با اشاره به رأی اخیر دادگاه لاهه
یک کارشناس مسائل بینالملل: هیمنه و هژمونی آمریکا در نهادهای بینالمللی رو به افول است
یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: رای دادگاه لاهه نشان داد هژمونی آمریکایی ها رو به افول است و آن ها نمی توانند دیگر به یکجانبه گرایی خود ادامه داده و از نهادهای بین المللی استفاده کنند.
به گزارش نامهنیوز، حمید صالحی در تحلیل خود از رای اخیر دادگاه لاهه اظهار داشت: شکی نیست که قدرت و نفوذ آمریکا در طی این چند سال اخیر رو به افول است به این معنی که هیمنه و هژمونی آمریکا در دستگاه ها و نهادهای بین المللی کمتر شده است.
وی تصریح کرد: کاهش قدرت آمریکا در نهادهای بین المللی دلایل متعددی دارد که بخشی از آن قدرت گرفتن چین و همچنین روسیه است و بخش دیگر مربوط به تحولاتی است که در منطقه رخ می دهد و نیز اتفاقات درون ایالات متحده از جمله عواملی است که بر کاهش قدرت آمریکا تاثیر گذاشته است.
این استاد دانشگاه یادآور شد: براساس قرارداد بین المللی ۱۹۲۵ ژنو که استفاده، تولید و انباشت سلاح شیمیایی ممنوع است اما آمریکایی ها در لائوس و... استفاده کردند، این مساله نشان می دهد آمریکایی ها هر چه به نفعشان باشد حمایت و ضمانت کرده و آن را دنبال می کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل همچنین بیان کرد: اصلی در نظام بین الملل به نام آنارشیسم یا هرج و مرج گرایی وجود دارد که آمریکایی ها مدت مدیدی است از آن در قالب توانمندی هژمونی خود استفاده می کنند اما با توجه به شرایط اخیر بین المللی به نظر می رسد هژمونی آمریکا رو به افول است و همین مساله باعث می شود ما در نهادهای بین المللی از جمله رأی هایی که لاهه می دهد یا اساسا معاهدات بین المللی بتوانیم مانور دهیم.
صالحی خاطرنشان کرد: آمریکایی ها در دو سه موضوع دارای قدرت هستند از جمله دلار، اما در شرایط کنونی و تحولات اخیر این قدرت آنان رو به افول است. تحولات منطقه ای و جهانی هم در این مساله تاثیر گذار است.
وی افزود: بنابراین عوامل مختلفی دست به دست هم داده تا شاهد روند کاهش قدرت آمریکا باشیم که نتایج مثبتی در به نتیجه رسیدن معاهدات بین المللی و رأی دادگاه لاهه دارد، البته یکسری تحولات بین المللی مانند جنگ روسیه و اوکراین هم در این موضوع موثر هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اظهار داشت: بیش از ۱۰ سال است که چین به سرعت هژمونی آمریکا را زیر سوال برده و در مقابل یکه خواهی آمریکا ایستاده است، به نظر می رسد در آینده نیز یک جانبه گرایی آمریکا مورد اعتراض نه تنها اکثر کشورهای آسیایی بلکه یار خودشان یعنی اروپایی ها نیز واقع شود و آمریکایی ها متوجه می شوند که دیگر نمی توانند از نهادهای بین المللی استفاده کنند.
دیدگاه تان را بنویسید