کد خبر: 689140
تاریخ انتشار :

عجله علنی نتانیاهو برای توافق با عربستان؛ سومین کاشف «خاورمیانه جدید» در سازمان ملل چه گفت؟

بنیامین نتانیاهو با قریب‌الوقوع دانستن عادی سازی احتمالی روابط با عربستان سعودی تعجیل رژیم صهیونیستی برای توافق با عربستان سعودی را علنی ساخت.

عجله علنی نتانیاهو برای توافق با عربستان؛ سومین کاشف «خاورمیانه جدید» در سازمان ملل چه گفت؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، پرونده عادی سازی روابط میان رژیم اسرائیل و عربستان سعودی در ماه‌های اخیر به شدت خبرساز شده و سخنرانی بنیامین نتانیاهو در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل نیز عمدتاً به این موضوع اختصاص پیدا کرد. نتانیاهو در این سخنرانی اعلام کرد اسرائیل در آستانه یک توافق تاریخی برای سازش با عربستان سعودی قرار دارد. او مدعی شد این توافق خاورمیانه را متحول خواهد کرد.

نتانیاهو همچنین گفت: این سازش درگیری عرب‌ها و اسرائیل را به پایان خواهد رساند. بی بی پیش‌بینی کرد توافق مذکور دیگر کشورهای عربی و اسلامی نیز را نیز به روند عادی سازی روابط با اسرائیل تشویق می‌کند. نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ادامه ادعا کرد توافق احتمالی میان ریاض و تل آویو به آشتی میان یهودیت و اسلام، اورشلیم (قدس) و مکه و نیز میان فرزندان اسحاق و فرزندان اسماعیل خواهد انجامید! بی بی با اشاره به توافق ابراهیم با امارات متحده عربی و بحرین در سال 2020 افزود اطمینان دارد که دستیابی به توافق با عربستان سعودی در دوره ریاست جمهوری جو بایدن امکان پذیر است.

نتانیاهو همچنین برای چندمین بار اقدام به نشان دادن تصاویری در خلال سخنرانی خود کرد. او با طرح مفهوم «خاورمیانه جدید» سعی کرد آینده این منطقه پس از عادی سازی روابط با عربستان سعودی را به تصویر بکشد. مفهوم خاورمیانه جدید اما پیش از نتانیاهو دو بار دیگر در فضای بین المللی به کار رفته بود. ابتدا شیمون پرز، نخست وزیر و رئیس پیشین رژیم اسرائیل در سال 1993 در کتابی با همین نام شکوفایی و آرامش و توسعه را در پی توافق با اردن و فلسطینی‌ها وعده داد، امری که هرگز محقق نشده است.

دومین بار نیز کاندولیزا رایس، وزیر خارجه وقت آمریکا در سال 2005 از طرح آمریکا برای خاورمیانه جدید پرده برداشت. رایس یکسال بعد در بحبوهه جنگ شش روزه 2006 این نبرد را «درد زایمان» خاورمیانه جدید خواند. البته خواب آمریکایی‌ها برای منطقه هرگز تعبیر نشد. اکنون و پس از 17 سال نتانیاهو این مفهوم را با وعده صلح و توسعه در خاورمیانه برای سومین بار مطرح کرده است.

عجله برای توافق و فرار به جلو

نتانیاهو در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: در حال حاضر پنجره توافق باز است، ولی این فرصت طولانی نیست. این مضمون در چندین مصاحبه نتانیاهو و همچنین الی کوهن، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی تکرار شده و حاکی از تعجیل مقامات اسرائیل برای توافق با عربستان سعودی دارد. این درحالی است که ریاض به هیچ عنوان عجله‌ای برای این توافق ندارد.

به نظر می‌رسد بخش اعظم عجله تل آویو برای عادی سازی روابط با عربستان اولاً ناشی از بحران داخلی این رژیم و تداوم اعتراضات علیه اصلاحات دیوان عالی در 38 هفته گذشته باشد. نتانیاهو در سخنرانی خود هیچ اشاره‌ای به اعتراضات و ناآرامی‌های سرزمین‌های اشغالی نکرد و سعی کرد با دستاوردسازی برای خود از این اتفاقات عبور کند. هزاران تن از معترضین یهودی و حتی صهیونیست آمریکایی و اسرائیلی همزمان با سخنرانی نتانیاهو در بخش تماشاچیان حضور پیدا کرده بودند تا حمایت خود از ایده سازش با عربستان سعودی را نشان دهند. این درحالیست که در سراسر سفر نتانیاهو به آمریکا معترضان زیادی علیه سیاست‌های او در محل دیدار او با شخصیت‌های مختلف حضور یافته و مخالفت خود را با او نشان دادند. نتانیاهو در سخنرانی خود به این اعتراضات نیز هیچ اشاره‌ای نکرد.

بیشتر بخوانید

عطوان: عادی‌سازی با اسرائیل خدمتی به عربستان نمی‌کند

چالش‌های سه‌گانه در روند عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی

موانع عادی سازی روابط بین عربستان و رژیم اسرائیل؛ ریاض عجله‌ای ندارد

لزوم تغییر رویه فلسطینیان

نتانیاهو همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به چشم‌انداز سازش با تشکیلات خودگردان پرداخت و خود را یک صلح‌طلب واقعی معرفی کرد که سال‌هاست در برابر سرسختی فلسطینی‌ها قرار گرفته است. وی در اظهارات خود گفت: من مدت‌هاست که به دنبال سازش با فلسطینی‌ها بوده‌ام.

نتانیاهو همچنین تأکید کرد که فلسطینیان نباید بتوانند سازش میان اسرائیل و کشورهای عربی را «وتو» کنند. بی بی مدعی شد پس از عادی سازی روابط میان تل آویو و پایتخت‌های عربی، فلسطینی‌ها بیش از پیش به سوی سازش حرکت خواهند کرد. نتانیاهو همچنین محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان را به دلیل آنچه طرح «توطئه های یهود ستیزانه وحشتناک علیه یهودیان و دولت یهود» خواند محکوم کرد.

بی بی در نهایت اعلام کرد برای اینکه تشکیلات خودگردان فلسطین به یک طرف واقعی در مذاکرات سازش تبدیل شود باید اولاً عملیات های ضدصهیونیستی متوقف شود و ثانیا تأمین مالی افرادی که این عملیات های را طراحی و انجام می‌دهند نیز قطع شود. این درحالی است که در سال‌های پس از توافق اسلو، این اسرائیل بوده که به بهانه‌های مختلف مانع از اجرایی شدن توافقات صورت گرفته شده است.

در مجموع به نظر می‌رسد قصد نتانیاهو از طرح موضوع عادی سازی روابط با عربستان در سازمان ملل، فرار کردن از وضعیت بحرانی داخلی اسرائیل و از سوی دیگر نمایش یک دستاورد قابل توجه به ناراضیان از سیاست خود درون سرزمین‌های اشغالی است. عجله مقامات حزب لیکود برای توافق هرچه سریع‌تر با عربستان سعودی نیز به دلیل همین طولانی شدن این بحران و غیرقابل تحمل بودن آن برای کابینه رژیم صهیونیستی است.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها