کد خبر: 669011
تاریخ انتشار :

یک بام و دوهوای برجامی کلینتون

دیپلمات سردرگم چه می گوید؟!

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه اسبق ایالات متحده آمریکا ضمن حمایت از اغتشاشات اخیردر ایران ، از دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواست تا مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران را متوقف کند.وزیر خارجه نخستین دولت باراک اوباما، چهل‌وچهارمین رئیس جمهوری آمریکا، همچنین تاکید کرد که دولت ایالات متحده نباید «در ارتباط با هیچ‌ چیز»، ازجمله موضوع فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، با حکومت ایران مذاکره کند، چون بر اساس ادعای این چهره سیاسی آمریکا، مواضع مخرب تهران به‌وضوح و به‌قدر کفایت آشکار شده است!

دیپلمات سردرگم چه می گوید؟!
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

 

کلینتون در عین‌حال تاکید کرد تصمیم دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، مبنی‌بر خروج از توافق برجام باعث شد تا نظارت ایالات متحده بر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی کاهش یابد و ایران  نیز از این فرصت استفاده کردند تا سطح غنی‌سازی را افزایش دهد. از این منظر کلینتون در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌‌ان‌ان تاکید کرد بعید می‌داند جمهوری اسلامی از مسیری که پیش گرفته است بازگردد و به «هرگونه توافقی» تن دهد.

این اظهارات هیلاری کلینتون در حالی صورت می گیرد که به واسطه زیاده خواهی دولت آمریکا ، طرح مطالبات فرابرجامی، عدم ارائه تضمینهای اعتباری توافق شده قبلی با ایران، تاثیرپذیری دولت بایدن از لابی های صهیونیستی و درنهایت، تلاش غرب برای مفتوح نگاه داشتن پرونده های ادعایی آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران ، روند مذاکرات احیای برجام در بن‌بست باقی مانده است. هرچند مقام‌های دولت‌های غربی همچنان در سخنان رسمی خود اعلام می‌کنند مذاکره با تهران را ادامه خواهند داد.به‌عنوان مثال پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۴ نوامبر ۲۰۲۲ در پاسخ به ایندیپندنت اعلام  کرد اتحادیه اروپا مذاکرات مربوط به احیای برجام را با جمهوری اسلامی ادامه خواهد داد.این دیپلمات اروپایی در بخشی از پاسخ خود به ایندیپندنت چنین گفت:«ما به تلاش‌های برجامی خود ادامه می‌دهیم. نماینده عالی [جوزپ بورل] و تیم او در مقام هماهنگ‌کننده برجام، تلاش‌های همه جانبه برای بازگشت کامل همه طرف‌ها به برجام را در دستور کار خود دارند.»

واقعیت امر این است که هیلاری کلینتون به عنوان سیاستمداری موفق در عرصه سیاست خارجی مورد شناسایی رای دهندگان آمریکایی قرار نگرفته است! دردوران وزارت خارجه وی، پرونده هسته ای با ایران عملا به بن بست رسید و جان کری وزیرخارجه بعدی وی، ناچار شد از برخی رویکردهای سلبی کلینتون در این خصوص اعلام عقب نشینی کند.در سال 2009 میلادی، هیلاری کلینتون به اصلی ترین حامی براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران در جریان اغتشاشات تبدیل شد و پس از آن نقش مهمی  نیز دروضع تحریمهای یکجانبه و چندجانبه ضد ایرانی علیه کشورمان نقش پررنگی ایفا نمود.

در بسیاری از نظرسنجی های صورت گرفته ، هیلاری کلینتون به عنوان وزیر امورخارجه ای ناموفق مورد ارزیابی مخاطبان آمریکایی ( در پایان دوران وزارت خود ) مورد شناسایی قرار گرفت. اتفاقا ترامپ درجریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، هیلاری کلینتون را به عنوان فردی ناتوان در مدیریت بحرانهای بین المللی آمریکا معرفی کرد که یکی از نمونه های آن،کشته شدن سفیر آمریکا در بنغازی(لیبی) بود. وی ( هیلاری کلینتون) در قبال برجام تلاش کرده است موضعی سخت اتخاذ کند ، به این معناکه صرفا خود را نسبت به "کلیت این توافق"پایبند بداند! کلینتون در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات، ایران را بابت "اجرای سرسختانه برجام" تحت فشار قرارخواهد داد! این در حالی بود که ایران به واسطه عدم رفع واقعی تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه خود، اعتراضاتی را متوجه کاخ سفید و کمیته مشترک برجام کرده بود.

یکی از معدود مواردی که  هیلاری کلینتون در قبال توافق هسته ای و احیای آن موضع گیری کرد، به ماههای پایانی حضور ترامپ در کاخ سفید بازمی گردد. در آن زمان، نظرسنجی ها حکایت از شکست ترامپ درانتخابات ریاست جمهوری 2020 داشت. کلینتون در این خصوص اظهار داشت :

" دولت بعدی آمریکا باید تلاش کند تا به توافق هسته ای با ایران بازگردد. این توافق را ابزاری برای محدود کردن برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران و رقابت منطقه‌ای در زمینه تسلیحات هسته‌ای می باشد. "

فراتر از آن،کلینتون اظهار داشت که یکی از نتایج خروج دولت دونالد ترامپ از توافق هسته ای این است که ایران و چین بر سر یک قرارداد نظامی و اقتصادی مذاکره کرده و به توافق رسیده‌اند. اگرچه حمایت اقتصادی چین از ایران برای فشاری که تهران در اثر تحریم‌های بین المللی متحمل می شود، کافی نیست.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها