آمریکا در فشار بر چین از سناریوی اوکراین استفاده میکند
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در مصاحبهای در خصوص نتایج سال ۲۰۲۴، درباره مواضع مسکو در قبال اوضاع تایوان، امکان احیای روابط با واشنگتن و ادامه تلاشهای غرب برای اجرای طرح «انقلابهای رنگی» در نزدیکی مرزهای روسیه صحبت کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مصاحبهای ویژه با این خبرگزاری به مناسبت پایان سال، به تشریح مواضع مسکو در قبال مسائل مهم بینالمللی پرداخته و از جمله تأکید کرد که ایالات متحده در اعمال فشار بر چین دردر رابطه با وضعیت تایوان، از روشهایی استفاده میکند که بسیار شبیه به رویکردهایی است که پیش از این برای تبدیل اوکراین به یک پایگاه ضدروسی به کار گرفته شده بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره مسئله تایوان و تأثیرات احتمالی آغاز به کار دولت جدید دونالد ترامپ بر روند اوضاع در منطقه، گفت: «ما درباره برنامههای دولت آینده آمریکا حدس و گمان نمیزنیم؛ این وظیفه تحلیلگران سیاسی است. اما اگر بخواهیم وضعیت کلی منطقه را ارزیابی کنیم، میتوان گفت که این وضعیت همچنان در حال وخامت است. ایالات متحده و متحدانش بر پایبندی به اصل "چین واحد" تأکید میکنند، اما اصرار دارند وضعیت کنونی به شکل نامحدود حفظ شود.»
لاوروف افزود: «در همین حال، آمریکاییها اقدامات تحریکآمیزی در تنگه تایوان انجام میدهند، به تایپه تسلیحات ارسال میکنند و گفتوگوهای سیاسی با مقامات آنجا را توسعه دادهاند و تمام این موارد به طور قطع به افزایش تمایلات جداییطلبانه کمک میکند. روشهای آنها بسیار شبیه به اقداماتی است که سالها قبل برای ایجاد یک پایگاه ضد روسی در اوکراین مورد استفاده قرار گرفته شده بود.»
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه تاکید کرد که برای مسکو روشن است که «این رویکرد واشنگتن، که ناقض تعهداتش در قبال پکن درباره تایوان است، با هدف افزایش فشار نظامی-سیاسی بر چین دنبال میشود و منجر به تضعیف امنیت منطقهای در انتهای شرقی قاره اوراسیا میگردد.»
لاوروف با تأکید بر اینکه روسیه مخالف استقلال تایوان از چین است، ادامه داد: «مواضع اصولی ما درباره مسئله تایوان تغییری نکرده و این موضعگیری در بیانیه مشترک رهبران روسیه و چین در جریان سفر ماه می ولادیمیر پوتین به پکن صادر شد، بیان شده است.»
وزیر خارجه یادآور شد که مطابق این بیانیه، روسیه «به اصل "چین واحد" پایبند است، تایوان را بخشی جداییناپذیر از کشور چین میداند و با هرگونه شکل از استقلال تایوان مخالف است.در این بیانیه تأکید شده که روسیه قاطعانه از اقدامات چین در دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود و همچنین برای اتحاد کشور حمایت میکند و مسکو همچنان از این مواضع پیروی خواهد کرد.
واکنش مشترک روسیه و کره شمالی به تهدیدات کشورهای ثالث
سرگئی لاوروف در پاسخ به سوال دیگری، اعلام کرد که روسیه و کره شمالی به واکنش مشترک در برابر تهدیداتی که از سوی کشورهای ثالث متوجه آنها میشود، ادامه خواهند داد. ، وزیر امور خارجه گفت: «در خصوص همکاری روسیه با جمهوری دموکراتیک خلق کره باید بگویم که ما این همکاری را بر اساس توافقنامه دوجانبه مشارکت استراتژیک جامع که اخیراً اجرایی شده، پیش خواهیم برد. این معاهده از جمله شامل واکنش مشترک به تهدیداتی است که متوجه هر یک از طرفهای امضا کننده باشد.»
بیشتر بخوانید
پوتین پیمان مشارکت راهبردی با کره شمالی را امضا کرد
محتوای توافقنامه مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و کره شمالی
آمریکا باید گام نخست را برای احیای روابط با روسیه بردارد
سرگئی لاوروف در این مصاحبه اعلام کرد که روسیه آماده از سر گیری گفتوگوی سیاسی با ایالات متحده است، اما گام نخست باید از سوی واشنگتن برداشته شود. وی گفت: «در خصوص چشمانداز روابط روسیه و آمریکا، در صورتی که ایالات متحده آمادگی داشته باشد، ما برای از سرگیری گفتوگوی سیاسی که واشنگتن پس از آغاز عملیات نظامی ویژه متوقف کرد، آمادهایم. از آنجا که این گفتوگو توسط آمریکاییها متوقف شد و نه طرف روسی، بنابراین برداشتن گام نخست بر عهده آنهاست.»
وزیر خارجه توضیح داد: «شاید هنوز برخی افراد توهماتی در این زمینه داشته باشند، اما من دیگر چنین توهمی ندارم. خودتان قضاوت کنید. حتی اگر دونالد ترامپ [رئیسجمهور منتخب آمریکا] بخواهد روابط دوجانبه را بازسازی کند، او باید "بر خلاف جریان حاکم" حرکت کند، زیرا در ایالات متحده اجماع دو حزبی در خصوص لزوم بازدارندگی روسیه وجود دارد که شامل حمایت از رژیم نئونازی کییف نیز میشود. این کار سادهای نیست، بهویژه با توجه به اینکه روسیه در اسناد دکترین سیاست خارجی آمریکا به عنوان یک "دشمن" تعریف شده است. بنابراین خواهیم دید که آیا آمریکاییها منافع ما را در نظر میگیرند یا نه. اگر در نظر بگیرند، گفتوگو به تدریج احیا خواهد شد و در غیر این صورت، همه چیز به همین شکل باقی خواهد ماند.»
روسیه آماده عادیسازی روابط با گرجستان است
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این مصاحبه، اعلام کرد که مسکو قصد ندارد در امور داخلی گرجستان دخالت کند و برای عادیسازی روابط با تفلیس، در صورت آمادگی متقابل، آماده است. وی تاکید کرد: «ما برای عادیسازی روابط روسیه و گرجستان دقیقاً به همان میزان آمادگی داریم که تفلیس آمادگی داشته باشد. مردم گرجستان و مقامات جدید این کشور شرایط را درک کرده و سیاستی مستقل را برای پیشرفت و جلوگیری از تبدیل شدن به مهرهای در دست غرب دنبال میکنند.»
سرگئی لاوروف در پاسخ به سوالی درباره زمان توقف تلاشهای غرب برای انجام «انقلابهای رنگی» در نزدیکی مرزهای روسیه، گفت: «این پرسش باید از سیاستمداران غربی پرسیده شود. دخالت در امور داخلی کشورها، از جمله همسایگان نزدیک ما، از دیرباز بخشی از ابزارهای سیاست خارجی آنها بوده است. واشنگتن و متحدانش سالهاست از این ابزار برای بازدارندگی رقبای ژئوپلیتیک خود و حذف دولتهای ناخواسته استفاده میکنند و حوادث رخ داده در یوگسلاوی، عراق، لیبی، سوریه و اوکراین این موضوع را تأیید میکند.»
وزیر خارجه روسیه توضیح داد که تحولات گرجستان نتیجه استانداردهای دوگانه است، «زمانی که تحت لوای دغدغههای ظاهری برای دموکراسی و حقوق بشر، هر کاری انجام میشود تا نتایج انتخاباتی که حتی توسط سازمانهایی با شهرت مشکوک مانند دفتر نهادهای دموکراتیک و حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا بهعنوان آزاد تأیید شدهاند، تغییر داده شود. چرا باید نتایج تغییر کند؟ تنها به این دلیل که انتخاب مردم مورد پسند بازیگردانان در واشنگتن و بروکسل قرار نگرفته است.»
دیدگاه تان را بنویسید