کد خبر: 605331
تاریخ انتشار :

هشدار مقام ارشد ارتش به دشمن: در هر نقطه‌ای امنیت ما به خطر بیفتد پاسخ می‌دهیم

هشدار مقام ارشد ارتش به دشمن: در هر نقطه‌ای امنیت ما به خطر بیفتد پاسخ می‌دهیم
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش نامه نیوز، امیر دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران در گفت‌گویی تفصیلی پیرامون دستاورد‌ها و توانمندی‌های دفاعی کشور توضیحاتی ارائه داد.

در ذیل مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید.

توانمدی‌های دفاعی کشور در چه وضعیتی قرار دارد؟

ماموریت ارتش جمهوری اسلامی ایران، حفظ تمامیت ارضی کشور است، برای انجام این ماموریت بزرگ قطعا باید از توانمندی لازم برخوردار باشیم، برای داشتن این توانمندی نیاز است یا مشابه قبل از انقلاب به خارج از کشور وصل باشیم، یعنی آموزش‌مان در خارج از کشور انجام شود، تجهیزاتمان از خارج وارد شود حتی در بحث اعزام کارشناس و متخصص نیز متکی به خارج از کشور باشیم، این یک راهکار است، ارتش ما پیش از انقلاب وابسته به خارج از کشور بود، اما با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و تحریمی که از ۲۲ بهمن ۵۷ بر ما اعمال شده است، امام بزرگوار فرمودند که این‌ها دیگر به شما تجهیزات نمی‌دهند، چون آرمان و هدف شما ضد استکباری است، بنابراین باید خودتان تجهیزات را بسازید و آموزش را اجرا کنید و روی پای خودتان بایستید، در چرخه توانمند سازی ارتش جمهوری اسلامی باید خود اتکا باشید و این راهکار انقلابی در نظر گرفته شده است و از آن زمان اجرایی شد یعنی هر چه می‌خواهیم در درون کشور تهیه شده است، آسیب راهکار اول که در سال‌های قبل از انقلاب اجرا می‌شد را در دوران دفاع مقدس دیدیم، بسیار تجهیزاتی که نیاز به قطعه داشتند، ولی غرب به ما آن قطعه مورد نیاز را نمی‌داد یعنی آن‌ها گلوگاه را دست خود حفظ می‌کنند و با این اوصاف نمی‌توانید بگویید که توانمندید چرا که هر وقت اراده کنند گلوگاه را می‌گیرند و شما را خفه می‌کنند، اما وقتی از سال‌های نخست و با فرمان امام تلاش کردیم روی پای خود بایستیم، امروز به این جایگاه رسیدیم که اگر ادعا می‌کنیم توان دفاعی مان بالاست و متکی بر توانمندی داخلی است، امروز سلاح‌های مختلف در نیروی هوایی، زمینی، دریایی و پدافندی در حال ساخت داریم و همچنین سلاح‌های مورد نیازمان را در اختیار داریم، تربیت نیروی انسانی را خودمان انجام می‌دهیم، تربیت نیرو‌هایی که می‌خواهند در ارتش جمهوری اسلامی خدمت کنند باید از ویژگی‌هایی برخوردار باشند، این ویژگی‌ها باید از مبانی ما، آموزه‌های دینی و انقلابی ما به دست می‌آید، بنابراین امروز ما در تربیت و آموزش نیروی انسانی، در تامین تجهیزات و مهمات رو پای خودمان ایستاده ایم.

یک زمانی در طول سال‌های دفاع مقدس مهمات مثلا توپخانه برای ارتش جیره بندی بود. چون تولید خارج بود و به ما نمی‌دادند حتی از فروش سیم خادار به ما خودداری می‌کردند و این حرف آقا (مقام معظم رهبری) است. یک آتشبار توپخانه در هفته مثلا پنج تا گلوله داشت درحالی که دشمن ما شبانه روز گلوله می‌زود.

امروز ما در بحث انجام رزمایش ها، تاکتیک هایمان مال خودمان، از فکر جونان، نخبگان و پیشکسوتان با تجربه ما است که توانستیم تاکتیک‌ها و اقدامات جدید را بوجود آوریم. ما اکنون آمایش را با نظر متخصصان نظامی خودمان و نه با نظر دیگران انجام می‌دهیم. وقتی که تربیت نیروی انسانی از سوی خودتان و با ویژگی‌های خودتان صورت می‌گیرد، تجهیزات و مهمات را خودت می‌سازید، تاکتیک و تکنیک هم فکر خودتان است، زیرساخت را هم خودت بوجود می‌آوری، قطعا توانمندی شما بالا خواهد بود و امروز ما ادعا می‌کنیم که توان دفاعی ارتش جمهوری اسلامی ایران آنقدر بالاست که توانمندی دارد در مقابل هر تهدیدی بایستد.

از ۱۸ اکتبر گذشته تمام محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران لغو شد؛ بدین معنا که از ۱۹ اکتبر گذشته جمهوری اسلامی ایران می‌تواند سلاح خرید و فروش کند. برنامه ایران پس از ۱۸ اکتبر و پس از لغو محدودیت‌های تسلیحاتی چیست؟

این که ما فکر کنیم که خیلی انتظار می‌کشیدیم که تحریم‌ها برداشته شود تا ما بتوانیم سلاح بخریم، این فکر در طول ۴۰ سال انقلاب از فکر ما بیرون رفته است. یعنی هیچ وقت انتظار نمی‌کشیدیم که این تاریخ بگذرد تا چیزی به ما بفروشند بلکه از اول به این سمت حرکت کردیم که خودمان بسازیم. من به عنوان یک مسوول در ارتش اصلا این مساله را دنبال نکردم که چه وقت تحریم تمام می‌شود و این که چه زمانی چه چیز‌هایی را به ما خواهند فروخت. اما چیزی که امروز در ذهن ما است تکیه برداخل، فکر جوان و نخبگی جوان این کشوراست که خودش نیازمندی‌های خودش را بسازد و تامین کند.

ما اگر دوباره به سراغ خرید از خارج برویم مانند همان سال‌های قبل از انقلاب خواهیم شد که یک ابزاری به ما می‌دهند بدون مدرک و با قطعات و مهمات محدود که چهار صبای دیگر اگر خواستید از آن استفاده کنید در گلوگاه جلوی شما را خواهند گرفت. بنابر این ما خیلی دنبال این مساله نبودیم بلکه به دنبال ارتقا و آمادگی برای دفاع از کشور و ماموریت حفظ تمامیت ارضی کشور هستیم؛ لذا سعی کردیم حرف امام راحل را عملی کنیم و روی پای خودمان بایستیم. اما این که ما بتوانیم با جایی تبادل دانش داشته باشیم عبیبی ندارد. تبادل دانش با عزت، حکمت و مصلحت نه این که بخواهند سرمان منت بگذارند و یا تسلط وهژمونی بر ما داشته باشند. تبادل دانش و ارتباط با دنیا در این سطح عیب و ایراد نیست، اما این که ما بخواهیم دست نیاز به سوی دیگران دراز کنیم پذیرفته نیست و ما از این مرحله عبور کرده ایم.

آیا برنامه‌ای برای اجرای رزمایش‌های مشترک با کشور‌های دوست وجود دارد؟

ما با آمادگی و ارتقای سطح تجهیزات و دانشی که امروز به آن دست یافته ایم، این توانمندی را داریم که با کشور‌های دوست رزمایش برگزار کنیم کما این که درعرصه دریا پارسال یک رزمایش مشترک دریایی با روسیه و چین در دریای عمان انجام دادیم؛ لذا این آمادگی وجود دارد هر جا که لازم باشد و تصمیم گیرندگان ابلاغ کنند در زمین، هوا و دریا رزمایش مشترک با کشور‌های دوست انجام دهیم.

جمهوری اسلامی ایران طرح و برنامه‌ای برای حضور در آب‌های بین المللی وضع کرد، این طرح و برنامه برای چیست؟

ماموریت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران دفاع از مرز‌های آبی و منافع جمهوری اسلامی ایران در آب‌هایی سرزمینی، منطقه نظارت و آب‌های آزاد است. انجام این ماموریت قطعا به تجهیزات خاص خودش نیاز دارد که در جهت این کار حرکت می‌کند و این ماموریت باید انجام بشود. حفظ مرز‌های آبی همیشه در دستور کار ما بوده است و در دفاع مقدس هم به خوبی انجام شده است. حفظ منافع ما در آب‌های سرزمینی و منطقه نظارت همیشه در دستور کار بوده و حفظ شده، اما ما یک حرکت رو به جلو داشتیم. ما در طول ۱۲ - ۱۳ سال گذشته به فرمان فرمانده معظم کل قوا حضور در دریای آزاد را در دستور کار قرار دادیم.

حضور در دریا‌های آزاد را می‌شود اینگونه تفسیر کرد که ما در دریای آزاد دریانوردی می‌کنیم نه ما، همه دنیا مجاز هستند که در دریای آزاد دریانوردی کنند. قوانین و مقررات دریانوردی در دریای آزاد وجود دارد ما هم طبق همین قوانین و مقررات در دریای آزاد دریانوردی می‌کنیم. منظور از این قوانین و مقررات این است که شما اگر در دریای آزاد دریانوردی می‌کنید به مرز‌های آبی هیچ کشوری تعرضی نداشته باشید، به منافع هیچ کشوری هم تعرضی نداشته باشید، بلکه می‌توانید دریانوردی بکنید و ما دریانوردی مان را شروع کرده ایم، ما توانستیم ناوگروه هایمان را به اقیانوس آرام، به مدیترانه، به اقیانوس اطلس، اقیانوس هند جنوبی بفرستیم، این‌ها مناطقی هستند که ناو‌های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب‌های آزاد دریانوردی کردند و در بنادر کشور‌هایی مثل چین، سوریه، عمان، سریلانکا، هندوستان، بنگلادش، تانزانیا، آفریقای جنوبی به منظور توسعه دیپلماسی دفاعی دریایی که آنهم در زیرمجموعه دریانوردی در اقیانوس و آب‌های آزاد شکل می‌گیرد، پهلو گرفته ایم؛ بنابراین یکی از ابعاد حضور در دریای آزاد دیپلماسی دریایی است که با ارتباطی که شما با بنادر کشور‌های مختلف برقرار می‌کنید دیپلماسی شکل می‌گیرد. توسعه روابط با دولت‌ها بوجود می‌آید و این حرکت بسیار شایسته‌ای است که از ۱۳ - ۱۴ سال پیش تاکنون نیروی دریایی به خوبی آن را انجام داده است. اما بحث ناامن شدن مسیر عبور و مرور غرب به شرق یا از شرق به غرب کشتی‌های تجاری و نفتکش‌های دنیا بود که مهمترین محور تبادل نفت و یا کالا‌های تجاری بازار شرق یعنی جنوب شرق آسیا به سمت غرب و یا غرب به شرق است. مهمترین، کوتاه‌ترین و ارزانترین مسیر، مسیر شمال اقیانوس هند، خلیج عدن، تنگه باب المندب، دریای سرخ، کانال سوئز، مدیترانه است که به اروپا ختم می‌شود. اگربخواهد به قاره آمریکا عبور بکند از جبل الطارق عبور می‌کند و به سمت قاره آمریکا می‌رود که بهترین مسیر است.

از حدود سال ۱۳۸۸ در این مسیر که مهمترین آن خلیج عدن و تنگه باب المندب است یک ناامنی اتفاق افتاد که دزدان دریایی که بیشتر سومالیایی بودند آمدند و یک ناامنی برای کشتی‌ها بوجود آوردند. سازمان جهانی دریانوردی (آی ام او) از همه کشور‌های جهان که توانمندی دارند و می‌توانند با بکارگیری تجهیزات دریایی و هوایی در برقراری امنیت کمک بکنند درخواست کرد بیایند برای حفظ اقتصاد جهانی در این عرصه وارد شوند. جمهوری اسلامی ایران جزء اولین کشور‌هایی بود که اعلام کرد ما می‌توانیم در خلیج عدن حضور داشته باشیم و در بحث کمک به برقراری امنیت دریایی برای کشور‌های جهان فعالیت کنیم؛ و در همان مقطع ما ناو‌های نیروی دریایی به منطقه برای برقراری امنیت اعزام کردیم که بنادر در شش ماهه اول چهار تقدیرنامه از سازمان جهانی دریانوردی برای ما به اسم ناوشکن‌هایی که خلیج عدن فعالیت می‌کردند فرستادند و تشکر و قدردانی کردند که شما به امنیت جهانی کمک کردید، که {برای ما} خیلی مهم است و یکی دیگر از اهداف ما در آنجا حفاظت از کشتی‌های خود جمهوری اسلامی ایران بود که کالا یا نفت می‌بردند یا کالا می‌آوردند که در این منطقه مورد حمله دزدان دریایی قرار می‌گرفتند، ما تا امروز ۵۰۰۰ کشتی را اسکورت کردیم که سالم از منطقه خطر عبور کردند

نزدیک ۳۰ بار به کشتی‌ها کشور‌های مختلف کمک کردیم و در سال ۹۲ کشتی جمهوری اسلامی ایران در اقیانوس هند دزدیده شد و ما در عملیات رعد کشتی با محموله را نجات دادیم که افتخاری برای ما بود که در فاصله ۲۵۰۰ کیلومتری کشور این عملیات انجام شد چند روز بعد یک کشتی چینی در همان منطقه دزدیده شد که دولت چین از ما درخواست کرد که به آن‌ها کمک کنیم و ما دو روز بعد از عملیات رعد عملیاتی دیگر را ترتیب دادیم که با موفقیت صورت گرفت.

حضور در دریایی آزاد بستری است که توانمدی ما را نشان می‌دهد بنابراین اگر ناو ما در آب‌های ازاد حضور پیدا می‌کند نشان از توانمندی‌های کشور است، چون به هیچ چیز دیگر نمی‌شود این موضوع را ثابت کرد. امروز به نقطه‌ای رسیدیم که شناور‌های بزرگ در مقیاس جهانی را می‌سازیم و می‌توانیم دیپلماسی دریایی را ادامه دهیم و امنیت را برقرار کنیم و هرجا که منافع ما مقابل یک نا امنی در خطر باشد، بتواند دفاع کند واین یکی از پیروزی‌های بسیار شیرین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است که اتفاق افتاده است.

ما حتی در اعزام زیر دریایی به دریای آزاد برای نشان دادن توانمندی و اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران اقدام کردیم وقتی زیر دیایی ما هندوستان و سریلانکا را بازدید می‌کند و می‌آید در خلیج عدن و باب المندب را پشت سر می‌گذارد و دریای سرخ حضور پیدا می‌کند، این چیزی جز نشان دادن توانمندی نیست که با تکیه بر نیرو، دانش و جوانان کشورجمهوری اسلامی ایران به وجود آمده است.

بعد از اینکه زیر دریایی ما به چند سفر رفت، حضرت آقا فرمودند " وقتی شما در منطقه حاضر می‌شوید، خیلی‌ها شروع به جوش و خروش می‌کنند در حالی که می‌دانند شما قصد تعرض به دیگران را ندارید و فقط در آب‌های آزاد دریا نوردی می‌کنید و این حق مسلم شماست، ولی این برای خیلی هم الهام بخش است " یعنی کسانی که فکر می‌کنند ما در زیر تحریم نتوانستیم هیچ حرکتی انجام دهیم، اما امروز به جایی رسیدیم که زیر دریایی ما در اقصی نقاط دنیا در حال دریا نوردی هستند و برای دشمنان هم خاری در چشم است که علی رقم همه فشار‌ها ما اینگونه رشد کردیم و در دریا‌ی آزاد هم سطحی و هم زیر سطحی حضور داریم؛ این حرکت بزرگی است و نشان دادن توانمندی هاست. آب‌های آزاد متعلق به همه کشورهاست و همه می‌توانند در آن دریانوردی کنند و ما بدون اینکه قصد تعرض و تجاوز به منابع و به مرز دیگران داشته باشیم، این مسیرهمچنان ادامه دارد.

یکی از پیچیده‌ترین صنایع در دنیا صنعت زیردریایی است. چندین سال است که ایران در زمره کشور‌های سازنده زیردریایی قرار گرفته است. آیا در این خصوص طرح و برنامه‌هایی برای آینده دارید؟

ما در سال‌های قبل از انقلاب زیر دریایی نداشتیم و بعد از انقلاب هم تا پایان دفاع مقدس زیر دریایی نداشتیم بعد‌ها ما هم به فکر افتادیم که مثل نیرو‌های مسلح مقتدر دنیا باید مجهز به زیردریایی شویم. تلاشی آغاز شد و الحمدالله به نتیجه رسید.

ما با زیردریایی سبک کلاس غدیر شروع کردیم و امروز در بحث ساخت و تجهیز زیردریایی کلاس غدیر کاملا به خودکفایی رسیدیم و به تعداد مورد نیازمان ساختیم و مورد استفاده قرار می‌دهیم. بعد از آن کلاس فاتح بود که الحمدالله با کمک دانشمندان و شرکت‌های دانش بنیان و دانشگاه‌ها و وزارت دفاع و نیروی دریایی که پای کار آمدند زیردریایی فاتح که کلاس نیمه سنگین است را ساختند که امروز عملیاتی است و با آنچه از نظر تسلیحات مورد نظر ما بود تجهیز شد.

قطعا ما به فکر تجهیز و ساخت کلاس‌های بعدی هم هستیم که بتوانیم تمام و کمال از توان زیر دریایی برای دفاع از خود بهره ببریم. پیشرفت بسیار چشمگیری داشتیم و قطعا این موفقیت‌ها و نتایج ارزشمندی که به دست آمده است قابل توسعه است و امیدواریم در آینده شاهد رونمایی از تجهیزات دیگر باشیم.

چند سالی است که ایران جزء کشور‌های سازنده جنگنده شده است، از جمله جنگنده کوثر. آیا ایران به این راه خود ادامه خواهد داد و طرح و برنامه‌هایی برای طراحی و ساخت جنگنده‌هایی مدرن دارد؟

قرار است برای تامین نیازمندیهایمان درعرصه زمین و هوا و دریا دست نیاز به سوی دیگران دراز نکنیم، اما به هر صورت نیروی هوایی ما هواپیما لازم دارد و نمی‌خواهیم از کس دیگری درخواست کنیم پس بهترین راه ساخت آن است و همانطور که در بحث دریا ساختیم در بحث هوا هم نمونه‌هایی را دیدید و قطعا به دنبال این هستیم که با فناوری، نیازمندی‌ها واطلاعات روز به جلو می‌رویم و در دستور کار است. ما هم مثل هر کشوری تلاش می‌کند تا روی پای خودمان باستیم و آن را جلو می‌بریم.

ما آنقدر توانمندی داریم که هر کسی در هر جایی بخواهد امنیت ما را به خطر بیاندازد یا به منافع ما تعرضی داشته باشد، باید مطمئن باشد که ما جواب او را خواهیم داد.

منبع: باشگاه خبرنگاران

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندی ها

پیشنهاد ما

دیگر رسانه ها