نگاه تحلیلگر/ گفتوگوی «نامهنیوز» با غلامرضا ظریفیان
میشد با استفاده از مدیران توانمند بخشی از مشکلات را حل کرد
غلامرضا ظریفیان گفت: دولت فارغ از تلاشهایی که در یکسال گذشته انجام داده است، اما با ابرچالشهایی عمیق روبهرو است، چالشهایی که بسیاری از آنها محصول انباشت تاریخی است.
گروه سیاست نامهنیوز: یک سال از عمر دولت میگذرد و حالا میشود درباره عملکرد آن به قضاوت نشست؛ اینکه دولت در چه حوزههایی مثبت عمل کرد و چه نقاط ضعفی داشت.
غلامرضا ظریفیان، فعال و تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «نکته مثبت و مهم دولت کنونی این است که به هر حال درگیر کارهاست و در عرصههای مختلف حضور دارد. دولت شجاعتهایی هم به ویژه در حوزه اقتصادی از خود نشان داد و اقداماتی جسورانه در موضوع اقتصاد انجام داد که همین شجاعت یکی دیگر از نقاط مثبت دولت است. در حوزه کنترل بیماری کرونا و واردات واکسن هم دولت خوب عمل کرد و نمیتوان زحماتش را نادیده گرفت».
او ادامه داد: «در عین حال واقعیت این است که دولت با مشکلات اساسی و بنیادین روبهرو است. جریان اصولگرا پیش از آنکه دولت روی کار بیاید فضایی ایجاد کرد که اگر آقای رئیسی روی کار بیاید با پرکارترین، پاکدستترین و بهترین دولت بعد از انقلاب مواجه میشویم. این فضایی خودساخته اصولگرایان کار دولت را سختتر هم کرد زیرا انتظارات از آقای رئیسی و کابینهاش بسیار بالا رفت و طبیعی بود با حجم مشکلات عدیده و عمیق دولت مسیر راحتی را در پیش نداشت و آنچه رخ داد آن بود که همین ترینها و صفتهای تفصیلی به دولت ضربهای مهم به دولت وارد کرد».
این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «دولت فارغ از تلاشهایی که در یکسال گذشته انجام داده است، اما با ابرچالشهایی عمیق روبهرو است، چالشهایی که بسیاری از آنها محصول انباشت تاریخی است. برخی طیفها برای تعریف از دولت آقای رئیسی میگفتند در گذشته هیچ دولتی خوب عمل نکرده است، همه دولتها اهل کار نبودهاند یا فساد وجود داشته است یا مشخصا درباره دولت آقای روحانی علاوه بر اینها میگفتند مرعوب غرب بود و از این دست سخنان اما در حقیقت همه دولتها به اندازه خودشان سعی کردند کار کنند ولی مسئله این است که بخشی از مشکلات اساسیتر از این مسائل است و دو موضوع مهم بازمیگردد؛ نخست آنکه هنوز سهم قابل توجهی برای حکمرانی خوب و متکثر قائل نیستیم و دوم آنکه به مسائل ایران به عنوان یک سرزمین وسیع که میهن همه ایرانیان هم هست، بیتوجهیم؛ یعنی مشکلات ایران اعم از مشکلات محیطزیستی، اجتماعی، فرهنگی، بینالمللی را احصا نمیکنیم و برای آنها راه حل نمییابیم».
این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «آن شجاعتی که اول بحث اشاره کردم هم وقتی بدون فراهمکردن زیرساختها باشد، خودش آسیبزاست. مثلا دولت ارز ترجیحی را حذف کرد که اقدامی جسورانه بود و خواست که فاصله طبقاتی کم شود اما نتیجه عکس رخ داد و با گرانی همه کالاها میبینیم که امروز فاصله طبقاتی در شدیدترین حالت خود قرار دارد. وقتی زیرساختها برای اقدامی آماده نمیشود و امور، برنامهمحور نیستند، به جای آنکه مردم امیدوار شوند، ناامیدی افزایش مییابد».
او درباره سهم دولت در مشکلات کنونی اظهار کرد: «البته این را هم بگویم که دولت مسبب تمام مشکلات کنونی نیست و بسیاری از مشکلات از دولتهای قبل به او رسیده است اما به نظرم میشود با به کارگیری مدیران کارآزموده و قوی بخشی از مشکلات را رفع کرد که متأسفانه مدیران دولت کنونی گرچه شاید از نظر شخصی افراد خوبی باشند، اما تجربه و تخصص لازم را ندارند و واقعا این امکان وجود داشت که با بهکارگیری مدیران توانمند بخشی از این مشکلات حل شود».
ظریفیان در پایان در خصوص عملکرد دولت در حوزه دیپلماسی گفت: «دولت در حوزه دیپلماسی اقدامات خوبی برای افزایش ارتباط با کشورهای همسایه انجام داد و مشخصا مذاکرات با عربستان واقعا جای تمجید دارد اما هنوز دولت سیاست نامتوازن را در دستور کار دارد؛ به این معنی که یک سمت دنیا را میبیند اما آن سمت دیگر را نه. لازمه امروزِ دیپلماسی کشور، برقراری ارتباط با تمام کشورهای مهم دنیاست و نباید سیاست یکجانبهگرایی را در پیش بگیریم. در موضوع به ثمر نرسیدن مذاکرات احیای برجام هم باید بگویم گرچه مجموعه حاکمیت در این موضوع تصمیمگیرنده است اما دولت هم اگر دیپلماتهای کارآزموده و با تجربه داشته داشت، میتوانست بهتر عمل کند. به هر حال در دولت اول آقای روحانی با آنکه بسیاری از افراطیها در خارج و داخل کشور نمیخواستند توافقی به نام برجام امضا شود اما دیپلماتهای وقت قدرت اقناعسازی طرفین مذاکره را داشتند و برجام را نهایی کردند».
دیدگاه تان را بنویسید