فرافکنی گروسی/ دیپلماتی که با آمانو فرق دارد
اگرچه در سال 2015 میلادی و در جریان برگزاری مذاکرات هسته ای منتهی به سند اولیه برجام، یوکیو آمانو مدیرکل سابق آژانس نقش پررنگی در حل و فصل پرونده PMD و انعقاد نهایی توافق هسته ای ایفا کرد اما اکنون رافائل گروسی نه تنها نقش موثر و مثبتی در این پروسه ایفا نمی کند، بلکه به مانعی بزرگ در این مسیر تبدیل شده است.رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازه ترین اظهاراتش مدعی شده است که آژانس نمیتواند بدون طی روند درست و اصولی به کار تحقیقات درباره ابهامات موجود در برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران خاتمه دهد. گروسی در گفتوگو با شبکه خبری سیانان، گفت که «کلید حل مسئله مربوط به تحقیقات، یک نکته ساده است: این که ایران با آژانس همکاری خواهد کرد، یا خیر.»
رافائل گروسی گفت اگر آژانس پاسخهای لازم و اطلاعات و دسترسی به افراد و مکانهای مورد نیاز را از تهران دریافت کند، میتواند درباره آنچه رخ داده است، شفاف گزارش دهد و تنها در این صورت است که تحقیقات متوقف خواهد شد.گروسی گفت، اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک اقدام سیاسی «انجام وظیفه خود را متوقف کند، غیرقابل قبول است». او گفت که آژانس در شفاف کردن آنچه ایران ملزم به شفافسازی آنها است، «تعهد حقوقی» دارد.مدیرکل آژانس ضمن تاکید بر آمادگی نهاد متبوعش برای ارتباط مجدد و ازسرگیری کار با ایران، تاکید کرد که آژانس «به هیچ وجه» حاضر نیست بدون دریافت پاسخهای مناسب از ایران، کار تحقیقات را متوقف کند. او گفت، تاکنون ایران پاسخهای فنی درست و مناسب درباره آثار اورانیوم یافتهشده در تاسیسات خود ارائه نداده است.
در ماه مارس 2021( اسفند سال گذشته ) شاهد سفر رافائل گروسی به تهران بودیم. در این سفر چهارچوب لازم میان ایران و آژانس برای حل موارد ادعایی آژانس ترسیم شد و قرار بود مطابق آن در پایان اسفندماه، ایران مستندات و اطلاعات لازم درخصوص فعالیتهای خود در نقاط موردادعا و ابهام آژانس را ارائه کند. این مستندات بهطور کامل در اختیار آژانس گذاشته شد و حتی ایران برای نشاندادن حسننیت خود فراتر از مسائل پادمان در مواردی اجازه داد قدرت مانور آژانس بیشتر باشد. اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در گزارش آخر خود گفتند ما برای مختومه کردن پرونده فعالیت هستهای ایران در مناطق مورد ابهام آژانس حسننیت نشان دادیم. همکاری ایران با آژانس یک مساله عینی و عملیاتی بود، که در آن ایران حاضر شد برای نشاندادن حسننیت خود فراتر از چهارچوب متعارف با آژانس همکاری کند، این یک مساله! پایان اسفند زمانی که ایران مستندات خود را ارائه کرد، همزمان شد با بروز برخی اختلافات میان کشورهای 1+4 در پروسه احیای توافق در وین. با بروز این اختلافات نیز بهطور ناگهانی مواضع رافائل گروسی تغییر کرد و وی مدعی شد ایران همکاری لازم را با آژانس نداشته و مستندات ارائهشده از سوی ایران کافی نیست، بنابراین از این زمان به بعد بهانهجوییهای آژانس وارد فاز عملیاتی و آشکار شد. درنتیجه این بهانهجوییها جلساتی که قرار بود تشکیل شود، هیچکدام برگزار نشد؛ بهدلیل اینکه آژانس مستندات ارائهشده از سوی ایران را از اساس نپذیرفت و آنها را موردبررسی قرار نداد. بعد از این اتفاق، آژانس در اقدامی زیادهخواهانه خواستار ارائه مستنداتی فراپادمانی از سوی ایران شد، مستنداتی که در چهارچوب مورد توافق در اسفندماه اصلا آنها را مطرح نکرده بود.
ایران پاسخ رسمی خود را به پیشنویس پیشنهادی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای احیای برجام، ارائه کرده است. بورل در جایگاه میانجی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، پاسخ تهران را «معقول» توصیف کرده و ابراز امیدواری کرده است که پاسخ آمریکا به آن مثبت باشد.مختومه شدن پرونده های ادعایی و سیاسی آژانس درباره کشف آثار اورانیوم در تاسیسات اتمی اعلامنشده ایران، یکی از شروط ایران برای بازگشت به برجام بوده است.در این صورت، اصرار آژانس بین المللی انرژی اتمی باید میان "رویکرد سیاسی" و " رویکرد حقوقی شفاف" در قبال حل و فصل ادعاهای خود در تقابل با کشورمان صرفا یک گزینه را انتخاب کند! گزینه دیگری در این خصوص برای گروسی و همراهانش در آژانس وجود ندارد. البته در این میان سیاستمدارانی مانن امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه تعهداتی در خصوص تسهیل اختلافات پادمانی مطرح ساخته اند که تا زمان عدم عملیاتی شدن آنها، نمی توان از کارآمدی این پیشنهادات و کارآمدی آنها سخنی به میان آورد.
دیدگاه تان را بنویسید