افشاگری تند آماری علیه شعار جوانگرایی!
همزمان با تعطیلات نیم فصل و فروکش هیجان مسابقات فوتبال در ایران بخشی مهم از آمار و ارقام مربوط به نیم فصل اول را با هم مرور خواهیم کرد.
به گزارش "ورزش سه"، بعد از جام جهانی قطر که به عنوان مسنترین تیم در آن جام حضور یافتیم، واژه تغییر نسل یکی از پرتکرارترین واژگان لغتنامه فوتبال ایران شد و بارها سرمربی تیم ملی (امیر قلعهنویی) به واسطه این مسئله مورد انتقاد کارشناسان و اهالی فوتبال قرار گرفت. همگان توقع داشتند حداقل در پایان جام ملتهای آسیا تیم ملی به یکباره جوان بشود و ستارههای قبلی خود را کاملا کنار بگذارد. در همین راستا، قلعهنویی بارها در کنفرانسهای خود اشاره کرد به دلیل اهمیت مسابقات جام ملتها امکان جوانگرایی مشهودی در آن برهه زمانی وجود ندارد اما بعد از جام ملتها با یک شیب ملایم اقدام به جوانگرایی خواهیم کرد که فهرست بازیکنان در سه فیفادی سپتامبر، اکتبر و نوامبر نشانگر کاهش میانگین سنی بازیکنان تیم ملی با همان شیب ملایم است. درواقع، کادرفنی با ارائه لیستی با میانگین ۲۷.۲۸ سال در آخرین فیفادی توانسته به وعده خود در این زمینه جامه عمل بپوشاند.
جدای از همه مسائل، باید این را درنظر گرفت که در هیچ کجای دنیا مسئولیت تغییر نسل بر عهده سرمربی تیم ملی نیست و تنها وظیفه سرمربی تیم ملی بزرگسالان انتخاب از میان استعدادهای موجود در فوتبال ایران است. طبیعتا اگر بازیکنی سن کمتر و کیفیت بالاتری نسبت به سایر رقبای خود جهت حضور در تیم ملی داشته باشد، هیچوقت سرمربی تیم ملی (هرفردی که باشد) قلم قرمز بر روی اسم او نخواهد کشید و حتما از این بازیکن در اردوهای تیم ملی استفاده خواهد کرد. به عنوان شاهدی بر این ادعا میتوان به آرشا شکوری اشاره کرد که بعد از درخشش در جام ملتهای آسیا زیر ۱۷ سال و جام جهانی زیر ۱۷ سال به اردوی تیم ملی دعوت شد.
با این حال، بسیاری از کارشناسان و اصحاب رسانه همچنان درخصوص میانگین سنی تیم ملی انتقاد میکنند و از امیر قلعهنویی انتظار دارند که از بازیکنانی با میانگین سنی کمتر استفاده نماید اما باید توجه داشت که کلید جوان شدن تیم ملی یک کشور، بیشتر در پروژههای youth development و گراسروتز یعنی پایهایترین سطح فوتبال دنبال میشود و متاسفانه کسانی هم که در کشور ما در این امر مسئولیت دارند، اتفاق خاصی را رقم نمیزنند. اینکه در حال حاضر زیون سوزوکی، دروازهبان اول تیم ملی ژاپن در سری آ و در سن ۲۲ سالگی به عنوان دروازهبان اول پارما به میدان میرود، بدون دلیل و یک شبه اتفاق نیفتاده و این مسئله نتیجه اجرای یک پروژه ملی در کشور ژاپن برای پست دروازهبانی است که ارکان و کمیتههای مختلف فدراسیون این کشور را درگیر کرده است. درواقع، این ساختار فوتبال ژاپن است که دست مربیان تیم ملی را برای تغییر نسل باز میگذارد. به عبارتی، خطاب قرار دادن کادر فنی به عنوان مسئول پروژه تغییر نسل امری اشتباه است و راه حل تغییر نسل را باید در کمیته مربوطه جستجو کرد.
در همین آسیای مرکزی، خوسانوف مدافع ۲۰ ساله تیم ملی ازبکستان را داریم که بعنوان اولین خرید زمستانی پپ گواردیولا به منچسترسیتی پیوست و اینجاست که سوال پیش میآید آیا ما بازیکنی با این سن و کیفیت در فوتبال خودمان داریم؟ و اگر نداریم مقصر آن چه کسی است؟ سرمربی تیم ملی؟ یا عدم برنامهریزی برای فوتبال پایه؟
بدیهی است که اگر بازیکنی با کیفیت خوسانوف در فوتبال ایران وجود داشته باشد، دور از چشمان کادرفنی تیم ملی نخواهد ماند. هرچند که برخی از فرگوسنهای وطنی معتقد هستند ما یکسری یامالهای وطنی داریم که بهجز خودشان هیچ فرد دیگری در فوتبال ایران قادر به تشخیص استعدادهای آنها نبودهاند.
تا به امروز دوربین جوانگرایی و تغییر نسل به سوی تیم ملی ایران بوده است، اما تعطیلی نیم فصل باعث شد که از این فرصت بهره بگیریم و این بار دوربین را به سمت تیمهای لیگ برتری ببریم و بررسی کنیم که در نیم فصل اول لیگ برتر سهم هر کدام از باشگاهها از بازیکنان جوان به چه میزان بوده است.
میتوان گفت که پیش شرط دعوت شدن یک بازیکن جوان به تیم ملی بزرگسالان این است که به اندازه کافی در تیم باشگاهی خود به میدان رفته باشد و همچنین، در مدت زمان حضورش در زمین درخشان ظاهر شده باشد. در همین راستا، در این مقاله قصد داریم به بررسی وضعیت بازیکنانی که در رده سنی ۲۰ سال و زیر ۲۰ سال هستند و در نیم فصل اول لیگ برتر ایران به میدان رفتهاند، بپردازیم و به ۱۰ نکته مهم درخصوص این رده سنی اشاره کنیم.
پیش از بررسی آمار مربوط به بازیکنان این رده سنی بادقت به دو تصویر زیر نگاه بفرمایید.
تعداد دقایق حضور بازیکنان ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال در هر تیم به ترتیب رتبه جدول در انتهای نیم فصل اول لیگ برتر
تعداد بازیکنان ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال بهکارگرفته شده در هر تیم به ترتیب رتبه جدول در انتهای نیم فصل اول لیگ برتر
دیدگاه تان را بنویسید