«نه» قاطع اروپا به برنامه ترامپ برای غزه
واکنش یکپارچه کشورهای اروپایی به طرح ترامپ برای غزه: پذیرفتنی نیست.
![«نه» قاطع اروپا به برنامه ترامپ برای غزه](https://cdn.namehnews.com/thumbnail/nVXIFknuOEA2/Z16wE4UvYwwq6tR2EOJTejTxKx9DXqK3YfgsjFmQFUEqxj9CcAcsr3Bs2cue3t0ZsExF6rkFCxci7j_MFQFH4dlOHoADJYH6x5JIMESgw4E,/photo_5845968806965527709_y.jpg)
نامه نیوز - پیشنهاد دونالد ترامپ برای «تصرف» غزه و جابجایی ۱.۸ میلیون فلسطینی به منظور تبدیل این باریکه ویرانشده به منطقهای مدرن و توسعه یافته با انتقادات شدید و شک و تردیدهای زیادی از سوی کشورهای اروپایی روبهرو شده است.
منتقدان هشدار دادهاند این ایده بر روند راهحل دو کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت.
آنالِنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، در بیانیهای گفت: «اخراج جمعیت غیرنظامی فلسطینی از غزه نه تنها غیرقابل قبول و مغایر با قوانین بینالمللی است، بلکه منجر به رنج و نفرت جدیدی خواهد شد. نباید هیچ راهحلی بدون مشارکت مردم فلسطین اعمال شود.»
فرانسه به طور صریح با طرح ترامپ مخالفت و اعلام کرد که انتقال اجباری جمعیت فلسطینی به منظور نظارت آمریکاییها «نقض جدی قوانین بینالمللی است، به آرمانهای مشروع فلسطینیها حمله میکند و یک مانع بزرگ برای راهحل دو کشور محسوب میشود.»
وزارت امور خارجه فرانسه همچنین تاکید کرد: «آینده غزه باید نه در چشمانداز کنترل یک کشور ثالث، بلکه در چارچوب یک دولت فلسطینی آینده تحت نظارت تشکیلات خودگردان فلسطینی باشد.»
اسپانیا و ایرلند، دو دولتی که سال گذشته دولت فلسطین را به رسمیت شناختند، مخالفت خود را با این پیشنهاد غیرمنتظره ابراز کردند. جزئیات بیشتری از جمله تأمین مالی و لجستیک این طرح هنوز اعلام نشده است.
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، روز چهارشنبه گفت: «میخواهم واضح بگویم: غزه سرزمین فلسطینیهای غزه است و آنها باید در غزه بمانند. غزه بخشی از دولت فلسطینی آینده است.»
همتای ایرلندی او، سایمون هاریس، گفت که او دولت آمریکا را «بر اساس اقداماتشان، نه سخنانشان» قضاوت خواهد کرد، اما خواستار توضیح بیشتر درباره اظهارات رئیسجمهور ایالات متحده شد.
او افزود: «ما به راهحل دو دولت نیاز داریم و مردم فلسطین و اسرائیل هر دو حق دارند در کشورهای خود به طور امن و کنار یکدیگر زندگی کنند. این جایی است که باید تمرکز کنیم. هر ایدهای برای جابجایی مردم غزه به جای دیگری، مغایر با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهد بود.»
در جلسه پرسش و پاسخ در مجلس عوام بریتانیا، کییر استارمر، نخستوزیر، در اولین انتقاد جدی خود از دولت ترامپ، نگرانیهایش را اینگونه ابراز داشت: «غزه باید به مردم خود بازگردد. آنها باید اجازه داشته باشند غزه را بازسازی کنند و ما باید در این راه در کنار آنها باشیم تا به سوی یک راهحل دو دولت پیش برویم.»
نخستوزیر بریتانیا افزود که مهمترین مسئله حفظ آتشبس شکنندهای است که از ژانویه بین اسرائیل و حماس برقرار شده است، از جمله آزادسازی گروگانها و اجازه ورود کمکهای انساندوستانه به غزه که در حال حاضر با بحران انسانی روبهرو است.
آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز گفت که رم به طرح ترامپ توجه میکند اما همچنان از راهحل دو دولت حمایت میکند. او در ادامه گفت: «به نظر من، در مورد تخلیه جمعیت غیرنظامی از غزه، واکنش اردن و مصر منفی بوده است، بنابراین اجرای این طرح به نظر میرسد که دشوار باشد.»
پیش از این، ترامپ پیشنهاد کرده بود که اردن و مصر باید آماده پذیرش حدود دو میلیون فلسطینی آواره باشند، پیشنهادی که هر دو کشور آن را رد کردهاند.
روز چهارشنبه، پادشاه اردن عبدالله هرگونه تلاش برای الحاق اراضی و جابجایی فلسطینیها را رد کرد و وزیر امور خارجه مصر بدر عبدالآتی در دیدار با محمد مصطفی از مقامهای تشکیلات خودگردان فلطسینی از جامعه جهانی خواست غزه را بازسازی کند، بدون اینکه ساکنان فلسطینی آن به جای دیگری منتقل شوند.
کمیسیون اروپا هنوز به اظهارات ترامپ واکنشی نشان نداده است و به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
در همین حال، در هلند، گرت ویلدرز، رهبر حزب راستگرای افراطی آزادی (PVV)، با حمایت از ترامپ، موضعی متفاوت اتخاذ کرد. ویلدرز در دولت حضور ندارد، اما حزب او بزرگترین نیروی ائتلاف چهار حزبی است.
ویلدرز در شبکههای اجتماعی نوشت: «اردن = فلسطین. بگذارید فلسطینیها به اردن بروند. مشکل غزه حل شد!»
به گزارش رسانههای هلندی، اردن اظهارات ویلدرز را به عنوان «موضع نژادپرستانه» محکوم کرد و وزیر امور خارجه کاسپار ولدکامپ مجبور شد توضیح دهد که این نظرات نماینده سیاست رسمی دولت نیست.
ولدکامپ گفت: «برای هلند هیچ شکی وجود ندارد: غزه متعلق به فلسطینیها است. موضع ما ثابت است و تغییر نخواهد کرد: هلند از راهحل دو دولت حمایت میکند. یعنی یک دولت فلسطینی مستقل و پایدار در کنار اسرائیل امن.»
این اولین بار نیست که اروپاییها به برنامههای توسعهطلبانه ترامپ واکنش نشان میدهند. پیشنهاد ترامپ برای تصرف گرینلند، جزیره نیمهمستقل که بخشی از پادشاهی دانمارک است، هم با محکومیت شدید در اروپا روبهرو شد.
منبع: یورونیوز
دیدگاه تان را بنویسید