رئیس صداوسیما مجبور شد به رئیسجمهور برای نظارت بر پلتفرمها نامه بنویسد
معاون ساترا گفت: موارد متعددی شکایت درباره محتوای برخی سریال ها شکایت داشتیم و وقتی بررسی انجام شد دقیقا مربوط به موضوعاتی بودند که به عنوان ممیزی به پلتفرم مربوطه منتقل کرده بودیم.
هشتمین برنامه جام انقلاب امروز نهم بهمن ماه با تهیه کنندگی فریدون ماهر، سردبیری مصطفی صادقی و سیدمجتبی جلالزاده و امید کرمانیها به عنوان اعضای تحریریه از رادیو انقلاب پخش شد. نخستین موضوع مورد بررسی در این برنامه حواشی مربوط به ارسال نامه رئیس صداوسیما به رئیس جمهور برای تعیین تکلیف نحوه نظارت بر پلتفرمهای برخط بود. در همین راستا محمدصادق افراسیابی معاون کاربران و تنظیمگری ساترا روی خط ارتباط تلفنی برنامه آمد و گفت: این روزها سریال هایی در پلتفرم های برخط تولید می شوند که برخی شان مجوز از ساترا ندارند. آقای جبلی در نامه ای به رئیس جمهور آسیب های فرهنگی این موضوع را تشریح کرد و خواستار تدبیر راهکاری برای پیشگیری از این آسیب ها شد.
وی افزود: رئیس صداوسیما با نوشتن این نامه به رئیس جمهور خواست دستگاه های ناظر در اجرای قانون جدی تر ورود کند تا پلتفرم ها نتوانند نظرات نظارتی نهادهای بالادستی را نادیده بگیرند. براساس حکم رهبر معظم انقلاب تأیید سریال های تولیدی پلتفرم ها با صداوسیما است اما برخی با شلوغ کاری در فضای رسانه ای می خواهند مانع اعمال نظارت ساترا بر این تولیدات تصویری شوند.
این مقام مسئول با اشاره به تولید بدون مجوز سریال هایی همچون سقوط و آکتور، یادآور شد: ساترا دنبال فیلترینگ یا محمدودسازی پلتفرم ها نیست. در متن نامه رئیس محترم صداوسیما به رئیس جمهور نیز بر طی شدن مراحل قانونی ساخت سریالها در پلتفرم ها تأکید شده است.
وی افزود: مکاتبات متعددی انجام شد، نامه ها هم نشان می داد که رویکرد تعاملی و برادرانه مدنظر قرار دارد اما فیلیمو ممیزی های اعلام شده ساترا را اعمال نمی کند. جالب آنکه در سریال مریخی ها که کار مشترک نماوا و فیلیمو است، نماوا ممیزی ها را اعمال کرد اما فیلیمو انجام نداد. این باعث شد که دو نسخه متفاوت در نماوا و فیلیمو به نمایش درآید که قطعا اتفاق نامطلوبی به لحاظ فرهنگی بود.
این مقام مسئول در ساترا با اشاره به تلاش های این دستگاه برای کمک به تولیدات سریالی پلتفرم ها، یادآور شد: در 28 دی ماه 1401 جلسه ای با مشاور و معاون دادستان داشتیم تا یک مکانیزم اعتراض تعریف شود. حتی اعضای شورای انتشار ساترا به پلتفرم ها راهکار می دهند، همچنین شورای تولید ساترا راهنمایی های می کند تا مراحل قانونی اخذ مجوز ساخت و نمایش سریال ها تسهیل شود ولی با وجود همه این رویکردهای تعاملی، فیلیمو ممیزی های اعلامی را اعمال نمی کند.
وی با اشاره به اعتراض سایر پلتفرم ها به عدم نظارت پذیری فیلیمو افزود: این رویکرد فیلیمو باعث شده که پلتفرم های دیگر معترض شوند و بگویند «چرا روی سریال های ما نظارت می شود و ما باید ممیزی ها را اعمال کنیم اما بر فیلیمو نظارت نمی شود.»
افراسیابی با اشاره به وجود نکات غیراخلاقی و غیرشرعی در برخی سریال های پلتفرم ها تأکید کرد: سریال بی گناه ممیزی هایی داشت مثلا رابطه عاشقانه عمو و برادرزاده یا ازدواج مجدد سریع یک زن باردار اینها جزء ممیزی های بودند که در یک سریال وجود داشتند اما رسانه های همسو با آن پلتفرم فضاسازی های عجیبی را راه می اندازند تا نظارت بر ساخت سریال ها انجام نشود. در حالیکه نماوا پخش سریال شبکه مخفی زنان را بنا به نظر نهاد نظارتی متوقف کرد اما فیلیمو تمکین نمی کند.
وی افزود: ساترا نگران خانواده هاست، موارد متعددی شکایت درباره محتوای برخی سریال ها شکایت داشتیم و وقتی بررسی انجام شد دقیقا مربوط به موضوعاتی بودند که به عنوان ممیزی به پلتفرم مربوطه منتقل کرده بودیم. خانواده ها اعتماد می کنند با این تصور که سریال ها تحت نظارت شرعی و قانونی قرار دارند.
معاون ساترا با تأکید بر لزوم تولید سریال هایی حلال و سالم در پلتفرم های برخط گفت: همه ما مسئولیم، باید مراقب آسیب های فرهنگی باشیم. اگر خانواده ای با مشاهده سریال های تولیدی در معرض این نوع آسیب ها قرار بگیرند و دچار مشکل شوند، چه کسی پاسخگو خواهد بود. نگاه ساترا اصلاحی است اما وقتی هیچ اتفاقی در رویکرد فیلیمو نمی افتد، رئیس محترم صداوسیما مجبور می شود با بالاترین مقام اجرایی کشور این موضوع را مطرح کند تا برای صیانت خانواده ها در مقابل آسیب های فرهنگی تدبیری اندیشیده شود.
دیدگاه تان را بنویسید