حقوق بازنشستگان | افزایش حقوق بازنشستگان
خبر بد درباره حقوق بازنشستگان | چالش ورشکستگی صندوق های بازنشستگی و حقوق بازنشستگان
مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت کار ایران گفته که صندوقهای بازنشستگی کشور با بحران مواجه شدهاند.
در روز های پایانی سال، تصمیمات و جلسات زیادی برای افزایش حقوق بازنشستگان توسط دولت انجام شده بود.اما تمام این جلسات بی نتیجه ماند و تاکنون افزایش حقوق بازنشستگان کارگری مشخص نشده است.حقوق بازنشستگان همواره از تبصرههای پرچالش در جریان بررسی لوایح بودجه بوده است.حقوق بازنشستگان برای سال 1401 ، با افزایش 10 درصدی 5 میلیون تومان تعیین شده است.در ادامه به آخرین جزییات از افزایش حقوق بازنشستگان می پردازیم.
سجاد پادام با انتقاد از قوانین بازنشستگی ایران گفت: یکسری خلاءها و ایرادات قانونی داریم و بازنشستگی ما بر اساس قوانین غلط و اشتباه زیادی شکل گرفته که باعث شده برخی صندوقها امروز به بحران برسند.
آقای پادام گفت که در دنیا معمولا وقتی جمعیت پیر میشود بحران به وجود میآید اما ایران علیرغم جوانی جمعیت به بحران در صندوقهای بازنشستگی رسیده است.
او گفت که ۳۰ درصد کسانی که امسال بازنشسته میشوند زیر ۵۰ سال دارند در حالی که در کشورهای دیگر بازنشستگی معمولا در ۶۴ تا ۶۶ سالگی اتفاق میافتد.
پادام گفت: از جمله مهمترین قوانینی که باید تغییر کنند سن و سابقه بازنشستگی است که باید به استاندارد جهانی برسد.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران از حذف «ویرگول» و رفع مشکل افزایش حقوق بازنشستگان سایر سطوح خبر داد و گفت: حقوق این افراد ۳۸ درصد همراه با ۵۱۵ هزار تومان افزایش پیدا میکند.
علی دهقانکیا با اشاره به رفع مشکل «ویرگول» برای افزایش حقوق بازنشستگان سایر سطوح تأمین اجتماعی، گفت: طی جلسات مختلفی که داشتیم و رایزنیهایی که با معاون اجرایی مجلس و همچنین نمایندگان انجام شد، در نهایت مشکل افزایش حقوق بازنشستگان سایر سطوح سازمان تأمین اجتماعی برطرف و پاسخ نامه استعلام، به تأمین اجتماعی ارسال شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر تأمین اجتماعی مشکلی برای افزایش حقوق ۳۸ درصدی بازنشستگان سایر سطوح ندارد و مطابق قانون، همانند افزایش حقوق کارگران باید حقوق بازنشستگان سایر سطوح تأمین اجتماعی نیز افزایش پیدا کند.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران تأکید کرد: در بخشنامه بند ۴ تبصره ۱۲ قانون دستمزد ۱۴۰۱ به اشتباه سازمان تأمین اجتماعی، نیروهای مسلح عنوان شده بود که در نهایت وجود این «ویرگول» مشکلاتی را ایجاد کرده بود، مبنی بر اینکه بازنشستگان سایر سطوح تأمین اجتماعی مانند نیروهای خدماتی باید ۱۰ درصد افزایش حقوق داشته باشند و منجر به این شد که تأمین اجتماعی از مجلس استعلام کند و مجلس نیز پاسخ آن را داد.
دهقانکیا افزود: پیگیریهای ما نتیجه داد و این مشکل در حال حاضر برطرف شده و مشخص شد که این «ویرگول» اشتباه تایپی بوده و ربطی به تأمین اجتماعی ندارد. بر این اساس حداقلبگیرهای تأمین اجتماعی، از افزایش حقوق ۵۷.۴ درصدی و سایر سطوح نیز از افزایش حقوق ۳۸ درصد همراه با ۵۱۵ هزار تومان برخوردار خواهند شد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر دیگر تأمین اجتماعی بهانهای برای عدم پرداخت افزایشها ندارد و باید هر چه سریعتر جلسهای برگزار و احکام افزایش حقوق بازنشستگان صادر شود.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران ادامه داد: همانگونه که مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی عنوان کرده بود که در اردیبهشت ماه افزایش حقوقها اعمال میشود، درخواست ما آن است که طی ماه آینده احکام جدید بازنشستگان صادر، افزایش حقوقها و مابهالتفاوت حقوق فروردین و اردیبهشت نیز پرداخت شود.
دهقانکیا گفت: بازنشستگان نگرانی در خصوص میزان افزایش حقوق نداشته باشند چرا که با پیگیریهایی که از سوی کانون عالی بازنشستگان انجام شد، این مشکل برطرف شده و به زودی افزایش قانونی حقوق این افراد پرداخت خواهد شد.
حسین سوری گفت: یک افزایش ۱۰ درصدی است که پس از ابلاغ قانون از سوی رئیس جمهور به کلیه دستگاهها، به سهولت قایل پرداخت است؛ این افزایش رقمش برای تمامی گروههای حقوق بگیر ۱۰ درصد است که در همین ماه جاری پرداخت میشود و دلیلی ندارد آن را به تعویق بیندازند. اما فقره دوم افزایش حقوق بازنشستگان کشوری، ناشی از اختصاص ۹ هزار میلیارد تومان جهت متناسبسازی است. توزیع این ۹ هزار میلیارد تومان، اهمیت دارد و امیدواریم عادلانه توزیع شود.
وی افزود: در هر حال، توزیع این ۹ هزار میلیارد تومان به شیوه نامه یا آیین نامهای نیاز دارد. اگر ناگزیر شدند شیوهنامهای به کار ببرند، بایستی روشی اعمال نمایند که هم بازنشستگان لشکری که ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار دارند، ولی تعدادشان کمتر است و هم بازنشستگان کشوری که تعدادشان زیاد است، راضی باشند و عادلانه بهرهمند شوند. حدس این است که آن ۱۰ درصد در همین فروردین ماه، با حقوق این ماه پرداخت میشود اما فقره دوم احتمالا به ماه دیگر کشیده شود.
با وجود استعلام معاونت حقوقی و امور مجلس سازمان تامین اجتماعی از اداره کل تطبیق قوانین و مقررات مجلس شورای اسلامی برای روشن شدن ابهام بودجه ۱۴۰۱ در مورد میزان افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی (سایر سطوح) نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت تا اواسط اردیبهشت ماه تکلیف این موضوع مشخص نمیشود.
با وجود روشن بودن میزان افزایش مستمری حداقلیبگیران سازمان تامین اجتماعی بر مبنای ۵۷ درصد افزایش نسبت به سال گذشته که الزام مصوبه شورای عالی کار برای سال ۱۴۰۱ است، میزان افزایش مستمری سایر سطوح مشخص نیست.
این در حالی است که سازمان تامین اجتماعی در سالهای گذشته در فروردین ماه مصوبه شورای عالی کار در زمینه افزایش دستمزد کارگران را به بازنشستگان حداقلیبگیر و سایر سطوح تسری میداد و مصوبهی خود را برای تایید به هیات دولت ارسال میکرد تا پس از تصویب برای اجرا ابلاغ شود. با این حال در بودجه سال ۱۴۰۱ فارغ از سازِکارهای اعمال افزایش مستمری بازنشستگان، برای افزایش مستمری سایر سطوح تکلیف، تعیین شده است. اما مجلس در مورد تصمیمی که منجر به ایجاد ابهام در زمینه مستمری بازنشستگان در بودجه شده، توضیحی را اعلام نکرده است.
با این حال سازمان تامین اجتماعی که باید طبق وعدهی میرهاشم موسوی، مدیرعامل خود مستمریها را از اردیبهشت ماه افزایش دهد، برای تعیین وضعیت، از اداره کل تطبیق قوانین و مقررات مجلس شورای اسلامی استعلام کرده است.
مشکل اینجاست که در بودجه بین سازمان تامین اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح تفکیکی تعریف نشده است و در کنار صندوق بازنشستگی کشوری، برای مشمولان این صندوقها ۱۰ درصد افزایش حقوق نسبت به سال گذشته پیشبینی شده است. این در حالی است که برابر مصوبه شورای عالی کار برای حداقلبگیران ۵۷ درصد افزایش و برای سایر سطوح ۳۸.۱ درصد به اضافه ۱۷ هزار و ۱۷۲ تومان به صورت روزانه پیشبینی شده است که بر روی دستمزد کارگران قرار میگیرد و برابر مواد ۱۱۱ و ۹۶ قانون تامین اجتماعی به بازنشسشتگان حداقلیبگیر و سایر سطوح تسری مییابد.
در همین مورد علیرضا حیدری، نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری به ایلنا گفت که با وجود اینکه معاونت حقوقی و امور مجلس تامین اجتماعی از معاونت قوانین استعلام کرده تا تکلیف میزان افزایش مستمریها روشن شود اما برابر آخرین خبرهایی که دارم، هنوز پاسخی به سازمان تامین اجتماعی داده نشده است.
به گفته حیدری «مشخص نیست که تا اوسط اردیبهشت ماه هم تکلیف مشخص شود و این در حالی است که افزایش مستمریها باید از فروردین ماه سال جاری اعمال میشد اما حالا باید منتظر ماند و دید که در اردیبهشت ماه چه اتفاقی رخ میدهد.»
دیدگاه تان را بنویسید