روى شیابچانگ المپیک، به طلاى قهرمانى ٢٠٢٣ تکواندوى جهان برسد.
رقابت تراژیکى که قبل و بعد از برگزارىاش، آنقدر روى دوش و شانههاى این دختر فشار ناجوانمردانهاى تحمیل شد تا کارش به اتاق درمان و مشاورههاى روانشناسى کشیده شود.
ناهید کیانى قبل و بعد از المپیک ٢٠٢٠ توکیو به دلیل قضاوتها، رفتار دور از انصاف و اعمال فشارهاى ناجوانمردانه روحى و روانى خردکننده، مخفیانه سر از تراپىهاى متعدد و مشاورههاى اتاق درمان با برجستهترین روانشناسان ورزشى از جمله پرفسور محمدکاظم واعظ موسوى و دکتر خسرو حمزه درآورد.
دخترى که در سال ٢٠٢٣ فریاد دردها و زخمهایش را بعد از کسب اولین طلاى تاریخى در قهرمانى جهان، بر سر زمین و زمان آوار کرد.
فریادهاى از عمق وجود ناهید کیانى در عکسهاى لحظه کسب اولین مدال طلاى تاریخ تکواندوى زنان ایران در فینال وزن منهاى ٥٣ کیلوگرم قهرمانى ٢٠٢٣ جهان فقط یک معنا داشت:
"من هستم، نفس مىکشم، مىجنگم و هیچ سدى جلودارم نیست، حتى دنیا دنیا قضاوت و هجمههاى غیرمنصفانه".
کاراته و تکواندو پرطرفدارترین ورزشهاى رزمى سرزمینمان محسوب مىشوند که قهرمانان زن کشورمان قبل از تاریخسازى ناهید کیانى، تا آستانه کسب مدال طلاى این دو رشته در قهرمانى جهان پیش رفته بودند، اما نقرهداغ شدن تنها خاطرههاى تلخ بهجامانده براى حمیده عباسعلى و کیمیا علیزاده به حساب مىآمد.
بولت مس رفسنجانناهید کیانى به عنوان تنها طلایى زنان ایران در رقابتهاى ورزشى ٢٠٢٣ جهان، آخرین مصاحبه خود تا بعد از المپیک ٢٠٢٤ پاریس را با "ورزش سه" انجام داد و قرار است در سکوتى خودخواسته تا هفت ماه دیگر یعنى مرداد ١٤٠٣ تنها به پروازش براى شکار طلاى المپیک فکر کند تا از ققنوسى برخاسته از خاکستر به سیمرغى جاودان در ورزش ایران تبدیل شود.
بولت فولادبا انتشار مصاحبه اختصاصى دختر آریایى و طلایى ورزش ایران در جهان آن هم در آخرین روز سال میلادى ٢٠٢٣، پرونده ورزش کشورمان در این سال بسته خواهد شد تا با آغاز ٢٠٢٤ میلادى همه فکر و ذهنمان به المپیک پاریس معطوف شود، جایى که "ناهید کیانى" بىشک با اجراى بىنقص تکنیکهاى منحصربهفرد خود از جمله "آپدولیو چاگى" و "مومدولیو چاگى" که در میانه ىراه با مهارتى مثالزدنى تبدیل به "آگو" مىشود، شانس اول ورزش زنان سرزمینمان براى کسب مدال المپیک به حساب مىآید.
مدالى که انتظار مىرود با توجه به حضور و ریاست هادى ساعى در فدراسیون تکواندو، آن هم به عنوان پرافتخارترین ورزشکار المپیکى تاریخ ورزش ایران، رنگش زرین باشد یا حداقل وقوع حضور یک دختر ایرانى براى نخستین بار در فینال المپیک.
•لحظه خودباورى به طلاى جهان رسیدم
•سختى طاقتفرسا باعث شد خودم را ثابت کنم
•از یک جایى به بعد شدم آدم قهرمان جهان شدن
•نه کودکى کردم نه نوجوانى نه جوانى، فقط ورزش
•دلم مىخواهد دخترها بارها طلایم را تکرار کنند
•کارم بعد از المپیک به روانشناس و تراپى کشید
•دنیا را ناجوانمردانه روى سرم آوار کردند
•از معمولى و بیمصرف بودن بیزارم
•مىخواهم کارى جدید انجام دهم، طلاى المپیک
•استاد هادى ساعى براى همه ما دلگرمى است
•مادر، پدر و خانواده پاى من ایستادند
• چه شد که در بیست و ششمین دوره رقابتهاى قهرمانى بزرگسالان جهان در سال ٢٠٢٣، ناهید کیانى اولین دختر ایرانى برنده طلاى تکواندوى دنیا نام گرفت؟!
لحظهاى که خودم را باور کردم و فهمیدم که توانایى قهرمان جهان شدن را دارم همه چیز به درستى برایم رقم خورد و به طلا رسیدم.
یکسرى سختىهاى طاقتفرسا سر راهم قرار گرفت و تجربه کردم که باعث شد بخواهم بلند شوم، از پا ننشینم و خودم را ثابت کنم.
• به گونهاى جواب سوال قبل را دادى که کاملا مشخص است براى رسیدن به قهرمانى جهان شرایط بسیار دشوارى را پشت سر گذاشتهاى.
راه خیلى سختى بود به مدال طلاى دنیا رسیدن، قبل از رقابتهاى ٢٠٢٣ آذربایجان در باکو سه قهرمانى جهان رفته بودم و نتوانسته بودم مدالى بگیرم، مىدانستم که سخت است اما از یک جایى به بعد فهمیدم که آدم این کار و قهرمان جهان شدن هستم.
• دقیقا از کجا فهمیدى که به اصطلاح اینکاره هستى؟
وقتى به خودم و گذشتهام در خلوت نگاه کردم، دیدم در زندگى از پس سختىهایى برآمدهام که کار هر کسى نبوده است.
باید در خودم به آن ذهنیت مىرسیدم که مىتوانم. قبل از باکو در بیست و پنجمین دوره قهرمانى جهان به میزبانى مکزیک هم تمام فشارها روى من بود، فشارهایى باقى مانده از المپیک توکیو، هم براى تیم مىجنگیدم و هم براى خودم.
همه چیز بستگى به من داشت و مىتوانستم که همه را خوشحال کنم، اما در آخر تمرین و تجربههاى گرانقیمت توکیو و مکزیک نتیجهاش شد طلاى قهرمانى ٢٠٢٣ جهان در باکو.
سختىهاى زیادى تا به حال کشیدهام که هیچوقت از آنها تا به امروز حرف نزدهام، امروز براى اولین بار مىخواهم بگویم و در طول این مصاحبه و مابین سوالهاى شما خیلى چیزها را باز خواهم کرد.
• چه سختىهایى؟!
از بچگى همیشه جنگیدهام، همیشه یکجورى رفتار کردهام که همه فکر مىکنند ناهید کیانى هیچ سختىای نکشیده است و همین نشان مىدهد به نظر خوب توانستهام از پس همه چیز بربیایم.
یک بخش کوچکى از سختىهاى من این بود که تمام نونهالى، نوجوانى و جوانىام را روى ورزش هزینه و سرمایهگذارى کردم.
براى همین مثل خیلى از هم سن و سالهاى الان خودم زندگى نکردهام، نه مثل آنها کودکى کردهام، نه نوجوانى و نه جوانى. همه اینها را فداى ورزش و رسیدن به قلههاى ورزشى کردم به همین دلیل باید خودم را در ورزش ثابت مىکردم، هم خودم را به خودم و هم به دیگران. داستانهاى غمانگیز المپیک ٢٠٢٠ توکیو هم که جاى خود را دارد.
• تا اینکه رسیدى به قهرمانى ٢٠٢٣ جهان در باکو و کسب اولین طلاى تاریخ زنان تکواندوى ایران در جهان.
از لحاظ روانى خیلى خودم را آماده کرده بودم. قبل بردن طلا و برنده شدن در باکو همه آن اتفاقات را در ذهنم رویاپردازى کرده بودم، یک جور تمرین ذهنى و تصویرسازى، هر اتفاقى که مىافتاد انگار من به نوعى آن را قبلش دیده بودم. یکى از بچهها به من گفت وقتى قهرمان جهان شدى خیلى خوشحالى نکردى.
در قهرمانى ٢٠٢٣ جهان و باکو هر اتفاقى هم مىافتاد نمىتوانست جلوى من را بگیرد.
در مسابقه دوم کمرم آسیب دید و شرایط را براى من خیلى سخت کرد. حتى براى گرم کردن قبل از مسابقه سوم هم مشکل داشتم اما از لحاظ ذهنى و روانى کاملا آماده بودم به همین دلیل درد را هم فراموش مىکردم.
در باکو و رقابتهاى قهرمانى جهان هر اتفاقى که قرار بود بیفتد براى من فرقى نداشت. من تصمیم خودم را گرفته بودم باید قهرمان جهان مىشدم.
• پس اینچنین شد که ناهید کیانى تا اینجا، اولین و آخرین قهرمان زن ایرانى تکواندوى جهان نام گرفته است.
این را خیلى ملاک قرار ندهید، من قلبى و با تمام وجود دوست دارم دخترهاى دیگر سرزمینم بارهاى بار طلاى جهان را تکرار کنند. این خیلى قشنگ خواهد بود که این مدال تکرار شود. و چه خوب که من این راه را باز کردم و به اصطلاح طلسم را شکستم. اما باور کنید تکرار طلاى جهان توسط همتیمىهایم یا دیگر تکواندوکاران زن و دختر هموطنم و خود من خیلى قشنگتر و لذتبخشتر است.
فکر مىکنم با این طلاى جهان مسئولیت خودم هم بیشتر شده و باید روش رسیدن به آن را به دیگران هم منتقل کنم.
• این بلوغ فکرى و نوع نگاه در تویى که تنها ٢٥ سال دارى ستودنى است و نشانههایى که مىتوان حسابى روى درخششت در المپیک ٢٠٢٤ پاریس هم حساب باز کرد.
حالا که طلاى جهان را به دست آوردهام، باید در حد یک قهرمان جهان رفتار کنم. الان مسئولیتم خیلى بیشتر شده است. این خیلى لذتبخش است که من در موقعیتى و شغلى قرار دارم که مىتوانم دل مردم و دیگران را شاد کنم.
اینکه با عملکرد مطلوب و درست یا موفقیتى که مىتوانم کسب کنم لبخندى به لب هموطن روستایى در نقاط دورافتاده کشورم مىآید باید خدا را شکر کنم. اینکه عملکردم با خوشحالى مردم مىتواند رابطه مستقیمى داشته باشد بىنهایت برایم ارزشمند است.
پس شک نکنید از هیچ تلاشى دریغ نخواهم کرد.
• برگردیم به سختىهایى که تو را به قهرمان جهان تبدیل کرد و یک بخش کوچک آن را گفتى، اما شک ندارم اوج تراژدى زندگى ناهید کیانى برمىگردد به المپیک ٢٠٢٠ توکیو و آن اتفاقات تلخ، درست است؟!
(ناهید کیانى نفس بسیار عمیقى مىکشد توام با سکوتى پر از فریاد و ادامه میدهد) ٢٠٢٠ توکیو، رفاقت و رسانهها. (دوباره سکوت مىکند) از آن مهلکه درآمدن یکى از سختترین کارهایى بود که انجام دادم و توانستم که انجام دهم. مسابقه من در تاریخ المپیک استثنایى بود.
حالا جداى از آن اتفاقات، زمین المپیک و تجربه آن سطح از مسابقه هم خود داستان دیگرى دارد، همین که المپیک را بتوانى تجربه کنى اما بدون مدال بمانى هم هضم آن براى ورزشکار حرفهاى خیلى سخت است.
خیلى زود باید جلوى هجوم سوالهاى ذهنى خودت را بگیرى و موضوع را مدیریت کنى تا بتوانى برگردى به شرایط عادى براى مسابقه دادن.
حالا حساب کنید جدا از تجربه المپیک، من در شرایطى قرار گرفته بودم که همه چیز غیرمنصفانه و ناجوانمردانه روى سرم آوار شده بود.
• دقیقا ترسیم درستى از شرایط آن زمان دارى، آن هم بدون اغراق یا آب و تاب، ولى بىشک مسائلى بوده که هیچوقت در موردش حرف نزدى و مطرح نکردى، نبوده؟!
زمانى که از المپیک ٢٠٢٠ توکیو برگشتم بخاطر همه آن اتفاقات ناراحت بودم، یک جاهایى احساس مىکردم همه ما جلوى هم قرار گرفتهایم.
احساسم این بود بخشى از ایران و هموطنانم جلوى من ایستادهاند، همانهایى که مىخواستم که خوشحالشان کنم و مىتوانستم.
این مباحث ناامیدى من را چندین برابر مىکرد اما چیز مهمى من را کمک کرد تا سرپا بایستم.
• چه حسى؟ چه نیرویى؟
من از معمولى بودن متنفرم، حتى وقتى همین چند وقت پیش از تیم ملى خط خوردم هم همین نوع نگرش به کمکم آمد که بتوانم خودم را جمع و جور کنم و شرایط را مدیریت.
از بىمصرف بودن بدم مىآید.
همین روحیه همیشه به من کمک کرده که بتوانم روى پاهایم بایستم. نمىخواستم فقط بنشینم و به گذشته فکر کنم. دوست داشتم یک بار دیگر شانس خودم را امتحان کنم.
فشار روانى خیلى زیادى بعد از المپیک ٢٠٢٠ توکیو تحمل کردم، فشار روانى زیادى روى من ایجاد شده بود.
یکى از بازیگرهاى مطرح، عکس من و کیمیا را بعد از مسابقه المپیک توکیو در اینستاگرام استورى کرده بود و نوشته بود: خیلى خوب کردى بُردیش، چه خوب شد بُردیش.
لحظهاى که این را دیدم، خیلى شکستم.
بىاندازه ناراحت بودم اما توانستم خودم را جمع کنم.
• باز هم با همان شیوه مخصوص که از معمولى بودن متنفرى و دوست ندارى آدم بىمصرفى به نظر بیایى توانستى خودت را جمع کنى؟!
در آن شرایط وضع فرق مىکرد، باید جدىتر موضوع را در خودم حل میکردم. براى همین مشاوره و تراپى گرفتم و به روانشناس و متخصص مراجعه کردم. پرفسور محمدکاظم واعظ موسوى و دکتر خسرو حمزه خیلى کمکم کردند که هنوز هم ادامه دارد. با کمکهاى روانشناسى و تراپى توانستم از آن فضا بیرون بیایم و خودم را دوباره پیدا کنم. همه اینها روى هم جمع شد تا طلاى جهان را بتوانم به دست بیاورم. و همه تلاشم این است که بتوانم تکرارش کنم.
قبل از تکرار کردن مدال طلاى جهان هم به فکر انجام یک کار جدید هستم.
• فکر کنم بتوانم بفهمم چه کار جدیدى، حتما کسب مدال المپیک؟!
طلاى المپیک. فعلا همه وقتم را در اردو مىگذرانم، زمان مناسب و زیادى تا المپیک مانده است. خیلى وقت است که به حرفهاىترین شکل ممکن فکر و رفتار مىکنم، به اصطلاح رایج ورزشکارها المپیکى زندگى کردن را پیش گرفتهام. براى همین به تمام جزئیات زندگىام توجه دارم. هر نکته و موضوعى را زیر نظر مىگیرم. هر روز تصویرسازىهاى خودم را در ذهنم دارم و خودم را روى سکوى المپیک پاریس مىبینم. مطمئن هستم آن روز، روز من خواهد بود.
شک نکنید که ناهید کیانى دارد مىرود که مدال المپیک بگیرد.
• کار نشدنى نیست، تو در سال ٢٠٢٣ قهرمان جهان شدى و مدال طلا گرفتى پس بىشک مىتوانى در ٢٠٢٤ پاریس هم یکى از شانسهاى مدال باشى و چه بهتر هم که طلا باشد. از سویی کسى رییس فدراسیون است که خودش دو طلاى المپیک و یک برنز دارد و اشراف کامل به مباحث فنى روز تکواندوى جهان و شرایط این رقابتهاى متفاوت با هر مسابقه و رقابتى.
قطعا، استاد هادى ساعى خیلى مىتواند به همه ما در المپیک کمک کند، ایشان چندین بار این جو سنگین را تجربه کرده است. و انتقال همین تجربه با شناخت کاملى که از شرایط فنى دارند خیلى مىتواند راهگشا باشد. وجود استاد ساعى براى همه تیم دلگرمى مطمئنى است که خیلى از تیمها و رقیبان از داشتن چنین شرایطى محروم هستند.
• هفت ماه تا روز مسابقهات در المپیک باقى مانده، سهمیه هم کسب کردهاى، حالا چه انتظارى از مدیران و جامعه ورزش، مردم، همتیمىها، رسانه و... دارى تا بتوانى در المپیک به فینال راه پیدا کنى و مدال طلا بگیرى؟
خودم را براى هر سختى و اتفاقى آماده کردم. دلم مىخواهد اطرافیانم بدانند که قرار است چه اتفاق بزرگى را با هم رقم بزنیم، یک کار تیمى کامل. دوست دارم جورى در موردم رفتار شود و قضاوت شوم که چیزى غیر از مدال المپیک و کسب آن مهم نباشد. نباید قضاوت عجولانه یا نقد غیرمنصفانهاى مطرح شود، اینها سازنده نیست، مخرب است. تمام توانم را به کار گرفته ام که همه چیز را کنترل کنم. دوست دارم تمرکز اطرافیان و عزیزانم هم این باشد که آرامش را براى تحقق اتفاقى بزرگ، برایم تا روز المپیک رقم بزنند.
• برخى معتقدند اینکه با توجه به طلاى ناهید کیانى در قهرمانى ٢٠٢٣ جهان او را شانس مدال المپیک مىدانید فشار مضاعف و مخرب تزریق مىشود که دوستى خاله خرسه است، نظر خودت چیست؟
خودم مىدانم که قطعا در بین دختران ورزشکار ایران که به المپیک راه پیدا کرده و مىکنند، روى من خیلى حساب مىشود. بله فشار روى من هست، اما توانستهام آن را مدیریت کنم.
فشارهاى گذشته براى من تجربه شده است. مسابقهاى هم بوده که نتوانستهام مدیریت کنم اما اکنون راحتتر مدیریت مىکنم، چون تجربه دارم.
در حال حاضر فقط انتظارى که خودم از ناهید کیانى دارم را مىبینم و اینکه بقیه چه انتظارى دارند دیگر روى من فشار روانى نمىآورد.
• پس با همه صحبتهایى که تا اینجاى گفتوگو انجام دادیم باید جدى روى مدال طلاى تو حساب باز کرد؟
قول مىدهم همه تلاشم را انجام دهم و هر آن چیزى که ناهید کیانى دارد را در المپیک به نمایش بگذارم. اگر حقم مدال طلا باشد آن را خواهم گرفت. مىخواهم تاریخسازى کنم. توان آن را هم دارم، چرا که نه، حتما انجامش خواهم داد و همه تلاشم را مىکنم.
• کادر فنی تیم ملی چقدر توانسته است تو را آماده کسب مدال در المپیک کند؟
از قبل و بعد از زمانی که سهمیه المپیک را گرفتم به من انگیزه فراوانی دادهاند. استاد مینو مداح و استاد مهروز ساعی، همیشه کنارم قرار داشتهاند. آنها باوری به من دادهاند که شاید خودم به خودم نداشتم. تمام تلاشم را انجام مىدهم که آن خوشحالی بعد از قهرمانی جهان را برایشان در المپیک ۲۰۲۴ پاریس تکرار کنم. نکته دیگری را هم مىخوام بگویم که حتما و لطفا منتشر کنید. باید از خانوادهام تشکر ویژهای بکنم. هیچوقت مرا در فشار قرار ندادند، به تصمیمهایم احترام گذاشتند و شرایط را به بهترین شکل برایم فراهم کردند تا به خواستههایم دست پیدا کنم. ما خانواده درسخوانی داشتیم و سخت بود که برعکس بقیه، من بروم به دنبال ورزش.
• دقیقا اینجاست که اعتماد و نقش پدر و مادر براى تولد یک قهرمان حرفهای ورزشى در جهان خود را به رخ مىکشد.
مادرم، پدرم و خانواده پای من ایستادند، خوشحالم که در این خانواده به دنیا آمدم. دوست دارم با طلای المپیک که بهترین دستاورد به حساب میآید حسابى خوشحالشان کنم.
• پس برای پدر و مادرت هم کسب مدال المپیک اهمیت فراوانی دارد؟
بحث کسب مدال برای آنها اصلا مهم نیست.
آنها از خوشحالی من خوشحال می شوند.
برای آنها مدال ملاک به حساب نمیآید.
•گوشهاى از افتخارات ناهید کیانى در تکواندو
دیدگاه تان را بنویسید