کد خبر: 595450
تاریخ انتشار :

پس از امارات و بحرین، کدام دولت عربی از پشت به فلسطین خنجر می‌زند؟

شاید عربستان هم روابط خود را با اسرائیل عادی ‌کند/ بن‌سلمان از چه کسی می‌ترسد؟

شاید عربستان هم روابط خود را با اسرائیل عادی ‌کند/ بن‌سلمان از چه کسی می‌ترسد؟
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش نامه نیوز، بعد از عادی شدن روابط دو کشور بحرین و امارات با اسرائیل بسیاری از احتمال عادی شدن روابط عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی نیز سخن گفتند. علت اصلی این احتمال، نزدیکی بحرین و امارات به عربستان است.

تسلیحات نظامی و طبقه حاکمیتی این دو کشور به شدت تحت تاثیر آل سعود است و از این جهت، بسیاری معتقدند نزدیکی امارات و بحرین شاید به دستور عربستان باشد. نباید فراموش کرد که جرارد کوشنر(داماد ترامپ) که مسئول سیاست های خاورمیانه آمریکا هم هست، روابط بسیار خوبی با شخص محمد بن سلمان(ولیعهد عربستان) دارد و برخی معتقدند که طرح عادی سازی روابط کشورهای عربی توسط او و بن سلمان اجرا شده است.

نشانه‌های رضایت عربستان از عادی شدن روابط با اسرائیل

اما اگر چنین است پس چرا عربستان خود عادی سازی روابط را با رژیم صهیونیستی آغاز نکرد؟ اسرائیل آف تایمز معتقد است هر چند عربستان سعودی فعلا سکوت کرده اما اقداماتش نشان می‌دهد که کاملا با عادی سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی موافق است. اجازه دادن به هواپیماهای اسرائیلی جهت عبور از آسمان عربستان برای ارسال تجهیزات به امارات یکی از اقدامات اصلی سعودی ها و بن سلمان در جهت حمایت از عادی سازی روابط بوده است.

در مقابل، الجزیره قطر در گزارشی تاکید کرد که مقامات عربستان تا زمانی که اسرائیل و فلسطین به یک توافق نهایی نرسند، عادی سازی روابط خود با صهیونیست‌ها را اعلام رسمی نمی‌کند. الجزیره تاکید دارد که البته عربستان به شدت با طرح عادی سازی روابط موافق است اما به دلایلی مجبور است فعلا از رسمی کردن آن بپرهیزد.

طرح واکسیناسیون سیاسی بن سلمان

اما سوال این است که چرا عربستان بحرین و امارات را به جلو فرستاده و خود عقب نشسته است؟ به نظر می‌رسد که سعودی‌ها (و در راس آنها محمد بن سلمان) در حال واکسینه کردن مخالفان داخلی خود هستند. در عمل واکسیناسیون، میکروب‌های ضعیف شده در بدن وارد می‌شوند تا از طریق تحریک بدن و افزایش آنتی بادی‌ها، جسم را در مقابل میکروب‌ها مقاوم سازند. به نظر می‌رسد که عربستان و شخص بن سلمان دقیقا در حال اجرای چنین طرحی در عربستان هستند. عربستان سعی دارد با پیش بردن گام به گام عادی سازی روابط، مخالفان داخلی خود را کم کم آماده کند تا عادی شدن روابط سعودی با اسرائیل را هم قبول ‌‎کنند.

بن سلمان از چه کسانی می‌ترسد؟

شاید عربستان هم روابط خود را با اسرائیل عادی ‌کند/ بن‌سلمان از چه کسی می‌ترسد؟

اما این مخالفان چه کسانی هستند؟ طبق تحلیل بسیاری از کارشناسان، بن سلمان در این چند ساله مخالفان خود را به سختی سرکوب کرده است.

دیوید هرست، سردبیر میدل ایست آی معتقد است که از زمان آغاز ولیعهدی بن سلمان حداقل 5 عملیات پاکسازی بزرگ و همچنین اعدام‌های زیادی در عربستان آغاز شده که این اقدامات، علمای مسلمان را نیز در برگرفت و همچنین بیش از 300 بازرگان و اعضای خاندان سلطنتی در هتل ریتز کارلتون دستگیر شدند. محمد بن سلمان علاوه بر ایجاد کمپینی علیه فعالان حقوق بشر و زنان در عربستان، مدتی پیش « شاهزاده فهد بن ترکی» فرمانده نیروهای مشترک سعودی و پسرش را نیز برکنار کرد که این عملیات پاکسازی نشان می‌دهد بن سلمان به بیماری سیاسی مگالومانیا (جنون عظمت) و یا به عبارتی سندروم خودبزرگ بینی مبتلا شده است.

به نظر می‌رسد بن سلمان با چند گروه مخالف روبه رو است که باید آنها را سرکوب کند تا بتواند به راحتی به قدرت برسد. این گروه ها از این قبیل هستند:

الف. برادرانش( پسران ملک سلمان) و پسران پدربزرگش(عبدالعزیز)

ب. سایر شاهزادگان عربستانی که قدرت و ثروت بسیاری دارند

ج. فعالان مدنی و اجتماعی

د. سنت گراها و مخالفان مذهبی(از جمله شیعیان و نیز اعضای جنبش الصحوه).

شاید عربستان هم روابط خود را با اسرائیل عادی ‌کند/ بن‌سلمان از چه کسی می‌ترسد؟

به نظر می‎‌رسد که بن سلمان برای مبارزه با این گروه ها احتیاج به حمایت عمده گروه های مذهبی وهابی و علمای غالبا تندرو اما سلطنت گرای عربستانی دارد. البته برخی از همین علمای سلفی مخالفت‌هایی با بن سلمان و طرح مدرناسیون او دارند؛ من جمله شیخ «عبدالله المطلق» عضو هیأت عالی علمای سعودی که اجرای کنسرت، ورزشگاه و ... را طرح های شیطانی دانست.

اما نباید فراموش کرد که حتی همین شیوخ سنتی هم با اصل ولایت عهدی و پادشاهی بن سلمان موافق هستند و شیخ المطلق مشاور دیوان پادشاهی عربستان است.

فارغ از این گروه، بسیاری از علمای سلفی عربستان رابطه خوبی با بن سلمان دارند و بن سلمان نیز به ظاهر یا واقعا به آنها احترام گذاشته و حقوقشان را ارج نهاده است. در راس علمای سلفی بن سلمان شیخ عبدالعزیز بن عبدالله بن محمد آل شیخ قرار دارد. او یک مفتی سعودی تندرو و سلفی است که از بن سلمان حمایت می‌کند.

مشخص است در این شرایط، عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به صورت ناگهانی سخت است. علمای سلفی عربستان هر چند حامی گروه های تندرو بوده اند اما به ظاهر (یا در باطن) مخالف عادی سازی روابط با اسرائیل هستند. به همین دلیل، بن سلمان باید طرح عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را گام به گام پیش ببرد تا موجب تحریک این علما و شورششان علیه این حاکم جوان نشود.

منبع: خبر فوری

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها