مرکل، برنده جایزه آژانس پناهندگان سازمان ملل بابت پذیرش پناهجویان سوری
با ارزشترین جایزه آژانس پناهندگان سازمان ملل به آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان به دلیل تلاشهایش برای استقبال از بیش از یک میلیون پناهجوی عمدتا سوری در آلمان اعطا شد.
به گزارش نامهنیوز، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، متیو سالتمارش، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفت که مرکل به عنوان تازهترین دریافتکننده جایزه "نانسن" انتخاب شده است؛ جایزهای که هر ساله توسط این آژانس مستقر در ژنو اعطا میشود.
این نهاد، دلیل انتخابش را "عزم استوار" مرکل برای پذیرش موج پناهندگان در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ عنوان کرد. آن زمان میلیونها تن از جنگ داخلی و خطر داعش گریخته و روانه اروپا شدند. با تصمیم مرکل، آلمان بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار پناهجو را پذیرفت که اکثرشان شهروندان سوری بودند.
فیلیپو گراندی، کمیسیر عالی پناهندگان سازمان ملل در تبیین این انتخاب گفت: آنگلا مرکل برای کمک به زنده ماندن و بازسازی بیش از یک میلیون پناهجو، شجاعت اخلاقی و سیاسی فوقالعادهای از خود نشان داد. او در مقابل کسانی که میخواستند هراسآفرینی کنند، محکم ایستاد.
گراندی در ستایش از رویکرد مرکل و خطاب به او افزود: شما نشان دادید وقتی سیاستمداران به درستی عمل کنند و به جای واگذار کردن مسئولیت به دیگران، دنبال راهحلی برای چالشهای جهانی باشند، چه میتوان به دست آورد.
صدراعظم پیشین آلمان نه تنها امکان ورود صدها هزار پناهنده به خاک این کشور را فراهم کرد، بلکه توجه عمومی نسبت به شرایط اسفناک جنگزدگان و آوارگان در سراسر دنیا را هم برانگیخت.
تصمیم او در این زمینه البته بحثبرانگیز بود و با جنجالهای سیاسی و جناحی در داخل و خارج توام شد. در آلمان حزب دست راستی "آلترناتیو برای آلمان" سوار بر موج مخالفتها شکل گرفت و بین احزاب مسیحی هم شکاف افتاد. دولتهای دیگر اروپایی هم مرکل را به سخاوت بیش از حد در قبال پناهجویان متهم کردند. شماری از کشورهای اتحادیه اروپا حتی مرزهای خود را بستند.
صدراعظم سابق آلمان در اوج ورود پناهجویان گفته بود که این موضوع "آزمونی کمسابقه برای ارزشهای اروپایی" است.
به گزارش دویچه وله، مرکل دو ماه قبل هم جایزه سال ۲۰۲۲ صلح یونسکو موسوم به "فلیکس هوفویت بوینی" را به خاطر حمایت از پناهجویان در سال ۲۰۱۵ دریافت کرد.
مبلغ جایزه نانسن ۱۵۰ هزار دلار است و مراسم اهدای آن ۱۰ اکتبر (۱۸ مهرماه) در ژنو برگزار میشود.
متیو سالتمارش، سخنگوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل همچنین گفت مرکل شخصا این جایزه را دریافت خواهد کرد. او در عین حال هرگونه گمانهزنی مبنی بر پذیرش هرگونه جایگاهی در این نهاد از سوی صدراعظم سابق آلمان را رد کرد.
صدراعظم پیشین آلمان قبلا گفته بود که مسئولیت تازهای تقبل نخواهد کرد. کتاب خاطرات سیاسی او که ۱۶ سال رئیس دولت بود، قرار است در پاییز ۲۰۲۲ منتشر شود.
افزون بر مرکل، چهار شخصیت و نهاد دیگر هم جوایز منطقهای این نهاد را دریافت خواهند کرد. محیطبانان موریتانی، پروژهای از کاستاریکا در حفاظت از آوارگان، یک سازمان بشردوستانه از میانمار و یک پزشک عراقی حامی زنان و دختران ایزدی، منتخب این جوایز هستند.
کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل همه ساله با اهدای جایزه "نانسن" از افراد، گروهها یا سازمانهایی تقدیر میکند که در حمایت از جنگزدگان، پناهجویان، بیجا شدگان و افراد فاقد تابعیت تلاش چشمگیری به خرج داده باشند.
جایزه از سال ۱۹۵۴ به افتخار فریتیوف نانسن، دانشمند و دیپلمات نروژی به عنوان والاترین قدردانی، به فعالان حوزههای یاد شده تعلق میگیرد. این کاشف قطب، در سال ۱۹۲۲ برای سازماندهی کارزار کمکرسانی به میلیونها قربانی قحطی در روسیه، جایزه صلح نوبل را گرفت.
سال گذشته، جایزه نانسن به یک انجمن توسعه بشردوستانه در یمن به نام جیل آلبنا (JAAHD) تعلق گرفت؛ نهادی که برای دهها هزار قربانی جنگ داخلی سرپناه و پناهگاههای اضطراری ساخته است. در سال ۲۰۲۰ معلم کلمبیایی مایرلین ورگارا پرز مورد تقدیر واقع شد؛ معلمی که عمری را در راه حق تحصیل کودکان پناهنده صرف کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید